Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос

Административната тежест е много голяма, смята Иван Стайков
29 ное 2023 16:30, Анисия Иванова
291
Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем. Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, това коментира Иван Стайков, FBN Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, каза Стайков.

Гостът обясни, че от сдружението не са против повишението на минималната работна заплата, но не подкрепят подхода и метода, по който се случва, тъй като показва тенденция на това, да не се анализират решенията и да не се разглежда ефекта върху региони с различна икономическата структура и бизнес климат.

"Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, тя таргетира хората в най-неизгодна позиция; Но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем, структурен казус“.

Компаниите от сдружението имат добро производство и износ, а някои от компаниите имат и офиси, и клонове в чужбина, но предизвикателството в по-изоставащите региони на България е това, че липсват кадри в различни сектори. Според госта решението се крие в многообхватни вътрешни обучения, съчетано с директна работа с училища и университети.

"Това е нещо, което бизнесът прави; нещо, което трябва да прави; Много бизнеси смятат, че това не е тяхно задължение, докато ние смятаме точно обратното. Разбира се е скъпо, разбира се е трудно, но трябва да се прави, но това е едната ос, по която се действа. Другата е либерализация на труда; Възможността да използваме кадри от други държави, които да попълнят тази все по-нарастваща дупка в предлагането и търсенето на човешки ресурс", каза гостът.

Стайков допълни, че това е предимно частна самоинициатива на всяка компания, а училищата и университетите реагират много положително, като има членове на сдружението изградили лаборатории за практика на студенти. Но проблемът се крие в административната тежест, която е много голяма.

Семейните компании у нас са социално ориентирани и инвестират в технологии и зелени проекти. Според госта те държат да инвестират в средата, за да я подобряват, но има голяма разлика между зелената политика на една компания и държава.

Стайков обясни, че компаниите стават по-зелени, но не с темпа и начина, по който се очакваше, тъй като административните пречки са големи. Според госта въпреки възможността компаниите да станат по-независими в генерирането на енергия за производствата си, развитието на държавната енергийна инфраструктура е много различна от тази на компаниите.

Статистиката сочи, че предаването на семейния бизнес през поколенията е доста неуспешно, тъй като между първо и второ поколение се предават само 10% от бизнесите, а между второ и трето – 3%. Гостът заяви, че у нас има силни традиции в семейството, но предизвикателството е да се въведат и в семейния бизнес, ако това се получи наследяването ще е естествен процес.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искаме пълни осигуровки, нормирано работно време, спазване на обещанията и на кодекса на труда. Заплащането ако е по банков път, да се премахнат всякакви таксички. Задължителна обратна връзка след интервю за работа.Също да се въведе гъвкаво работно време ако съответната фирма е изключително далеч като локация и е редно ако офиса е много далеч, заплащането да е по-високо!
199
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Идеалния кандидат кадър е ненаетия - не се плащат заплати и осигуровки, но пък полученото сиви е вид доказателство, че ужким е нает. Разпространена врътка за получаване на субсидии и фондове по европейски програми. В Джобс бг е пълно с този тип обяви от измекярски фирми.
198
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Янис Варуфакис твърди, че бизнесът отдавна е завзет от американските монополи и Европа си отива. За каква липса на кадри ми говорите при всичките тези картели и злонамерен упадък на образованието, културата, здравеопазването, малкия бизнес и обществото като цяло?!? Тези въпроси се поставят пред Парламент и Управляващи преди, по време и след избори..
197
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма кадри, а отменят домашния офис. Трябва ми само компютър, интернет и ВПН, за да работя за всяка една компания по света, която може да плаща достойно за времето и труда ми. Да ходят да се жалват в телевизиите, но вече и децата не им вярват.
196
0
 
16
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
ако бизнеса иска да внесе по евтина ръка за да емигрират още българи тогава защо съществува, да ходи в други държави.... да му работят евтино, не да гони местните.... ами да инвестира в технологии
195
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Накрая ще останат Махмуд, Обонго, Мамаду, Хасан и другари да работят 3 дни на някоя сватба!
194
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Честните частници изгониха българите и сега ще внасят араби и индийци да подобрят кръвната група на останалото население.
193
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прощавайте, но 2500 лв нето е моят екзистенциален минимум, като сметнем, че се вихрят спекула и инфлация. Фирма, която отказва да плаща този размер на заплащане да бъде закрита. Отивайки някъде на работа се изискват всевъзможни неща от некомпетентни ръководства, хората си съсипват буквално здравето за глуповетини и прищявки от безхаберни шефове.
192
0
 
14
 
! Отговори
Deutsch преди 9 месеца
Ха ха ха, тоя офисен фикус на снимка как смята да вкарва "работната" ръка? Като ТИР с нелегални цигари? Що дават думата на такива.Кауза с кадрите в БГ-то отдавна е изтървана . Защо му е на младежа да учи - пише в Google и готово. Айде да внедряват по-бързо изкусвения интелект - от новото поколение неможе да се очаква кой знае колко.
191
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече стана доста скъпо да се ходи на работа, транспорта и времето за което един работещ би стигнал до офиса си е разход. Цените непрекъснато се покачват а заплатите са едни жалки подаяния. Време е част от професиите които се извършват с компютър да станат изцяло дистанционни. Все още има фирми с остаряло виждане и мислене.
190
0
 
28
 
! Отговори
само да кажа преди 9 месеца
подвеждаща и дезинформационна статия нямаща нищо общо с реалността!!!почти всяка седмица се пускат такива паскХвили в този сайт...в сайта джобс бг 90% от обявите за работа са набирателни(фалшиви) едни и същи обяви се въртят да създават илюзита че много имало работа в софия от изкуствено върви потребление и кредитоподаването и ипотечните кредити където там продавали апартаментите като банички...тръгнете да търсите работа и ще видите реалността...един съвет ако не ви се налага не сменяйте работа
189
1
 
31
 
! Отговори
90те преди 9 месеца
90те свършиха ама повечето родни бизнесмени тогава "проходиха" и мислят че могат да карат по старому. Същите тия изгониха народа в чужбина. Хора с по три езика и две висши за 100 марки на месец няма. Реплики към инженери като "на портала чакат още петима като тебе" не вървят. И вноса на хора на хора няма да помогне на БГ пишман бизнесмена.
188
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Реанимирайте техникумите и професионалните училища, ако трябва и с пансиони, като искате кадри или си ги обучавайте сами в краткосрочни и дългосрочни курсове, с практика! Толкова ли ви е трудно?
187
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каквито квалификации, дипломи, опит и умения да имаш, нямаш ли препоръка или солидни връзки, е почти невъзможно да започнеш работа, така че стига сте се правили на вечните жертви, уважаеми експлоататори!
186
0
 
30
 
! Отговори
Офффф преди 9 месеца
Бизнеса иска роби, ме кадри 😅
185
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Щом бизнеса е толкова разтревожен, защо масово хората се оплакват от фиктивни обяви за работа и интервюта, ако евентуално са поканени? Не е нормално в 21 Ви век да не ти пратят обратна връзка, живеем в ерата на технологиите! То бива мързел ама това на нищо не прилича.
184
0
 
27
 
! Отговори
Докер преди 9 месеца
Тия БГ "бизнесмени" много, ама много кадри изгониха след приватизацията, а сега и от начинаещите нищо не става, ама нищо. Първо - персона трябва да го намериш, (иска, неиска, може, не може), второ - трябва да го обучиш и създадеш, мин. 3-4 год. и третото най важното е, да можеш да го опазиш. Максимума от БГ бизнеса туй нящо го не могат и затова всеки голмайстор си намира отбор по чужбината.
183
0
 
26
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 месеца
50 години, развъждаха съзнателно бабуини, но те не работят, а робите в Територията, свършиха. Голям майтап
182
0
 
22
 
! Отговори
Поро преди 9 месеца
Аз не намирам смисъл да работя. Но много хора свикнаха да работят за минимум пари и зверска експлоатация и имаше излишък от работна ръка. Допреди 10-15 г ми казваха, като искаш увеличение на заплатат, махай се, 20 души чакат за твоето място. После работите почнаха да се променят, но малкото пари и експлоатацията изчезнаха. Преди 7-8 години офертата вече беше работа 15 дни в месеца по около 15 часа на ден, за 800-900 лв. Отказах я. Но 2-3 дена шефа ми звънеше и питаше айде кога ще почваш?
181
0
 
26
 
! Отговори
Не! преди 9 месеца
Не е така! ЛИПСВАТ сектори за наличните кадри - това е правилно да се каже! Само с крадене НЕ СТАВА! От прослойка крадци на прехода капиталисти не става и капитализъм не се гради! И социализма и демокрацията ни са все недоносчета! Бизнеса и той такъв - какви кадри бленува?