БАБХ: Прясната риба се познава по очите, хрилете, бистрата слуз

Проверките по магазините ще продължат и в следващите дни
6 дек 2023 11:00, Анисия Иванова
14

Българската агенция по безопасност на храните прави проверка на рибните пазари и търговските обекти за произхода на рибата и документите, с които се продава.

"Никулден е един прекрасен празник, който българинът празнува с удоволствие и на неговата трапеза задължително трябва да присъства рибата, но не само днес, но и във всеки един друг момента. В този обект рибата е изложена при необходимите температурни условия. Тя е под лед, той се произвежда в самия обект. Представени са и документи", каза д-р Галя Викьова от БАБХ за "България сутрин".

От агенцията споделиха, че прясната риба се познава по слузта, която трябва да е бистра, а люспите трябва да са прилепнали по тялото на рибата. Очите също трябва да бистри, а хрилете - розово-червен цвят. Не трябва и да има потъване при пипане.

"В зависимост от това какъв е обектът и кой е доставчикът на рибата, документите са различни. По принцип това са търговски документи, декларация за произход, също така декларация за първи улов. В момента текат съвместни проверки с ИАРА, където колегите проверяват документите, които са от самите водоеми", допълни д-р Викьова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя увери, че проверките ще продължат и в следващите дни.

"Проверките са периодични на база на риска на обектите. БАБХ извършва контрол постоянно. Акцентът сега е върху рибата, след това ще е във връзка със следващите празници. Бизнес операторите, които предлагат храни, в случая и риба - с всяка година стават все по-отговорни. Предлагат продукт, от който българският потребител да бъде доволен", увери експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Ловеца преди 4 месеца
Колкото повече слуз , толкова е по прясна.
11
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 месеца
До има начин...мда....Вероятно имаш предвид оня случай преди години,когато "ОТ СКЛАДА" нашия играч внесе 20-годишно замразено телешко,ОТПИСАНО от резерва на една "братска армия"..
10
0
 
0
 
! Отговори
има начин преди 4 месеца
До ПроСоТо затова се купува замразена скумрия от склад.
9
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 месеца
е,има и риба "ВТОРА ПРЕСНОТА"..Поне според Булгаковата "Майстора и Маргарита"..Па и не само !..Преди дни си купих замразена скумрия..Като я размразих,тя стана на каша..Не се върнах в магазина,просто я изхвърлих..
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шипка - лека мъгла, влага, 1о!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Що не викате бе ?! Нема леб, нема пари, нема "демокрация" нема сили. През носа ни излезна и "Кой не скача е червен" и "времето е наше". Сега вече нищо не е наше, а и "най-демократичното" посолство ни мародерства както си поиска ...
6
2
 
2
 
! Отговори
Що не викате бе ?! преди 4 месеца
Времето е наше! СДС! СДС! Демокрация! Демокрация! Демокрация!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А на улицата един разпънал палатка ,няма даже и касов апарат а тия бабх ни учат как да познаваме рибата ,гадове продажби )
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вицът на годината - корупционерите които са една шепа хора от БАБХ извършвали контрол постоянно! И резултата от "контрола" винаги е нулев - от Турция внасят отровни плодове е зеленчуци от десетилетия и ние ги ядем, завладяха пазара, нищо друго вече не се продава. Всеки си продава фалшиво сирирене, фалшив кашкавал, фалшиво масло и отровни яйца и пак нищо. Внасят съмнително месо, пак нищо. Защо изобщо им плащат заплати на БАБХ, те трябва да си изкарват дохода само от подкупите, с такива резултати.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прясно на Дувавци!
2
1
 
7
 
! Отговори
bl преди 4 месеца
У наше село прясната риба я познаваме по това че още мърда.
1
1
 
5
 
! Отговори
морски преди 4 месеца
Незаконните рибни борси са свързани със ресторантите и износа на риба през границите. Няма да ги премахнат, защото са свързани с едни големи корупционни пари.