България прави снаряди за Германия, Берлин ги праща на Украйна

Те трябва да са предадени на Киев до края на годината
27 фев 2024 16:00, Нели Христова
172
България прави снаряди за Германия, Берлин ги праща на Украйна
Снимка: БГНЕС

Германия е поръчала 120 хиляди снаряда на България, които ще достави на Украйна.

Станаха известни подробностите по обявеното от Германия споразумение за доставка на стотици хиляди артилерийски боеприпаси за Украйна. За това съобщи "Шпигел", позовавайки се на източници от германското министерство на отбраната.

Изданието твърди, че 120 хиляди артилерийски снаряда, обявени от германското правителство на 16 февруари като част от новия пакет военна помощ, са поръчани от България.

Според прессъобщението всички договорени български боеприпаси трябва да бъдат предадени на Украйна през 2024 г.

Генерал Кристиан Фройдинг, ръководител на Ситуационния център на Бундесвера в Украйна, отбеляза, че няма недостиг на пари. Само за 2024 г. Германия е отделила около 7 млрд. евро. Основният проблем остава наличието на боеприпаси на световния пазар.

Български боеприпаси

122-милиметровите артилерийски снаряди са боеприпаси от съветската епоха. Използват се в гаубици Д-30 и самоходни гаубици 2С1 Гвоздика, които са широко използвани в украинската армия, припомня изданието Militarnyi.

България е производител на снаряди от този калибър и един от най-големите играчи на световния пазар в нишата на съветските оръжия.

Основният производител на тези снаряди в България е заводът „Дунарит“ в Русе. Той произвежда широка гама артилерийски боеприпаси от съветската епоха, включително 122-милиметрови снаряди за разделно зареждане.

Въпреки това поради голямото търсене на оръжия, предизвикано от руско-украинската война, България възстановява и други мощности, които са били консервирани през последните десетилетия.

В края на 2023 г. е обявено, че след 35 години бездействие българският завод в град Костенец, собственост на държавния холдинг ТЕРЕМ, възобновява производството на 122-мм снаряди. Този завод прекратява производството на 122-мм снаряди през 1988 г.

Възможно е заводът да е получил дял от германската поръчка за доставка на боеприпаси за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До VladTepes перкич, пак ли "работиш с гугъл"? не се отклонявай от зададените теми с пинизи добър/лош полицай
131
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Арсенал, Дунарит, ВМЗ... няма да умрат. Така се прави повишава стандарта на живот на населението - произвеждаш и продаваш. А тарамбуките разчитат на земята да ги изхранва.
130
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опоскаха складовете на армията за без пари. Каквото имаше готово, доста оръжие се изнасе за Украйна. Сега, България има сравнително добра военна промишленост и е от малкото държави в Европа с реално производство. Имат поръчки, работят. За индустрията трябват пари. Много държави имат производство на хартия.
129
2
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 2 месеца
България може да помогне с учени военни, които да разработят стратегии за Украйна примерно проф. Медникаров от ВВМУ, доц. Маринов от ВВВУ, доц. Урумов от НВУ и т.н.
128
5
 
4
 
! Отговори
До113 преди 2 месеца
Съществува 2 века преди Русия, а кви монепи са секли, па може и някой украински цар да споменеш, по добре прочети няква съветска литература, стига чете фантастика.
127
0
 
1
 
! Отговори
Тони Стораро преди 2 месеца
кой уши байряяяякаааааа...пейти с мен
126
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
един ден ще си платим за гяволъка .. Москва на сълзи не вярва ... никога няма да забравят че сме правили снаряди и сме ги продавали на украинците за да избиват ТЕ руснаци .... НИКОГА !!! Поне аз не бих простил никога .... да му мислят следващите поколения Българи ...но Русия окпнчателно ч загубихме като съюзник ...в каквото и да било .... както и да свърши войната ... Русия ще я има ... и тя ще ни е комшия....
125
1
 
4
 
! Отговори
Голямото добрютро преди 2 месеца
Това не само снаряди. Германция има пари и лоби, България има работници които вършат работа. Индустрията си работи.
124
0
 
2
 
! Отговори
чичко милиционер преди 2 месеца
До Никола Стефанов предвиждам без работа да останеш ти, и да пцуваш държавата на фона на изпросени цигари и чаша кафе втора цедка
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 1340Е не съм щото бяхме 20000На протести миналата година срещу улраинска простотия в София дето се опитваш да пробуташ,а кво стана с многохилядния протест срещу Русия дето не се състоя Или някой се излъга в бройка и после ги беше срам
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 133Кое на ЦИПСО ли знаем ги тя видеа,само още с колело Украйна не са правили или ги е страх,че ще ги разкрият
121
2
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Анонименнема такова нещо като "ние". ти си сам, даже и у ***. общи знаменатели и множествено число вървят само пред некоя сервитутка с килийно
120
9
 
3
 
! Отговори
Балалайков преди 2 месеца
Видяхте ли едно видео в телеграм? 6 путински боевика в лада нива инпсектират драконовските зъби в белгородско. След попадение на дрон по колата , 3ма директно на концерт на кобзон и един с шансове за там. Най-интересното обаче беше че единия от двамата непострадали питат ранения: "Игор тъй видеш?" , а оня отговрая "Не", тогава тоя дето е здрав вика на другия здрав - Ну поехали, демек Игор да се оправя както може. Сових не бросаем,а?
119
3
 
5
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 месеца
Ако трябва да перефразирам Йода: експлозии в Русе и Костенец предвиждам аз.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 128Е да се ама татари има само в Крим,а тук е България укопитек
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 125Е и те са дърти пък ние ще научим руснаците да пеят на Урсула Брала мома къпини докато не е фалирала държавата
116
3
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 месеца
До Анонимен123 за тебе всичко е изгубено, татарино неук
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Сандо е аз имам познати от Костенец и завода не работи щото кадри няма всичко младо е по големите градове ,а са останали само пенсионери дето някога са работили в тоя завод Да не говорим,че няма и хора вече с нужните професии щото тая работа не е като да пасеш овце
114
2
 
2
 
! Отговори
do 113 преди 2 месеца
До Анонимен: А тогава защо е Украйна? В края на кое е? Аман от евроатлантици с фалшиви истории
113
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
интересно ми е като банкрутират държавата, докато инж. балкански гледа хохлите, кой ше пее на спрените тролеи. слави вече е дрът, требва да изкарат или тони стораро или оркестър кристали

Спонсорирани публикации