България прави снаряди за Германия, Берлин ги праща на Украйна

Те трябва да са предадени на Киев до края на годината
27 фев 2024 16:00, Нели Христова
172
България прави снаряди за Германия, Берлин ги праща на Украйна
Снимка: БГНЕС

Германия е поръчала 120 хиляди снаряда на България, които ще достави на Украйна.

Станаха известни подробностите по обявеното от Германия споразумение за доставка на стотици хиляди артилерийски боеприпаси за Украйна. За това съобщи "Шпигел", позовавайки се на източници от германското министерство на отбраната.

Изданието твърди, че 120 хиляди артилерийски снаряда, обявени от германското правителство на 16 февруари като част от новия пакет военна помощ, са поръчани от България.

Според прессъобщението всички договорени български боеприпаси трябва да бъдат предадени на Украйна през 2024 г.

Генерал Кристиан Фройдинг, ръководител на Ситуационния център на Бундесвера в Украйна, отбеляза, че няма недостиг на пари. Само за 2024 г. Германия е отделила около 7 млрд. евро. Основният проблем остава наличието на боеприпаси на световния пазар.

Български боеприпаси

122-милиметровите артилерийски снаряди са боеприпаси от съветската епоха. Използват се в гаубици Д-30 и самоходни гаубици 2С1 Гвоздика, които са широко използвани в украинската армия, припомня изданието Militarnyi.

България е производител на снаряди от този калибър и един от най-големите играчи на световния пазар в нишата на съветските оръжия.

Основният производител на тези снаряди в България е заводът „Дунарит“ в Русе. Той произвежда широка гама артилерийски боеприпаси от съветската епоха, включително 122-милиметрови снаряди за разделно зареждане.

Въпреки това поради голямото търсене на оръжия, предизвикано от руско-украинската война, България възстановява и други мощности, които са били консервирани през последните десетилетия.

В края на 2023 г. е обявено, че след 35 години бездействие българският завод в град Костенец, собственост на държавния холдинг ТЕРЕМ, възобновява производството на 122-мм снаряди. Този завод прекратява производството на 122-мм снаряди през 1988 г.

Възможно е заводът да е получил дял от германската поръчка за доставка на боеприпаси за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 120Пак ли укофантазии
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 1210И кво общо има цената на хляба с военните заводи ти си загубил милярди от глупостите на про100 Киро за какви снаряди дрънкаш ,че оправяли цената на хляба
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 118 Е 30000 евро не са 150 к поне като левове
109
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
До Анонимен115 ами сега сметни ако заради някой добронадежден спрат и военните заводи че хлеба ше стане 10 лева, и може би чак тогава инж. балкански ше се сети кое е по важно от успехите на балшая савецкая енциклопедия
108
5
 
2
 
! Отговори
Титикаков преди 2 месеца
Сводка от днес - две Су34ки в логанско отминусовани. Два пилотика направиха горди своите мамашки и жьонки, но дали ще ги направят и щастливи с бело жугули, не е ясно, зависи какво е останало от тялото, понеже нету тело - нету дело, за без вести пропали обезщетението е голяма кръгла нула - или всъщност не може да им дадат билет за зоопарка.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 114 Е сигурно и ще се увеличат укофилските с тяхните евтини лозунги,само дето тук все още не е Урколандия
106
0
 
2
 
! Отговори
Брокер преди 2 месеца
Като заговорихте за цените на жилищата в Харков сега проверих в гугъл че за 10 000 до 30 000 евро може да си купиш тристаен ново строителство намиращ се в ЦГЧ .Който има дупе да купи 10 апартамента за 150к и ако отцелеят след войната ще удари джакпота !
105
3
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 2 месеца
значи от 88г завода спрял, живеем в мир и приказ и сега запада ни тика към война с Русия
104
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
време е вече Украйна да нанесе удари на руска територия, да поразрушат малко инфраструктура, да усетят руснаците какво е война, то много лесно беше до сега, украинците само се защитаваха
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 111 Какъв бюджет са вързали за три години външния дълг на България се е увеличил с 10 милиарда и сега от 1 юни пак вдигат тока и вече няма да има по-евтин на нощна тарифа
102
6
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 2 месеца
ако вдигнат още малко цените, половината русофилски коментари ще изчезнат, щото татарите ще почнат да си спират безжичната част на рутерите и нема да има откъде да се краде нет.
101
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Z_каква Украйна ли, Украйна съществува два века преди русия, прочети нещо различно от съвеЦка литература
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нещо не схващам. Защо да пращаме снаряди на Германия да ги праща на украйна? Логиката ми убягва нещо.
99
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
хахо, сметни че ако сделката със снарядите се прецака, да вържат бюджета третото поколение активни борци ще требва да изнесат и аспирина по аптеките и да вдигнат акцизите, данъците и услугите толкова, че ше требва не да коментираш, а да кампиш турски тираджии на околовръстното да имаш за кутия цигари и леб. ток, ако си сръчен, ама като ти гледам капацитета, по скоро само цигари и хлеб. не всеки ден
98
4
 
3
 
! Отговори
Любеничков преди 2 месеца
Важното е бизнеса да върви , нали друзя? Вас не ви интересува кой какво прави извън територията на България, това е позицията и на вашия вожд тавариш Мунджо Чорапов.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 105 И не само и украинската царевица я разсипаха ,а преди месеци бяха първи дружки Дуда и Зеленски,даже и полски наемници имаше
96
1
 
5
 
! Отговори
до 107 преди 2 месеца
Скоро Харков ще е в стил късен Бакмут.Кой ще си купи апартамент там !
95
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според украински медии в Харков цената на жилиищата за продажба е спаднала с 50%.
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 104 Е как да продават на урките като са беди като църковни мишки и Зельо като малко ромче повтаря само дай
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 98 . Видя ли поляците как гориха знамената на ЕС ?

Спонсорирани публикации