Патриарх Неофит бе обединител, ще има ли борба за власт след него?

Проф. Матанов: Очаквам да има баланс между силната ръка на новия патриарх и благостта на Неофит
16 мар 2024 12:22, Красимир Ангелов
77
Патриарх Неофит бе обединител, ще има ли борба за власт след него?
Снимка: БГНЕС

"Патриарх Неофит беше дошъл точно навреме, за да обедини църквата след разделението, което съществуваше сред висшия клир. Очаквам да има баланс между силната ръка на новия патриарх и благостта на  блаженопочившия патриарх Неофит. Ако това стане, ще бъде добре", заяви историкът проф. Христо Матанов в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

Журналистът Чавдар Стефанов описа патриарх Неофит като "човека, внесъл спокойствие в църковните среди, спокойствие и сред значителна част от хората".

"Тежки изпитания имаше през последните години. В църковните среди спорове се водят десетилетия за нищо, а има и такива, които траят хилядолетия, а светът е много динамичен.  Не мисля, че всичко което можеше да направи БПЦ, патриархът, висшият клир, е направено, можеше да бъде взета много по-ясна позиция, имаше колебание насам-натам", посочи Стефанов.

Той допълни, че Неофит е подготвян от патриарх Максим за негов наследник.

Проф. Христо Матанов заяви, че малцина знаят кой реално е ръководил църквата във времето, когато патриарх Неофит беше болен.

"9 души от Светия Синод имат право да кандидатстват за този пост, някои от старите са кандидатствали за патриаршеското було още с патриарх Неофит. Подмолно се води борба за власт, някои вярват в колективния разум на Светия Синод, аз не", каза историкът.

Чавдар Стефанов допълни, че в борбата за патриаршеския стол се включва и Русия, тъй като влиянието е огромно, а и значителна част от висшия клир е специализирал в Русия.

"Разколът в православието е очевиден. Руският патриарх не е поканен, той има извинение да не е поканен, води опело за сръбския епископ, който беше представител в подворието на сръбската църква в Москва. От друга страна беше обявено, че патриарх Вартоломей ще води опелото, те с Кирил не се понасят от поне 2-3 г.", каза още журналистът.

Историкът проф. Христо Матанов от своя страна коментира, че през 90-те години политическата намеса при избора на патриарх е била очевидна: "Сега всичко е по телефона - с обаждания, подмолни неща. Тези политици, които искат техен човек да оглави църквата, си мислят, че може да е проводник на политически интереси".

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
Патриарх Неофит - може би ,е бил мъдрец с добродетели сам за себе си,но в никакъв случай не е бил "обединител на българската църква". Няма как това де се случи и причината не е в него,а в напълно деградиралото в по- голямата си част алчно за власт и богатство - меркантилно духовенство ,което е далеч от вярата ,също като мирияните си.Най- вероятно начело на българската църква в синхрон с всичко останало в държавата ,ще застане САТАНАТА в лицето на Пловдивския "дядо Николай".
62
2
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 1 месец
Защо се потули фактът че Неофит е бил полковник доносник за ДС цели 17 години? Какво, хората са му простили? Ами тези, които е почернил ги няма да си изкажат болката
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще има скубане на бради, ще хвърчат калимявки, ще има скъсани раса! Става въпрос за власт и пари.Ще е мътна и кървава борба!
60
3
 
4
 
! Отговори
ники преди 1 месец
Не разбирам, защо ни занимават с това, че агент Симеонов е починал. На кой му дреме? Още един от ДС умрял, много добра новина и дай боже повече такива новини да чуваме...
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен---Аве , и ти ли още си мислиш , че комунизЪмЪ си е отишъл ?Виж какво се случва на практика !
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен57 А Неофит какъв беше ?
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да , обединител , м/у комунизма и капитализма , но се оказа че в Бг таквиЗ люде нема , всичко е обратно !
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
борисов е ходил в Пловдив след kончината (защо цензурирате подобна дума?) на Патриарх Неофит, сещайте се кой е следващия патриарх... казват му ролекса и е русофил
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
борисов е ходил в Пловдив след *** на Патриарх Неофит, сещайте се кой е следващия патриарх... казват му ролекса и е русофил
54
0
 
7
 
! Отговори
007 преди 1 месец
САМО ДА НЕ СТАНЕ ПАТРИАРХ АЛЧНИЯТ ПЛОВДИВСКИ НИКОЛАЙ, ЧЕ ТОГАВА ЖАЛНА МАЙКА
53
0
 
0
 
! Отговори
Ко преди 1 месец
Кокалът сигурно е сладък! Борба за власт със сигурност! Това няма нищо общо с богослужба, а с влияние! Не вярвам , че това е божият път!
52
0
 
2
 
! Отговори
1232 преди 1 месец
Борбата е между Боко и Шиши.
51
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я стига сте мрънкали! Какво му е на Никито? Ролекс, молекс. Сега всеки може да има ролекс. Това нищо не означава.Ако го изберат, той ще е. Неговото име ще е !
50
0
 
2
 
! Отговори
Габриел преди 1 месец
Ще има и още как! Лудото Коле пипне ли патриаршеския жезъл ще ни разкове к. о. ч. и. ната докрай! Понякога Дявола навлича попски одежди за да погубва хорските души.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Патриархът почина 3 месеца след брат си. Казват, че когато смъртта влезе в един дом тя не идва само за един човек. Казват още, че хората, които се обичат напускат този свят един след друг. Дали това е вярно или не, не знам, но често става така. Мир на душата му! Ще се радвам митрополит Йоан да стане патриарх и да напусне Варна, ама на дали
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
споко посолството виче са го определили - остава театрото за изгубените българи
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще има и още как, Пловдивският Николй е като Борисов в политиката!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПравославенАнгличните , през историята си, не са били против православната църква някога изобщо, бе, даже напротив, но срещу католическата църква са водили големи битки в миналото.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставете поповете сами да си изберат патриарх, защото те ще живеят и работят с него, не се месете в делата им!
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНе е вярно, православната църква е направила много за България и просветата в България, православни попове , също са се жертвали за България и не един или двама, а първия поп-герой за когото ми идва на ум е патриарх Евтимий, но са много, както през турското робство, така и през фанариотството , са водили борби в името на България!