МС отпусна 10 млн. лева за университетските библиотеки

Програмата дава възможност да се осигури съвременно оборудване
20 мар 2024 23:37, Красимир Ангелов
15
МС отпусна 10 млн. лева за университетските библиотеки
Снимка: БГНЕС

С нова национална програма на Министерството на образованието и науката ще бъдат инвестирани 10 млн. лева в модернизация на университетските библиотеки, реши правителството на днешното си заседание.

Програмата дава възможност да се осигури съвременно оборудване, да се изградят нови пространства, както и да се подобри съществуващата материално-техническа база. Средствата могат да бъдат вложени в закупуване на специализирана литература, осигуряване на по-лесен достъп до нея, изграждане на дигитални колекции, създаване на институционални хранилища, внедряване на софтуер за обработка и др.

Приетата от правителството НП „Модернизация на библиотеките в 33 държавни висши училища“ ще се изпълнява в рамките на три години. Очаква се за този период над 150 000 студенти и докторанти да бъдат подпомогнати в своето обучение и научно развитие.

Съвременните условия на бързо технологично развитие и навлизането на изкуствения интелект в съвременното общество поставят нови изисквания и към библиотеките - към начина на тяхното функциониране, оборудване, а също и към професионалните умения на работещите в тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8 - Да, за повишаването на заплатите на служителите в университетските библиотеки трябва да се дадат пари.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подкрепям това решение! Но продължавам да протестирам срещу наливането на пари за заплати на хрантутниците от БАН.
9
0
 
1
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
на правителството. Библиотеките досега се развиваха от външни спонсори и проекти, и от 1997 не е сменяно оборудването и софтуерът. Дигитализацията също куца, и се прави на парче.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той и Костов така правеше едно време, хоп и Буджака вече не е защитена зона точно последните му дни от управлението.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добро дело на Денков. Но освен модернизация на библиотеките трябва да се отделят средства за по-добро заплащане на служителите в тях.
6
2
 
1
 
! Отговори
Да ги цунат преди 1 месец
професорчетата и студентите да си ги купуват сами! Нищо ново!
5
1
 
4
 
! Отговори
Папен преди 1 месец
Някой ще се облажи
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителството в оставка явно иска да взриви бюджета и след тях потоп. Цял ден разхвърлят пари от прозореца на МС. Тези милиони за нищо ги нямат. Милиони, милиарди, а просят от държавата да им отпусне 2 сгради за офиси на ПеПе щото видите ли, нямали пари за наеми. Гласуваха си за 10 години 2 държавни имота. Явно партийната субсидия са я прахосвали покрай едни 100 000 долара за селфи на Денков с Байдън пред камината на Белия дом. Патологични измамници и крадци.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес голямо отпускане на пари! Асен се е разработил, та пушек се Дига! Дано остане нещо в хазната след него.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителството нали е в оставка? Какво правителство? Те утре може да решат и България да продадат. Не е ли странно това раздаване на пари в оставка? Девет месеца се скатаваха по екскурзии. Сега изведнъж много се разработиха. Или предизборно раздават?
1
1
 
6
 
! Отговори
Мусайбе преди 1 месец
Тея шарлатани за два дни похарчиха четвърт милиард. Да му мисли Бойко как ще кърпи бюджета. А народа да гоДуха под вода.