Защо колите втора ръка поскъпнаха значително?

Търговци предупреждават и за зачестили онлайн измами
6 апр 2024 09:47, Елка Василева
46
Защо колите втора ръка поскъпнаха значително?
Кадър: bTV

Сериозно поскъпване на колите втора ръка отчитат търговците. Купувачите плащат с над 40% повече при покупка на употребявани автомобили.

Според официални данни най-масовият автомобил, който кара българинът, е 10-годишен, внесен от Германия или Италия, посочва bTV.

На този фон китайските електрически автомобили стават все по-купувани в Европа въпреки опитите за регулация. Причината – значително по-ниските им цени.

„Ръстът идва от забавянето на производството на авточасти, от забавянето на новите автомобили. Отделно от пандемията и малкия внос на коли втора употреба скочиха всички неща, които се правят по колите втора употреба“, коментира търговецът Велизар Митков.

По-скъп е и превозът на автомобили от други държави до България.

Близо 300 000 коли втора употреба са регистрирани у нас през последната календарна година. При новите броят е значително по-малък – около 55 000.

Друга тенденция у нас е да се търсят по-луксозни автомобили, с по-малко доказано изминати километри и по-надеждни.

Търговците предупреждават и за зачестилите онлайн измами в търговията с коли.

„Обикновено се разпознава по ниската цена на автомобила, след това има измама от рода: „Аз съм украинец и закупих кола с български номера, но трябва спешно да се върна“. Обикновено събота и неделя се случва, пращат някакво капаро около 1000-2000 евро по банка, защото има интерес. След това този човек не вдига телефона. Има ли ниски цени, разговори по телефона – не изпращайте пари.  Най-разумно е да отидете, визуално да видите автомобила и тогава да се пристъпи към подаването на средства“, съветва Митков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото благодарение на мъдрото управление стандартът на живот в България нарасна, пенсионерите забогатяха и бъдещето стана по-светло от всякога.
21
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бензинови и дизел повече няма да се произвеждат в ЕС, таралясниците ще ударят по 30-40 хиляди лева, само богатите българи ще могат да си позволят таралясник на 20 години, а елитите ще карат електрички. Останалите ще ходят пеша или на колелета. Хубави коли ще карат в Русия и в Китай - и бензин, и дизел, и електрически - на който каквато му харесва.
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите днес дори и руска лада или москвич не могат да си позволят, а 20 годишните западни таралясници които карат скоро ще им ги забранят. И дори да не ги забранят, ще има само електрички, а на тях животът им е 6-7 години и след това давай 100 хил лева за нова. И от 2027 г Еврокомисията въвежда нов въглероден данък на бензина, горивата ще скочат драстично. Но за какво ви е скъп бензин, като няма кола, електричките са толкова скъпи, че ще са достъпни за елита, а народа на колела и пеша.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина има 2-3 коли, ремонтира 4-та в гаража на вилата си и вика ауу всичко скъпо.
18
1
 
41
 
! Отговори
От Хайделберг преди 1 месец
Автомобили с върнати километри, фалшифицирани истории, безброй дефекти не са автомобили втора ръка, а отпадъци
17
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
селяни купувайте трошки и карайте като за последно, защото макрон ще ви прати месо на фронта съвсем скоро!
16
5
 
23
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 месец
бългерия се превърна в автоморгата на европа. какъв успех за демокрацията и икномиката в бългерия
15
1
 
12
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 месец
защото ги рекламира Стоичков. То и в Кауфланд стана скъпо,
14
3
 
21
 
! Отговори
нн преди 1 месец
На запад всички цени растат, защото и заплатите им, доходите им растат, колите не са изключение. Българин от 20 години в Германия ми каза, с една заплата започнах тогава, сега е много по-голяма, но и с всички цени е същото. С колите втора ръка е същото, нормално е.
13
23
 
6
 
! Отговори
програмист преди 1 месец
защото мат'ряла е ***. Ние програмистите караме само нови тесли със всички екстри.
12
3
 
37
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Борсите са препълнени... На кого ги продават.... ===)))
11
4
 
17
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
Голям работа си ти,щом от 18 години не си купувал стар таралясник.Не всеки може да си позволи това,даже повечето българи си избираме возила втора ръка.Само да изясня,питам-въобще си спрял да купуваш и вървиш пеш,или си купил една нова, Ferrari и вече 18 г. и се радваш.М?
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще стане кат в онзи филм Лудия Макс - бензина ще е най ценен и само онези които могат да се придвижват ще оцелеят, а онези с теслите ще им ядат прахта
9
6
 
28
 
! Отговори
GTI 2.3 V5 150 коня преди 1 месец
шот народо се усети че в бъдеще кат дойде Големия Глад ток може да нема, ама бензин и газ и части за по старите коли винаги ще има :)))бъкана с жици електрическа тротинетка за 100 000 ще стои по сметищата за разлика от 25 г кола на бензин и газ за 3 000 лв :)))
8
29
 
2
 
! Отговори
Аз втора ръка коли преди 1 месец
от 18 г не съм купувал, така че не ме интересува! Освен Мерцедес, Ауди и БМВ има и други коли като Астон Мартин, Ферари или Ламбо и да не забравя Джак т.е. Ягуар!
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото инфлацията е 5%, както правителството твърди.
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Внасяш от чужбина за две продаваш за осем, нов внос , всичко сменено ! Въртиш километража до сто и шестдесет и мишката е в капана!
5
7
 
31
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 месец
Заради успешно прилаганите санкции срещу Русия :)
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спекула
3
5
 
46
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
защото българите са в мнозинството си селени които се препитават от дребни далавери с таралясници, липсата на образование и морал си казват думата