Българите се замогват, няма балон на пазара на имоти

Сънародниците от чужбина се основен двигател при жилищното кредитиране
26 апр 2024 18:00, Анисия Иванова
240
Българите се замогват, няма балон на пазара на имоти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаващите се доходи и ниските лихви водят до много силен имотен пазар в страната, като българите, работещи в чужбина, се очертават като основен двигател на пазара. С очакваното влизане в еврозоната има и група купувачи, които искат допълнително спокойствие за спестяванията си от превалутирането. Пазарът не е балонен, българите се замогват, каза Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и и основател и изпълнителен директор на "Кредитланд" и "Моите пари", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Всички фактори в момента водят към един силен пазар, който прави рекорд след рекорд. Спестяванията в банковата система бележат рекорди, растежът на доходите, БВП; цената, на която банките взимат ресурс от домакинствата и бизнесите, също бележи рекорд, но нулеви - банки имат евтин ресурс, който дават с рекордно ниска надбавка на фона на лихвите по кредити в ЕС."

Банките разглеждат благоприятно доходите на работещите в чужбина българи, в страни от ЕС, САЩ, Великобритания, Дубай, като по-добрата интеграция и обмен на информация с чужбина дава допълнителна сигурност на финансовите институции да отпускат кредити, каза Василев.

"При нас около 15%-20% от нашите кредити са за българи, които живеят и работят в чужбина", каза Василев, като уточни, че данните не са прецизни. Причината е или инвестиция, или завръщане в България, добави той.

Друга тенденция е, че замогващите се българи търсят по-големи жилища с няколко спални и място за офис.

Без предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране през март са били раздадени 640 млн. лв. нови жилищни кредити, а общият обем приближава 800 млн. лв. Клиентите са хора със средни и високи доходи, които участват с около 20%, а по-големите суми по кредитите са заради поскъпването на имотите; месечните вноски са около 30% от доходите на домакинствата, каза Василев.

Ръстът на кредитите на месечна база е около 4%-5%, а на годишна - около 30%, като тенденцията е за растеж, но не може да се очаква ниво от 1 млрд. лв. кредити за месец до края на 2024 г. Съвсем нормално е да се случи през следващите няколко години, коментира Василев.

"Като цяло България наистина просперира, икономиката не е в някакъв балон, доходите растат и се изравняват с европейските. Процентът на кредити към БВП е около 10% и сме една от малко задлъжнелите държави. Нещата не изглеждат истерично от гледна точка на цялостната картина.", каза гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от Общество
Майка и щерките ѝ гадаят онлайн срещу 230 евро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
УЧУДВАЩО - УБЕЖДАВАТ НИ, ЧЕ СМЕ В ЕВРОПА, ИСКАТ ДА СА В ЕВРОПА,А КОГАТО БАЛОНЪТ В ЕВРОПА СЕ ПРЪСНЕ,ВИКАТ А-А-А НИЙ СМЕ АЗИАТЦИ И ВДИГАТ ЦЕНИТЕ...
114
2
 
20
 
! Отговори
Иван Анисий преди 3 седмици
Тоя на колко пици с кристали е?
113
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докато банките(държавата) раздават евтини пари, ще има инфлация и балон. Кешът се обезценява, не че населението забогатява.
112
2
 
40
 
! Отговори
КаскетЯ преди 3 седмици
Мине не мине ден два и нова поръчкова статия на имотните брокери! Спрете се ве, повечето от това което предлагате е на фантастични цени и не става и за ке_не фи! Цените се вдигали по света а в България било най евтино и стандарта на българина се дигал! Жалко че има много балами които се вързват! Цените са абсурдни за това което предлагате!
111
2
 
35
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
2008 год. не е толкова назад във времето.И тогава подобни експерти като Деян Василев ни убеждаваха ,че балон няма.Последва мощно БУУУМ.В целия ЕС цените на имотите падат,само в държавата с най-ниска МРЗ се увеличават.Доста съмнително.Пак ще има ревящи купувачи.
110
1
 
23
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 седмици
населението на БГ намяла наполвина от " успешната политика " на българските" политици" ....не знам кой норамлен би инвестирал у БГ -то където е страшна *** навсякъде....
109
1
 
4
 
! Отговори
до 110 преди 3 седмици
До Анониментам им борба с инфлацията у БГ няма нищо !
108
3
 
8
 
! Отговори
до 110 преди 3 седмици
До АнонименУ БГ няма монетарна политика защото сме във валутен борд - а бъгласрският народе прояст и невеж иконмически и финансово и политически ...
107
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В САЩ ипотеките са на 7-8 процента а в Ганьово на 2.5 процента.В САЩ инфлацията 3-4 процента а в Ганьово 10 процента.Гарантирано от Шиши и БокУ .
106
1
 
24
 
! Отговори
AAAA 2 преди 3 седмици
У БГ всичко е сбъркано - като почнеш от хората и си стигнеш с банкирането, кредитирането и жилищният пазар .... и как да няма балон като цените 3йни и на места 4ни в София особено . да не говорим че се перат ,мн мръсни пари от кражби , наркотрафици и контрабанда ...всичко е направено да се ограбят хората а не да им се помогне интересното е че пълно с будали които не го виждат / разбират .....всеки народ си залсужава съдбата българският определено изобщо не мисли ...
105
13
 
5
 
! Отговори
До 103 преди 3 седмици
Не си добре! Защо не сравниш мижавите лихви, които често пъти са по-ниски от таксата, която банката ти удържа, с наема, който получаваш всеки месец, ако същите тези пари, които си скътал в банката ги използваш, за да купиш с тях един малък апартамент (защото такива се търсят най-много). Хората, които вече си имат жилища, ако имат повече пари, не купуват още един голям апартамент, а взимат два малки, защото по лесно се намират наематели и доходът е по-висок.
104
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Коя година подред вече се плюнчите дали има или няма балон ве кАпейки? Коя година вече чакате цените да паднат на 500 копейки за кв/м ве? Доакто вие се плюнчите по форумите хората купуват-продават имоти. Вие чакайте още на путинака да дойде и да ви оправи и си седете с бабите ви в панелките и продължавайте да философствате тука
103
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единствено ме е яд, че навремето слушах великите разбирачи, иначе сега *** балонджии, щяха наем да ми плащат докато чакат да се срине "системата". Ама на... човек се учи докато е жив.
102
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз си купих 2013 3 стаен в Бъкстон 900 евро на кв метър, ново стройтелство.бяха ми казали тогава, че съм луд и че е балон, сега е 2 хил Евро кв метър.
101
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия които обясняват как цените в чужбина били вече по-ниски от Бг, да започнат със сравнение на сравними неща: селска къща в Бг и такава в Де да речем, ап. в провинциален град, предградие, квартал, център, столица...Купил си някой коптор в провинциално предградие на Запад и се хвали, че му излязло по тънко от 3-стаен в Сф - център -> смех...
100
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гання спестява в тухли щото банките не дават лихви по депозитите.То и тухлите не носят доход ама друго си е да я пипнеш тухлата па да я погалиш еййй.Тухлареви, така им викам вече на бугарете.
99
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В последните 10 години говорите за балон, аз си купих двустаен 68 квадрата на Оборище 2015 за 90к евро, сега върви по 240к Евро и ще стигне 300 ,дори и да има спад да падне до 200 няма проблем, а вие си чакайте балона.
98
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Европа банките плащат по депозити 4% а в Бг НУЛА.Ашкулсун бе раята. А в същото време раздават ипотечни кредити на 2.5 процента.Къде е икономическата логика като може да вземат 5% от ЕЦБ да раздават на 2.5 процента.Кажете ми щото аз не знам.Може би обаче ДеВелия и Боко знаят.Там е мазнинката.
97
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Купувайте, купувайте , ощехора да се набълбукат. Това си е чист балон
96
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама разбира се че няма балон. Как пък не. 40% необитаеми жилища в София а цените по-високи от Берлин. Няма маме, няма. Нали така ви говореха като малки преди да отнесете шамарите.И сега ще е така.Банките раздават пари на поразия като А бог да прости а БНБ го играе ни чул ни видял.Всичко е точно, кражбите вървят с пълна сила.