Тече спор къде да има паметник на Ламбо

Карат се наследниците и общината
11 юни 2024 22:37, Стела Стоянова
118
Тече спор къде да има паметник на Ламбо
Снимка БГНЕС, архив

Недоволство заради мястото, определено за издигане на паметник на Стефан Данаилов. Столичният общински съвет предлага той да бъде поставен в градинката, която носи името на обичания български актьор и се намира в близост до Семинарията и улицата, на която Ламбо е живял. Актрисата Ирен Кривошиева и общият им син Владимир Данаилов обаче настояват паметникът да бъде в градинката пред Народния театър, където той е творил.
В края на 2024 ще се навършат 5 години, откакто ни напусна любимецът на поколения киномани - Стефан Данаилов. Малко след смъртта му майката на неговия син, актрисата Ирен Кривошиева започва да събира подписка за издигането на паметник на Ламбо. Общинарите одобряват идеята, но не и предложеното място пред Народния театър.

В градинката в близост до Семинарията, която вече носи името на Стефан Данаилов, от Столичната община предлагат да бъде поставен и паметникът на обичания актьор.

Наследниците му обаче не са съгласни, макар че от това място започва и улицата, където е живял. Допускат, че зад решението има и политически пристрастия.

"Колко време мислите, че той е прекарвал в къщата си, която се намира до Семинарията? Паметник се прави там, където хората минават и там, където е сърцето му. Неговото сърце беше в Народния театър, в парламента и всичко, което е наоколо", заяви Ирен Кривошиева.

Според експертно-художествения съвет, разгледал идеята, пространството пред Народния театър е твърде претрупано.

"Искаме по някакъв начин да съхраним историческия вид на центъра на София и да не допускаме прецедент, който би повлякъл след себе си други такива желания за още достойни българи и така да се прекали с паметници", допълни проф. Георги Янков, председател на експертно-художествения съвет.

Автор на паметника ще бъде скулпторът и наследник на Стефан Данаилов на министерския пост - Вежди Рашидов. В проекта го е изобразил така както ще остане за най-дълго в съзнанието на своите почитатели.

"Този образ, който е запомнен най-добре от хората - това са средните му години. Този Стефан трябва да съдържа в погледа му онзи Стефан, който носеше и таланта, и разума, и готиния приятел", каза още скулпторът Вежди Рашидов.

Между 80 и 100 000 хил. лв. ще струва по предварителни изчисления изработването на паметника. Средствата тепърва трябва да бъдат събрани. А издигането му зависи от намирането на съгласие, пише БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На ,/ТАБЕЛАТА ,НЕ ПАМЕТНА ПЛОЧА/ да се изпишат имената на всички велики актриси от креватната гимнастика.ЕДНА БУТИЛК ОТ ГРАНИТ.ЗБОГУМ.Да не се забравя правописа на министъра на културата
54
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спрете се с тази комунистическа пропаганда бе! Утре ще вдигнете паметник и на пияницата Славков! Кога ще ви узреят главите, че онова време беше зло!? Духовно робство! Партията ви накара да се откажете от Духа, заради хляба. Празен материализъм. Ядене и пиене, никаква духовност. Култура без духовност няма. Толкова за "културата" на соца. И сега сме същата кооочина, понеже умствено все още си живеем в "соца".
53
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Където и да му направят паметник, няма да изкара дълго. Ще последва съдбата на съветската сгаан и така е редно. Голям актьор, ок, но безнравствен човек. Разврат, изневери, извънбрачни деца, чревоугодие... Това ли трябва да бъдат героите на България?
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На мястото на Сталиаксандър Невски
51
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Долни нагли кривоняги. Нямаме нужда от паметник на доносници и червенимакаци. Да му сложат паметник където е погребан и в частния си имот. Иначе След месец два и веждичката ще иска паметкик в народния театър, както и 240 знайни и незнайни герои, които се сменят през година или на няколко месеца. И за тях паметници къде ще ни ги набият?
50
10
 
17
 
! Отговори
Николай преди 3 месеца
НИКЪДЕ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПАМЕТНИК А ЧАСТ ПО СКОРО ДА БЪДЕ ПРИЗНАТ ЗА ЧАСТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА ДОПРИНЕСЛА ЗА УНИЩОЖЕНИЕ НА ХИЛЯДИ ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ. ВЕРОЯТНО Е БИЛ АГЕНТ НА ДС И Е ПИСАЛ ДОНОСИ СРЕЩУ КОЛЕГИ. ВРЕМЕ Е ДА БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ДЕЙСТВАЩИЯ ЗАКОН ОПРЕДЕЛЯЩ БКП КАТО ПРЕСТЪПНА ПАРТИЯ . ТОЗИ БЕЗДАРНИК Е ПОЛЗВАЛ ХИЛЯДИ БЛАГИНКИ ЗА СМЕТКА НА ЧЕСТНИТЕ ХОРА. НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ПАМЕТНИЦИ НА ПРЕСТЪПНИЦИ.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ламбо трябва да го направят като 20-30 годишен, от времето когато е бил секс символ и селянките са бягали към София ЗА МЪЖЕ, като Цецка Цачева и Данчето!Не на 80+
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То както е тръгнало и на пожарникарите ще трябва да им се прави паметник!
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На й- добре е да се проведе референдум!
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поне е топнал чушката неколкократно от наивните студентки, нали бил плейбой :)))
45
3
 
7
 
! Отговори
Едно време беше това преди 3 месеца
Описват Стефан Данаилов като неграмотен и необразован фалшификат на актьор но иначе хубавец от мъжки пол с винаги препълнен от БКП портфейл с банкноти които редовно ЧЕРПИЛ НА АВАНТА абсолютно всички в заведенията които посещавал но все пак излезе някакъв актьор за вечното второ място след недостижимият най-харесван и най-обичан от червеният елит ИВАН СЛАВКОВ БАТЕТО дето журналистите от БНТ и сие още си лягат и стават с великият Иван Славков-батето
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Доколкото помня от старите филми, изявяваше се на плейбой инструктор в авто школа, не бях впечатлен от излъчването му, прекалено мазен ми се стори :))) За Катето да не говорим, за Мамалев също, пълни бездарници :)))
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оставете хрантутниците които Тодор Живков мъкнеше на гърба си щото можеше да целува във ваша чест а не за ф 16 ки на тройна цена . Сега щели да внасят виетнамци от Непал . Вие знаете ли на каква надморска височина живеят тия ??? Тия са по близо до Марс отколкото до Земята . Тва са некакви марсианци които тука може да се задушат щото тука е мноооого по гъст въздуха . Е как *** са опрайми тогава ? А кви виетнамци имаше едно време . От онез живковите виетнамци а не като сега дет нещат да идват .
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Име Жените като го искат да се снима и така беше много извезтен.
41
5
 
6
 
! Отговори
Червена Бабичка преди 3 месеца
Ние обичаме другаря Тодар Живков, зетя му другаря Батето и другаря Ламбо. Обичаме и Партията наша мила и червена. БКП, КПСС - Вечна Дружба!
40
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо въобще трябва да има някъде?
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чак пък паметник, каква такава значима роля има, освен ние сме на всеки километър и така до края на света :))) Къде къде има по-добри актьори от това време от него, но партията го набеди за секс символ
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ГАВРИЛОВИЧ Фашистите като вързаха Геца в шлепа ще ги бонбат.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 34, като студент Стефан Данаилов не се е явил на изпита История на БКП, висшето си образование е завършил когато след промените този изпит отпада, след 10 ноември когато в България почти престава да се снима кино е одобрен за италиански продукции след конкурс, беше се оттеглил от ВИТИЗ, но студентите му настояха да се върне
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото и голям да беше Стефан Данаилов, в случая по-скоро бих заел страната на Георги Янков. Важното би трябвало да е, че му се издига паметник, а не точно къде. Не са малко хората дали сърцето и душата си в Народния театър и не би било честно спрямо тях и тези след тях.