Тече спор къде да има паметник на Ламбо

Карат се наследниците и общината
11 юни 2024 22:37, Стела Стоянова
118
Тече спор къде да има паметник на Ламбо
Снимка БГНЕС, архив

Недоволство заради мястото, определено за издигане на паметник на Стефан Данаилов. Столичният общински съвет предлага той да бъде поставен в градинката, която носи името на обичания български актьор и се намира в близост до Семинарията и улицата, на която Ламбо е живял. Актрисата Ирен Кривошиева и общият им син Владимир Данаилов обаче настояват паметникът да бъде в градинката пред Народния театър, където той е творил.
В края на 2024 ще се навършат 5 години, откакто ни напусна любимецът на поколения киномани - Стефан Данаилов. Малко след смъртта му майката на неговия син, актрисата Ирен Кривошиева започва да събира подписка за издигането на паметник на Ламбо. Общинарите одобряват идеята, но не и предложеното място пред Народния театър.

В градинката в близост до Семинарията, която вече носи името на Стефан Данаилов, от Столичната община предлагат да бъде поставен и паметникът на обичания актьор.

Наследниците му обаче не са съгласни, макар че от това място започва и улицата, където е живял. Допускат, че зад решението има и политически пристрастия.

"Колко време мислите, че той е прекарвал в къщата си, която се намира до Семинарията? Паметник се прави там, където хората минават и там, където е сърцето му. Неговото сърце беше в Народния театър, в парламента и всичко, което е наоколо", заяви Ирен Кривошиева.

Според експертно-художествения съвет, разгледал идеята, пространството пред Народния театър е твърде претрупано.

"Искаме по някакъв начин да съхраним историческия вид на центъра на София и да не допускаме прецедент, който би повлякъл след себе си други такива желания за още достойни българи и така да се прекали с паметници", допълни проф. Георги Янков, председател на експертно-художествения съвет.

Автор на паметника ще бъде скулпторът и наследник на Стефан Данаилов на министерския пост - Вежди Рашидов. В проекта го е изобразил така както ще остане за най-дълго в съзнанието на своите почитатели.

"Този образ, който е запомнен най-добре от хората - това са средните му години. Този Стефан трябва да съдържа в погледа му онзи Стефан, който носеше и таланта, и разума, и готиния приятел", каза още скулпторът Вежди Рашидов.

Между 80 и 100 000 хил. лв. ще струва по предварителни изчисления изработването на паметника. Средствата тепърва трябва да бъдат събрани. А издигането му зависи от намирането на съгласие, пише БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
7
 
! Отговори
Чило преди 3 месеца
Един паметник в музей на Политическата пропаганда (до паметниците на Ленин, Троцки, Рокфелер и Ротшилд, защото са му роднини).
34
1
 
6
 
! Отговори
Капитанът преди 3 месеца
Съветски паметници, царски паметници, възрожденски паметници, паметници на актьори, музиканти, архитекти, военни , политици .........Абе то хора няма вече , ама паметници навсякъде. Деца трябват бе хора , не паметници. Не сме гробищен парк.
33
4
 
0
 
! Отговори
Ббб преди 3 месеца
Абе паметник.. Що не питате хората приживе какво искат.. Иначе баш Ламбо, бащата на този, е работил за създаването на тракийска нация и държава. Нещо като Македонията.. Как ме разбра..
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Беше любимец на жените като помлад лудееха по него. После остаря и други станаха звезди. А сегашните не знаят даже кой е.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като влязох в Бояна, все едно влизам в Афганистан, видех в столова или барче или не знам какво се води, "прекрасната" ви Катето, до нея Мамалев кюфтето, който плющеше кюфтета, ще кажеш никога не е ял през живота си, та ми е ясно за какво става на въпрос :)))
30
3
 
6
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
Паметник на бкп/дс ченге? В България никога не може да достигнем дъното.
29
2
 
5
 
! Отговори
ГАВРИЛОВИЧ преди 3 месеца
До Анонимен На тебе Ламбо ли ти е идола? Да не се мислиш за майор Деянов? Да не тръгнеш сега да взривяваш натовски влакове за Украйна и да лепиш снимки на Путин по стълбовете?
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 30, Стефан Данаилов е в своите филми, от дете до края на живота си, паметник не му е нужен
27
3
 
7
 
! Отговори
Хрантутника преди 3 месеца
До Анонимен 30 Какво му беше гениалното катo актьор бе? Набута се на партийна хранилка след пропагандната пoмия "На всеки километър". После в партията майка, сладка службица да учи младите студентки на разни неща. На държавна софра цял живот.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен На Бузлуджа там ще гледа цяла България заедно с Митко Бонбов.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
стига паметници
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Печелих 3 пъти online Стани богат, та е видях неколко пъти, когато още беше ***, не се впечатлих, къде по-хубави българки има от албанката с едната роля :)))
23
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Коментиращите, нямате ни срам, ни свян и се чудя кои са вашите идоли и на кого се възхищавате?!? Ламбо освен гениален актьор бе и човек с огромно сърце. Учеше студентите си не само на актьорско майсторство, но и на човещина и морал. Оставил е огромно културно наследство, Засрамете се и се замислете, вие,, полуграмотни, безценностни,, бездушни индивиди.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никъде! То ако на всеки артист вдигат паметник, къде ще бъдат магис тралите?
21
3
 
4
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Закопан до него, в трапа му, само някой крайник да стърчи "артистично", а по разни помени да го пооткопават, та да се вижда повече :))).
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Много го искаха и не е отказвал)
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На Мамалев кюфтето, нема ли и на него, или той просто на аванта си праска кюфтетата, направо като невидял :))) На албанката Катето, също и вдигнете паметник, нищо че има само една роля в живота си :)))
18
2
 
3
 
! Отговори
Пано преди 3 месеца
Един паметник в Пловдив - до ресторант Малък Бунарджик (на приятеля му Божо Данаилов, ака Дидо Дебелия).
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тв не искат да пускат филмите му. Това е най-добрия паметник. Но явно сега е друга влас и се срамува от него.
16
3
 
10
 
! Отговори
Танас преди 3 месеца
Паметник на Ламбо не трябва има (освен на пиаца за екс услуги или на реклама за обилно ядене).