Режим на тока засега няма да има, но проблем е цената

Балансиращият пазар е неконкурентен, заяви Мария Кръстева
18 юни 2024 16:00, Инна Ангелова
166

Търговците на ток са на ръба на фалит, а като причина изтъкват новата методика за балансираща енергия, която премахна тавана на цените.

"Цената за балансиране не касае само търговците на ток. Тя формира разходите на всички участници на електроенергийния пазар - от битови и стопански потребители до производители и търговци. Методиката увеличи многократно разходите на всички тези участници. Проблемите са на балансиращия пазар", коментира изпълнителният директор на Асоциация "Свободен енергиен пазар" Мария Кръстева.

По думите на Кръстева разходите на стопанските потребители ще скочар около четири пъти. С 15% пък се очаква да се покачи цената на еленергията за крайните стопански потребители.

"Балансиращият пазар функционира от много години. Когато си заявил, че потребяваш дадена енергия, ако употребиш по-малко, трябва да си я закупиш от балансиращия пазар. До момента този разход беше прогнозируем. От май падна таванът, но се промени и методиката, въведе се административното определяне на този разход. При определени ситуации се умножава многократно” каза Кръстева и допълни, че щетите са за сметка на всички потребители.

“Нанася щети на целия пазар, отнема електроенергия, нарушава конкуренцията. Освен корекция на методиката, трябва да се направят и спешни механизми за възстановяване на тези средства за май, които са надплатени. Няма да издържи пазарът, ако не се предприемат спешни мерки", допълни експерта пред Bulgaria ON AIR.

Кръстева обаче е категорична, че до режим на тока няма да се стигне, тъй като към настоящия момент имаме мощности, но проблемът е цената.

"Балансиращият пазар е неконкурентен. Таванът е въпрос на регулаторна преценка. Либерализацията за битовите потребители е изцяло политическо решение, тя няма да се повлияе от развитието на пазара. При балансирането проблемът е, че не само пазарни разходи влизат там, влизат и административни тежести. ВЕИ производителите са по-застрашени", уточни Кръстева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ценатокенергия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Фараона Гошо преди 3 месеца
Това е пирамида. Очакваше се в някакъв момент блъците (риби) да се окажат под вода.Тарикатите са доволни.
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някога бяхте народ , сега сте абонати на олигахията . Поне достойни доходи да имаха хората и да не им тежи да плащат , ама ..... Досега към 3 милиона се изнесоха , сега очаквам още около 2 милиона да напуснат държавата .
14
2
 
37
 
! Отговори
на колко години е преди 3 месеца
тази мома? И как е стигнала до "изпълнителен директор" на тая крехка възраст? А кои по дяволите са "Свободен енергиен пазар"?... а проверих ги, "дружество с нестопанска цел, насочено към либерализация на енергийния пазар"... стоп! Благодаря! Нищо повече не искам да знам за тия 100% лобисти!
13
1
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
До Дидо..Ти можеш ли да посочиш поне един дето сметката му е нулева ,освен на такъв, дето са му резнали жиците
12
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да затварят АЕЦ-а и да се свършва. Все е имало айдуци в управлението ни ама като настоящите ... И тая бленувана Европа уж да ни помага и показва правилния път,а тя играе с политическата ни клика и подкрепя бандитизма.
11
2
 
30
 
! Отговори
ЕСССР е Велик преди 3 месеца
до режим и на тока ли вече го докарахме?!
10
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
Да лапат, ще се откъча от мрежата скоро не защото нямам пари за ток, а защото искам да съм нзависим и сам да си произвеждам чиста енергия дори и през нощта.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така наречената "свободна пазарна икономика" е ппълан и жизнеоопасна глуп,ост, тъпо.,умие. Проблентът е в общото мислене. Стопанството е система, а не сбирщина на несвързани предмети, Както ни го налагат, откакто ни завряха в "демокрацията. Нека народонасекението да е уведомено, че не ни позволиха АЕЦ-ове заради големите мощности на Франция от ядрени централи. Но Франция увисна, защото я изгониха от Африка, откъдето взенаше почти на безценица суровина.Затова драпа на Украйна, последна възмобност
8
1
 
38
 
! Отговори
Рендето преди 3 месеца
Любопитно ми е - Кой и Кога построи Електро Централете в Бг, и с чии пари??? Може ли да ни посочите поне Един собственик, който със свои пари и вложения да е построил Ел.Централа??? Не......, не можете??? Що тъй???
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега *** на крадат с перки . Перките ги плащаме с кредит който ЕС ту взема от наше име а после и чрез тока . По две схеми ще ни доят щото да не се усетим че сметките не излизат . Ама то членството *** ва опрай . Ицо хазарта от Брюксел мисли за вас . За тва му плащат . Да ,,мисли,, :)))
6
0
 
12
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
изненадващо, след тоталния фейл на коминтерна на изборите, проблеми с тока и компромиси с качеството на питейната вода. или тва с питейната вода още не е минало?
5
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е проблем цената .Проблем е че ни затвориха 2 блока на АЕЦ Козлодуй и ни принуждават да плащаме на някой охолния живот чак на внуците .
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека фалирст и да ги сменят кадърни.
3
5
 
49
 
! Отговори
Вьзмутен преди 3 месеца
Гербаджиите ни дозакопаха с новия договор да изнасят ток за украйнаА бьлгарските бальци да плащатГлавчев покажи се кажи нещо
2
2
 
20
 
! Отговори
Ceci_ преди 3 месеца
Вчера пишеха как в отсътствие на 6и блок щастливо сме спасени от ВЕИ-тата. Май някакъв т.и.к.в.еник от гринпийс се из.о.ка
1
4
 
51
 
! Отговори
Дидо преди 3 месеца
В цяла Европа хората получават нулеви сметки за ток заради ниското потребление и излишна енергия.В България цената до тавана.