Режим на тока засега няма да има, но проблем е цената

Балансиращият пазар е неконкурентен, заяви Мария Кръстева
18 юни 2024 16:00, Инна Ангелова
166

Търговците на ток са на ръба на фалит, а като причина изтъкват новата методика за балансираща енергия, която премахна тавана на цените.

"Цената за балансиране не касае само търговците на ток. Тя формира разходите на всички участници на електроенергийния пазар - от битови и стопански потребители до производители и търговци. Методиката увеличи многократно разходите на всички тези участници. Проблемите са на балансиращия пазар", коментира изпълнителният директор на Асоциация "Свободен енергиен пазар" Мария Кръстева.

По думите на Кръстева разходите на стопанските потребители ще скочар около четири пъти. С 15% пък се очаква да се покачи цената на еленергията за крайните стопански потребители.

"Балансиращият пазар функционира от много години. Когато си заявил, че потребяваш дадена енергия, ако употребиш по-малко, трябва да си я закупиш от балансиращия пазар. До момента този разход беше прогнозируем. От май падна таванът, но се промени и методиката, въведе се административното определяне на този разход. При определени ситуации се умножава многократно” каза Кръстева и допълни, че щетите са за сметка на всички потребители.

“Нанася щети на целия пазар, отнема електроенергия, нарушава конкуренцията. Освен корекция на методиката, трябва да се направят и спешни механизми за възстановяване на тези средства за май, които са надплатени. Няма да издържи пазарът, ако не се предприемат спешни мерки", допълни експерта пред Bulgaria ON AIR.

Кръстева обаче е категорична, че до режим на тока няма да се стигне, тъй като към настоящия момент имаме мощности, но проблемът е цената.

"Балансиращият пазар е неконкурентен. Таванът е въпрос на регулаторна преценка. Либерализацията за битовите потребители е изцяло политическо решение, тя няма да се повлияе от развитието на пазара. При балансирането проблемът е, че не само пазарни разходи влизат там, влизат и административни тежести. ВЕИ производителите са по-застрашени", уточни Кръстева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ценатокенергия
Още от Общество
Нови правила за ТЕЛК, ще има ли ощетени?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
13
 
! Отговори
до 29 преди 2 седмици
""""""Само където режима на тока и водата беше през 80ште години.""" ------- Верно, имаше режим, затуй "лошите" комунисти ни построиха АЕЦ и язовири, а, "добрите и умни" демократи кво построиха за 34 години????? Започни да изброяваш..., чакаме в захлас!
35
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 2 седмици
Абе т.р.о.л. я погледни статистиките през годините. ББ ни е.а майчицата в дългосрочен план.Не само парично а и интелектуално-хора като теб са свидетелство.
34
0
 
12
 
! Отговори
До до IQ 3.14 преди 2 седмици
И какво ...викаш Европа е виновна... ние вина нямаме.Само се чудя защо всички други в ЕС са 100 години пред нас.Даже румънците, които имаха много по-гаден комунизъм от нас ни задминаха с 300. Само *** може да обвинява всички други за нещастието си , но не и себе си.
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За 3 години ППДБ ни върнаха при Виденов и започнахме да говорим за режим на тока. Ужас
32
0
 
14
 
! Отговори
@@@ преди 2 седмици
От дете си спомням , като почне режима на тока до 5 години режима пада.После глад и безработни и хиперинфлация, такъв му беше реда, ааа, забравих, и мутри за разкош.
31
2
 
10
 
! Отговори
Re: до Промяната преди 2 седмици
""""ТЕЦ Марица Изток е просто един смукач на ресурси."""" ------- Ами, хайде, утре да го закрием и да видим кво шъ стане, а??? А, да..., щях да забрава, VI Блок на АЕЦ-а е спрян за планов ремонт...
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Важно е в чекмеджетата на Бойко и Шиши да постъпва редовно кеш поток. Благодарете на Киро *** че ще ни изкара на свободния пазар и ще плащаме в пъти повече за ток
29
3
 
8
 
! Отговори
До До 18-ти, Да се преди 2 седмици
Само където режима на тока и водата беше през 80ште години.Ей заради тази кратка памет ни управляват наследниците на комунистите.Вярно сме *** народ.
28
1
 
3
 
! Отговори
Помня преди 2 седмици
До Анонимен 18 Бяхме си прекарали втора ел инсталация с акумулатор 12 волта и крушки от кола.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До 18-ти, Да се По-късно падна, ако въобще е паднал мен :)))
26
12
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 2 седмици
Политическата клика се управлява от Москва. За съжаление Европа не се намесва достатъчно твърдо, но пък се очаква,че българите имат поне малко мозък и ще протестират срещу матриошките.Надценили са ни.
25
1
 
18
 
! Отговори
До 18-ти, Да се преди 2 седмици
бъркаш нещо? Соца падна 89-та, а не 99-та.
24
2
 
13
 
! Отговори
И така.... преди 2 седмици
Земи тая "Зелена сделка"......
23
17
 
6
 
! Отговори
До Промяната преди 2 седмици
ТЕЦ Марица Изток е просто един смукач на ресурси.От години работи на загуба обаче всички управляващи се правеха на разсеяни. Сега в момента се реве понеже е направена някаква промяна а на чорбаджийте не им изнася и както винаги се ръсят глупости по всички медии.
22
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега много рядко се спира тока, но явно е за сметка на цената, иначе през соца като дете, помня много добре, че ни спираха електричеството и ни държаха на тъмно, явно щото изнасяха за съседните страни, да си правят пари комунистите :)))
21
4
 
19
 
! Отговори
до IQ 3.14 преди 2 седмици
Проблема с Електричеството и Водата, казваш??? А..., да, и "коминтернъ" не забрави!!! Ами даа тъ питам: Де е тоз "коминтерн" вече 34 либерал-демократични години??? Да не би да имаш приедвид Вашингтонския и Брюкселски "коминтерн" с неговите че..., сини Комисари??? Щото 34 год. след "краха" на Соца, ние още живеем и ползваме построената по онова времеи нфраструктурата, успешно рушена от либерал демократичните ни Реформатори и Менъджери, които за 34 год. не са построиха -Нищо!!!
20
5
 
18
 
! Отговори
Промяната преди 2 седмици
Затварянето на ТЕЦ Марица Изток, който беше освен другото и регулатор на тока в енергийната система си каза думата, Кирил Петков пусна своите фирми да правят ВЕИ -та без никакъв контрол само и само да напълни партийната каса на ПП с комисонни!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В две последователни изречения има коренно, коренно различна информация. Искат се знания до седми клас по математика. Тук се вижда , че липсват.
18
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През соца имахме спиране на тока през 2 часа, поне за 9-10 години дето съм живял през този период го помня това нещо, даже свещи палихме в тъмното... :))) Иначе тока поскъпна, но нямаме затъмнения в определен час, така че не мога да кажа кое е по-добре... :)))
17
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
подарихте реакторите на украинците,на 100% платени,предателски ***.