Над 10 млрд. лв. под дюшеците - риск за балонизиране на имотния пазар

Има растеж на покупателната способност на българите, каза Георги Ангелов
26 юни 2024 07:03, Елка Василева
218

Приемането на еврото ще накара хората да обменят недекларираните си пари, което ще породи бум в продажбите на стоки и недвижими имоти. Очаква се това да започне около шест месеца преди датата за присъединяването на България и да продължи в месеците след това. Виждаме вече колко много растат продажбите както на дребно, така и на жилища. Но все още не може да говорим за балон на имотния пазар, а по-скоро за риск от балонизиране. За обслужването на около 30-40% от ипотечните кредити отиват около половината от доходите на кредитополучателите им. В условията на най-ниските лихви по ипотеките се поставя въпросът за обслужването им, ако те се повишат, това коментира Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Има растеж на покупателната способност на българите, който продължава и тази година. Това означава, че догодина данните ще покажат още по-добри резултати, каза Ангелов. Това се дължи на продължаващия ръст на доходите и намаляващата инфлация. Той допълни, че страната ни ще продължи да настига средноевропейското ниво, въпреки бавните темпове.

Целия коментар гледайте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
18
 
! Отговори
/продълж./ преди 3 месеца
Да оставим за момент краденето от банковите сметките на хората, да оставим за момент таксите. При една екстремна ситуация например мащабно спиране на тока какво да прави човек? Как да си напазарува? Най-нормалното нещо е човек да има налични вкъщи ПОНЕ 10хил. даже и това е крайно малка сума! Стига сте се занимавали с парите на хората.
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То 30 млрд. лв. са всички в обращение. Вярваме че 1/3 от тях са скътани някаде.
106
0
 
2
 
! Отговори
до 96 преди 3 месеца
До Анонимен,да с най-малко милионери,щото всички са милиардери и нагоре
105
0
 
17
 
! Отговори
да ви припомня преди 3 месеца
миналия месец тук пак имаше крайно нелепа статия в този тон... за душеци (Българите трябва да изкарат на светло близо 80 млрд. лева до влизането в еврозоната). Тогава някакъв доцент брутално се изхвърли с тези 80 млрд. и може да видите какво се случи в коментарите там. Сега гледам са смъкнали на 10 млрд. Много точно се изказва тук коментар, кръстил се "Сметки" - 10 млрд. на 5млн. пълнолетни са по 2000 лв на човек, което според мен дори е КРАЙНО МАЛКО - това са пари за черни дни! /продълж./
104
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как така? Нали нямаше балон? Нали с приемането на еврото цените на имотите щяха да се изстрелят в небесата? Досега сте ни лъгали ли?
103
3
 
5
 
! Отговори
До 107 преди 3 месеца
Тия схеми минават за евтини жилища. Гастарбайтерите нямат пари връзките на обувките да си вържат, ще купуват с кеш жилища... относно европейските средства- това е друго и там парите не са в брой. На познатия ти брокер му кажи, че много си фантазира. Нормално за беден брокер. Като човек, купил на дупка сума ти имоти ти казвам. Измислените данъчни оценки са в историята от 15 години.
102
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как разбраха,че са над 10 милиарда?Не всички купуват жилища,защото 90%одавна са си купили или построили и не всеки купува със собствени средства,повечето са с кредити.
101
1
 
25
 
! Отговори
Въпрос: преди 3 месеца
Тия непалци с тая минималка, какво могат да си позволят по черноморието, че и да спестяват даже? Стига сте фантазирали. Тоя внос на работна ръка ще завърши с катастрофа - както всичко друго, което се прави последните 35 години.
100
3
 
24
 
! Отговори
Гастербайтер преди 3 месеца
От познат брокер знам, че не рядко, когато започне строеж на жилищна сграда, брокерите имат набор от клиенти /с пари в брой/, които първи получават инфо. Същите тези са обикновено в сивия сектор и/или усвоители на ЕС средства /говорим за огромни суми/. Те купуват с кеш пара, на измислена данъчна оценка, на брокера пари на ръка, на майсторите пари на ръка и тн. Схемата е елемнатрна, само нашите спящи служби и администрация не могат да я видят. Това може да се случи само в БГ и бананови държави.
99
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България щяла да достига средноевропейските нива, въпреки бавните темпове. Глупоооссссттттти на търкала!
98
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То туй са има-няма 100 обзаведени тристайни в центъра на София. Какъв балон ви гони?
97
2
 
9
 
! Отговори
САТАНАТА преди 3 месеца
ПИША ДЪРЖАВАТА ВИ Е ФАЛШИВ *** БЕЗ ИКОНОМИКА И РАЗТЕЖ УМРЯЛО КУЧЕ ДЪРЖАВНА ПРЕСТЪПНОСТ И ИКОНОМИЧЕСКА ТАКАВА
96
2
 
3
 
! Отговори
Р.Радев преди 3 месеца
До Язе Пич , надявам се , че не работиш като счетоводител.........
95
2
 
8
 
! Отговори
Wtf преди 3 месеца
Да купиш апартамент в България, особено на тия цени, и да не живееш в него(инвестиция) - ход в унисон с тоталната примитивност в страната. Но се съмнявам. Има прилив на празни килии из всички стари и нови блокове. В чужбина няма нищо ново, трудно се строи, Барселона забрани Airbnb и цените са същите като в София със средна заплата 1000 евро.
94
2
 
5
 
! Отговори
Майната Ви преди 3 месеца
До Язе, много си зле не само с граматиката на българския език, но и с аритметиката за втори клас.
93
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Приемането на еврото ще накара хората да обменят недекларираните си пари...КОЙ ХОРА БЕ ГЕНИЙ
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хайде пак тролея хитрия програмист извади репертоара и кеси за балами да му отговарят
91
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има 2 типа хора с недекларирани пари- доста богати и доста бедни бачкотещи бачкери, припечелили от слугински труд. Вторите обикновено налитат на имоти. Иначе цените на имотите ги определяме хитрите програмисти. Имаме десетки имоти, които даваме под наем.Цените на имотите не ни интересуват, защото всеки следващ имот плащаме с друг имот и левовата равностойност не ни касае. Мерси.
90
1
 
8
 
! Отговори
Държа да отбележа, преди 3 месеца
че пожелателното мислене на хората в това кръчмарско студио, не е никакъв анализ.
89
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българите са най големите голтаци в ЕС с най малък процент милионери от населението.