Над 10 млрд. лв. под дюшеците - риск за балонизиране на имотния пазар

Има растеж на покупателната способност на българите, каза Георги Ангелов
26 юни 2024 07:03, Елка Василева
218

Приемането на еврото ще накара хората да обменят недекларираните си пари, което ще породи бум в продажбите на стоки и недвижими имоти. Очаква се това да започне около шест месеца преди датата за присъединяването на България и да продължи в месеците след това. Виждаме вече колко много растат продажбите както на дребно, така и на жилища. Но все още не може да говорим за балон на имотния пазар, а по-скоро за риск от балонизиране. За обслужването на около 30-40% от ипотечните кредити отиват около половината от доходите на кредитополучателите им. В условията на най-ниските лихви по ипотеките се поставя въпросът за обслужването им, ако те се повишат, това коментира Георги Ангелов, старши икономист на институт "Отворено общество", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Има растеж на покупателната способност на българите, който продължава и тази година. Това означава, че догодина данните ще покажат още по-добри резултати, каза Ангелов. Това се дължи на продължаващия ръст на доходите и намаляващата инфлация. Той допълни, че страната ни ще продължи да настига средноевропейското ниво, въпреки бавните темпове.

Целия коментар гледайте във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
15
 
! Отговори
парите са в крадците преди 3 месеца
Изпечени мошеници са с по няколко имота. Те гордо вървят по улиците, маскирани като бизнесмени.
87
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия които дрънкат че никой не държал пари "под дюшека" са с голяма грешка. Има хода които държат много кеш в жилища и офиси. Има хора които държат десетки милиони в кеш и във всякакви валути. Левове, Евро, Долари, франкове има и доста физическо злато на монети и кюлчета. Работата е там че повечето хора няма спестявания. Имат само дългове. А пък тези които имат статистиката няма как да ги отчете защото парите са изкарани от сивия и черния сектор.
86
1
 
25
 
! Отговори
Сметки преди 3 месеца
10млрд. лева в 5млн. население е 2000лв. на човек.Какво ли да си купя за тези пари.
85
7
 
8
 
! Отговори
Язе преди 3 месеца
Добре де, населението на земята е 10 милиарда, а само Мъск има 130 милиарда. Не може ли на всеки да даде по 1 милиард и всички да сме богати, а на него ще му останат 120 милиарда ?
84
2
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
От "Уникредит Булбанк" ясно заявиха,че цените на имотите вече са в състояние на балон.Георги Ангелов говори за риск от балон.Лично аз предпочитам да се доверя на експертите на най-голямата банка вместо измисленото "Отворено общество".
83
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еха значи 10процента от хората в България имат 90 процента от парите и ще ги изчистят с имоти.Е време е някой да си събере данъците ако не друго като и нещо допълнително. Все пак нали не са чисти.Поне някоя магистралка или пречиствателна да направят.Чез се продаде за една десета от тази сума, а преди 20 години го купиха и за едни 100 млн.
82
1
 
14
 
! Отговори
Както винаги, преди 3 месеца
експертите и анализаторите последни видяха проблема! :D
81
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Черните милиарди са част от имотния пазар, друга част нуждата от жилище, други просто така спестяват - вместо кеш в банките, други купуват защото "съседа" е купил, друг го е страх от ифлацията и ред други причини. Но най-важната причина е че хората имат хубави доходи и могат да си го позволят....Интересно какво ще стане като приемем еврото...
80
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Иксперта , имот се плаща по банков път ! Не разчитайте , че хората ще се юрнат да купуват имоти . Който имаше нужда си купи , който не може си живее под наем .В момента дори в Испания цените на имотите са по ниски .Не създавайте новини , чрез внушения .
79
1
 
8
 
! Отговори
ДО 91 преди 3 месеца
ало , даскала по БЕЛ, знам как се пише , но тук цензурират всяка втора дума.
78
6
 
14
 
! Отговори
Я преди 3 месеца
Хората плюят по експертите в кавички на пъпъдъбъ и отворено общество, не по държавата.
77
2
 
28
 
! Отговори
При съседи ПСИХАРИ преди 3 месеца
имотът става непродаваем, а живота на обитателите - АД.
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 90, "неграмотници" се пише заедно ;) Nothing personal :)
75
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тва балонизиране кой го измисли, не грамотници?
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най-сигурният сейф е да си държите парите в гроб. Кой ще рови да търси в гроба?
73
4
 
23
 
! Отговори
До 77 преди 3 месеца
Асен Василев и имот няма. Може парите му да са в криптовалута или офшорки. Все пак Асен дължи пари за фалита на Airfare Everbread. В документите по банкрута се посочва, че неизплатените задължения на дружеството към кредиторите възлизат на 8.7 милиона паунда. Да не е толкова наивен,че да си сложи в банка парите? Мортен Лунд го осъди за кражба на софтуер, който след като Асен е откраднал,отива в Китай и го продава на китайското правителство. Може да си държи парите в китайска или друга банка.
72
1
 
21
 
! Отговори
Къв дюшек бе преди 3 месеца
Имам матрак
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 83, с един коментар точно доказа, че нямаш най-малка представа как се изсветляват пари чрез кредити, лизинги и ипотеки :) Много се забавлявам с коментарите тук :) Всеки се е взел за последна инстанция :) А паралелно с това врещи, че е беден. Някъде се чупят нещата... и да във вашия телевизор е проблемът :)
70
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Георги Ангелов вчера"Има балон на имотния пазар",няколко месеца по-късно.." Няма балон но отиваме към балон"...
69
3
 
33
 
! Отговори
10 милиарда преди 3 месеца
На 6 милиона население са 1700 лева на калпак....Българина май се е замогнал. Всички сме скатали по 1700 лева под дюшека