Поскъпват основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове на борсите

Индексът на тържищните цени се повишава през седмицата
30 юни 2024 08:37, Елка Василева
156
Поскъпват основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове на борсите
Снимка: архив, БГНЕС

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повишава с 0,24 на сто до 2,053 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на равнище 2,048 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Сред зеленчуците най-голямо е увеличението при салатата - с 22,4 на сто до 0,82 лева за брой на едро, при краставиците от внос, които поскъпват с 13,6 на сто до 2,50 лева за килограм, и при оранжерийните краставици - с 12,6 на сто до 2,60 лева за килограм.

Картофите също се качват - с 8 на сто, и се търгуват по 1,22 лева за килограм, както и зелето - с 4 на сто до 0,78 лева за килограм.

Понижение има при оранжерийните домати, чиято цена пада с 9,2 на сто до 2,36 лева за килограм. Поевтиняват морковите - с 2,3 на сто до 1,28 лева за килограм, зрелият лук кромид (внос) - с 3,8 на сто до 1,26 лева за килограм, зрелият чесън - с 1 на сто до 5,20 лева за килограм.

От плодовете най-много поскъпват черешите - с 12,3 на сто, и те се предлагат по 3,65 лева за килограм, и ябълките от внос - с 9,1 на сто до 1,92 лева за килограм. Цената на ягодите също се вдига - с 8 на сто до 4,60 лева за килограм. С по 0,4 на сто поевтиняват бананите, които се търгуват по 2,75 лева за килограм, и лимоните, които се продават по 2,74 лева за килограм.  

Цената на кравето сирене се понижава с 0,9 на сто до 11,03 лева за килограм, а на кашкавала тип "Витоша" - с 0,1 на сто до 17,40  лева за килограм. Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поскъпва с 3,5 на сто и се купува по 1,18 лв. за кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) - с 2,6 на сто до 2,35 лева за литър.

Пилешкото месо поевтинява минимално - с  0,1 на сто, и се предлага по 6,73 лева за килограм. Яйцата (размер М) се вдигат с 3,7 на сто до 0,28 лева за брой на едро.

Цената на ориза се качва с 1,2 на сто до 3,25 лева за килограм, а тази на лещата остава без промяна и е 4,28 лева за килограм.

Поскъпване има и при зрелия фасул - с 0,7 на сто до 4,18 лева за килограм, при захарта - с 1,5 на сто до 1,97 лева за килограм, и при олиото - с 2,9 на сто до 2,82 лева за литър. Цената на брашното тип 500 пада с 8,6 на сто до 1,27 лева за килограм, докато тази на кравето масло (пакетче от 125 грама) е с 4,7 на сто по-висока и то се купува по 2,70 лева за брой.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от Общество
Тихомир Безлов: Брендо очевидно има талант, има контакти не само в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
12
 
! Отговори
Махнете надписа преди 3 дни
Съединението прави силата на народното събрание и сложите всеки сам си преценя дали да е бе или да го е бат.
85
4
 
1
 
! Отговори
С2Н5ОН диета течна преди 3 дни
и пълен си с калориите вече.
84
3
 
10
 
! Отговори
ЕЦБ е виновна преди 3 дни
за голяма част от инфлацията в ЕС. Безконтролно печатане на пари без финансова дисциплина. Изкуствено поддържане на Италия, Португалия, Гърция, Италия. Франция е с дългове 220% от БВП. В Германия десетки хиляди фирми фалираха, заради търговска война между САЩ и Европа. Най големите инвестиционни фондове се отърваха от европейските активи. Въпросът е не дали, а кога балонът Еврозона ще се спука. Влизането на България в еврозоната е пагубно. Плюс спекулата на прекупвачи и търговци, "ден година хра
83
4
 
7
 
! Отговори
Аз съм доволен преди 3 дни
От цените на големите хипермаркети и от качеството но от заплащането в БеГето не съм доволен!
82
1
 
7
 
! Отговори
До Василев преди 3 дни
Някой трябва да изчегърта надписа над народното събрание за съединението. Само яд ме хваща като мина и го прочета без да искам.Успокоява ме факта, че след век (ако още съществува държавата до тогава) бай ****л ще е доминиращ вид, а те ако не нищо друго, поне са задружни.
81
2
 
8
 
! Отговори
Василев преди 3 дни
А има и един друг етнос, който прави пари от въздуха и задлъжнява цели икономики и народи???Агент Патси Шмидт!ЦРУ!!!
80
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Значи аз хора без пари в Бг не познавам, може да има но аз не съм виждал. Включително безработни от години си купуват повече неща от мен в магазина. Пенсионерите всички имат десетки хиляди левове за хвърляне през балкон.
79
1
 
8
 
! Отговори
Добре че са преди 3 дни
Големите хипермаркети да не си давам парите на мутри предпочитам да ги изнасят в Германия.
78
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Има един етнос който не плаща ток и вода или разходи за входа, не спазва закони и раждат на 12 г., обират и пребиват бабите и дядовците ни по селата за 5 лв., но държавата не хае. За останалите само гърч и високи цени. Капиталиста краде на воля, като се започне от мин. заплати на които осигурява, минаваш през раб. време и отпуск. Картината е плачевна. Мошениците и далавераджиите живеят добре, на гърба на нормалните хора.
77
2
 
6
 
! Отговори
Черният Иисус преди 3 дни
66 Е баси сигурно много си ла пал и са ти го подавали в хралупата като на Рая Назарян за тия пари
76
2
 
5
 
! Отговори
филия с мас преди 3 дни
Класика съм аз !
75
1
 
6
 
! Отговори
Василев преди 3 дни
Ей за това разбиране става въпрос, и то не само за храната и насъщния, колко е лесно да се пише в интернет, но колко трудно е да се постигне, и никой не го е направил!А отхгоре на това има и външни сили които са завладели пазара, никога да няма разбирателство между хората!Разделяй и владей от както свят светува!Агент Джонатан Уудс!ЦРУ!!!
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Толкова пари имат, че направо сме най-богатите в ЕС, превъзхождаме всички комрад :)))
73
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
До 79 "Три хранителни вериги са монополисти на българския пазар, а две от тях са под една шапка!" - нали искате "като на Запад"? Какво ревеш?!
72
2
 
3
 
! Отговори
Мутриарха преди 3 дни
Ше ви шие по линия на вярата Бохо и Прасян ше ви шият от към липса на бъдеще а останалите картели монополи зърнари и ДСта ще ви шият у джоба МВР и Службите пък могат да ви шият у панделата.Ши б ана държава!
71
3
 
5
 
! Отговори
До Василев преди 3 дни
А какво ще стане с веригата Х, ако една седмица се разберем да не влизаме в нея?
70
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
До 75 "А нещо заплатката да вдигнеме?" - КОЙ да ти вдига заплатата? Нали навремето скачахте да няма комунизъм, а капитализъм и икономическа свобода?!
69
1
 
5
 
! Отговори
До 73 преди 3 дни
Така ли? Виждам, че ти вече се бунтуваш пред клавиатурата. Като излезем догодина на свободния пазар - в кръчмата ли ще се бунтуваш вечерно време, че да пестиш от ток за осветление?
68
2
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 дни
Три хранителни вериги са монополисти на българския пазар, а две от тях са под една шапка!Работата е като с бензиностанциите и горивата!Всички купуват от Лукойл горивата на едни и същи цени!Когато имаш монопол на пазара, тогава цените се определят ме от търсене и предлагане, а от монополиста и той винаги вкарва в свое оправдание тезата за търсене и предлагане, да ама той има 90% пазарен дял и много ясно че хората ще бъркат по-дълбоко в джобовете!Вие сте валат селяни прости!Агент Лий Хейни!ЦРУ!!!
67
3
 
6
 
! Отговори
Черният Иисус преди 3 дни
Бохо Мутрагеня навревето държеше заплатите по 400 лв и ни рекламираше пред света като пълни ни що жества роби и евтина работна ръка.Беше мизерия и глад сега пак е нещо подобно.