Архимандрит Никанор подаде писмото си за напускане на БПЦ

Той отиде лично в катедралния храм "Александър Невски"
1 юли 2024 13:00, Нели Христова
76
Архимандрит Никанор подаде писмото си за напускане на БПЦ
Снимка: БГНЕС

Игуменът на Църногорския манастир Архимандрит Никанор отиде в катедралния храм "Александър Невски", за да връчи лично на новия патрирах Даниил своето писмо за напускане на Българската православна църква.

“С него от дълго време имаме различни позиции по отношение на мястото на БПЦ в семейството на православната, по отношение на Вартоломей и руската агресия. След като беше избран, мисля, че е достойно да напусна. Нося писмото заедно с подарък - бяло було, с което да му кажа "Ваше Светейшество, давам си оставката", коментира архимандрит Никанор.

Той обяви решението си в неделя. Още преди гласуването за патриарх, в ефира на NOVA Никанор заяви, че, ако Даниил бъде посочен за духовен водач на българите, ще напусне БПЦ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от Общество
Ваучерите за храна вече са изцяло електронни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
1
 
! Отговори
Руси преди 1 ден
Още ще ни занимавате ли с тези перверзници и педофили ? Никой не го интересуват тези. Бога е в нас и във всеки дом. Църквите са дружества. Няма никакво доверие в тях !
70
3
 
1
 
! Отговори
Ето достойният отец! преди 1 ден
Несъмнено след края на войната БПЦ ще бъде прочистена от руските шпиони-атеисти и оглавена от Архимандрит Никанор, Бог да го благослови и да го направи духовен водач на българите! православен
69
3
 
2
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 1 ден
ДОСТОЕН!
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В стани богат двама човека стигнаха до колосалната сума 100 000 лева.И тези двама се оказаха служители на БПЦ.Никанор беше дошъл от САЩ като екс брокер на Уолстрийт.Пъргав ум и високоинтелигентен.Явно този човек е достатъчно богат и в никакъв случей не е Хахо или ексцентричен.Показа енициклопедични знания и пред Ники Кънчев обяви че иска да се отдаде на бога.Отивайки в един скромен манастир този супер бизнесмент го превърна в един от най-богатите манастири в България.А бизнеса се нуждае от него.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ЗАЩО ТРЯБВА ДА ДЪБИРАМЕ ДАРЕНИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ?ЗАЩО НЕ МОГАТ ДА ПОДСИГУРЯТ ДУХОВНИЦИ ЗА ПРОВИНЦИЯТА?ЗАЩО ПО СЕЛАТА ХОРАТА СЕ ПОГРЕБВАТ ОТ СЛОВО НАПИСАНО ОТ КМЕТСКИЯ НАМЕСТНИК БЕЗ ОПЕЛО, ЗАЩОТО НЯМАТ 150 ЛВ ЗА ПОП!КОЛКО ИМОТИ СОБСТВЕНОСТ НА ЦЪРКВАТА СА ДАРЕНИЯ ОТ НАШИТЕ ПРЕДЦИ!КАКВА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ ПРАВЯТ ТЕЗИ НАКИЧЕНИ СЪС ЗЛАТО КАТО МОМИ НА СГЛЕДА ЛУКСОЗЕН ЖИВОТ И ОХОЛСТВО!ЗА ОБЩЕСТВОТО НЕ МИСЛЯТ!
66
4
 
3
 
! Отговори
Киро Пералнята преди 1 ден
Това тук са просто джафкания на разни настолни Че Гевари, които винаги ще си останат по панелките на помощи от родата, които пращат от Запад пари към НР България.Непонятното в случая е защо тези неудачници вярват, че положението на Бг ще се подобри, като се върнем под руско влияние? Да не би регионалното ни положение, с войнстваща Сърбия до нас, ще е по-добро? Дали ще почнем да изнасяме пак краставици към СССР? Може би Русия ще замести и без тва малкото западни инвестиции у нас? Пародия..
65
3
 
14
 
! Отговори
Баси! преди 1 ден
Евроатлантиците ореваха орталъка - и новият патриарх не им бил по кефа. Евроатлантиците да си пазят гласните струни, да не прегракнат от рев. Защото от тука нататък много неща няма да са им по кефа.
64
2
 
7
 
! Отговори
вярващ преди 1 ден
смятам, че този трябва да си ходи в Гърция да се гърчее.Тук в РъБъ е БПЦ и си имаме патриарх избран почтено и от вярващитв миряни и от самата БПЦ.
63
1
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 ден
Обърнете внимание колко гръмогласни тук (финансово мотивирани стражи на глобалния неолиберализъм) са онези, които са два файтона хора от центъра на София, но имат подкрепата на НПО-та и платени "анализатори". Крещят за цял народ!?! Нали сте безбожници, полово неутрални и политкоректни, кво сте се подертили за делата на БПЦ? Не знаете кво е пост и как да се прекръстите, пък сте зинали тука! Що така???
62
3
 
10
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 1 ден
Интереснооо....Заедно с писмото е носил и бяло було...а дали е носил и бял чаршаф с кърваво петно...?Питам ей така от куртоазия....не че мен много ме интересува личните преживявания на тоя брадат козел ***-фанариот на вселенския патриарх.Разколници винаги е имало и ще има...тъй че да си хваща килимявката под мишница и прав му път...!
61
7
 
2
 
! Отговори
Иисус и майка му преди 1 ден
НЯМА тема от национално значение за България, по което БПЦ да е взела национално отговорно решение.ИМА МНОГО теми от национално значение за Русия, по които БПЦ е взимала национално отговорни за Русия решения
60
11
 
1
 
! Отговори
Киро Пералнята преди 1 ден
После зашо българите са безбожни..БПЦ е една многомилионна пералня, обслужваща директно руския интерес. И по отношение на Македония, и по отношение на Сърбия, и по отношение на Украйна.Но в крайна сметка българинът ще си получи това, за което бленува от 30 години насам - в Европа идва консервативизмът, а в България путинизмът. Поради десетилетия на руско влияние и в БПЦ и в българската политика темата Македония вече е затворена в ползва на Сърбия, а ние оставаме никому ненужна ЕС периферия
59
8
 
3
 
! Отговори
путин християноУбиец преди 1 ден
Слугата божия путин - масов убиец на славяни християни!
58
2
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 ден
Абе тоя Никанор стана медийна звезда бре! Няколко дни само интервюта, че щял да напуска. Абе ей брадат дяволе, първо се подава оставка, а после се търси поле за изява! И прав ти път при гръка Вартоломей, няма да липсваш на никой! Пък щом го раздаваш и ти войнолюбец, фърляй расото, мятай калашника и заминавай в помощ на зеления нелегитимни в Киев!
57
17
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 1 ден
и аз не искам попове на Путин да ни управляват- СТАВАМ МЮСЮЛМАНИН!!!Руската църква е секта която проповядва убийството на ближния. който убие ближен щял да бъде в руския рай и да го чакат 40 надарени чеченци.. ама аз не искам да ме изнасилват вечно... и то надарени чеченци . МОЖЕ ЛИ БРАТЯ ДА СЕ ПРОДАДЕТЕ ЗА РУБЛИ то да беше за сребърници
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Само като му чуеш артистичния псевдоним Никанор и ти става смешно.
55
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Позьор. Ако иска да напуска, нека напуска. Ама щом го прави така демонстративно, явно има други подбуди, най-вероятно в кеш.
54
22
 
8
 
! Отговори
Достоен! преди 1 ден
Един достоен духовник, който е отвратен и омерзен от нравствения упадък в БПЦ и в българското общество.
53
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До До *** Мда, понеже нямаме нагледен пример затова как Русия се справя с държави, които й отказват да й слугуват??Големите държави винаги ще *** малките, било Русия, Китай или САЩ. Важно е какво взимат малките между капките. Имаш 2 милиона българи емигранти на Запад и НИТО един в Русия, и пак говориш за някакви си западни политики..
52
17
 
6
 
! Отговори
Тъжно преди 1 ден
Един по един свестните българи напускат страната ни, прогонени от червената мафия.