Архимандрит Никанор ще подаде молба в манастир в Света гора, където да прекара живота си

Той обяви, че напуска БПЦ след избора на Даниил
1 юли 2024 08:15, Нели Христова
85
Архимандрит Никанор ще подаде молба в манастир в Света гора, където да прекара живота си
Снимка: БГНЕС

Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор обяви, че напуска Българската православна църква (БПЦ) след избора на патриарх Даниил.

"Българският патриарх се казва Даниил и какъвто и да е той, той е. Никакъв протест аз нямам по отношение на неговия избор, да е жив и здрав и да се справя със своите задължения. Не съм съгласен с някакви негови интерпретации по отношение на православието и на нравствената му оценка на случващото се в Украйна. И по тази причина казах, че след като той ще ми бъде и епархийски архиерей е етично аз да се оттегля, защото не знам той до каква степен би се съгласил да има такъв клирик като мене. Защо да му създавам на човека неудобства, трудности, главоболия. Аз съм длъжен и днес ако работи деловодството ще си внеса писмото. А той вече какво ще реши оттам нататък, не знам. Дали ще иска да работиме и да приеме моите съображения, това е друг въпрос. Но така както сме в момента, няма как - аз да си държа позицията, когато този човек държеше като митрополит диаметрално противоположни позиции. Няма драма, трябва да му се помага. Искал, не искал, очаквал, не очаквал, самите ние очаквали не очаквали - това е човекът начело на БПЦ. Няма смисъл да го посрещаме на нож и да създаваме излишни емоции в момента", коментира в "Денят започва" игуменът на Гигинския манастир.

"Ще подам молба в един манастир на Света гора да ми разрешат да имам една килия, където да си изкарам остатъка от живота си, имам такава потребност. Но това зависи и от новия патриарх - да ми приеме молбата или да ме потърси за разговор", коментира още духовникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от Общество
Пенсиите на над 2 млн. пенсионери се повишават с 11%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 1 ден
Айде стига си ревал.путин,мутин...Това е патриарха и толкова.А православните си е тяхна работа в какво вярват.И ти си вярвай в квото искаш.Аман
72
0
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 1 ден
Ами пиши и за убитите и тормозени рускоговорящи жители .За убитите брутално и изгорени в културния дом в Одеса протестиращи срещу майдана.Извършени зверства от украински националисти.Те са сигурно богоугодни.Щом са украинско дело,нали?
71
0
 
4
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 1 ден
ПРОВАЛ ПРИ РЕЖИСИРАНИЯ ИЗБОР ЗА ПАТРИАРХ. ЕДИН НЕПОЗНАТ ОТ ВИДИН ПРОВАЛИ ГРУПАТА ИЗБИРАЧИ НА СВЕТИЯ СИНОД. СЕГА ПЛАТЕНИТЕ ОПЛАКВАЧИ МРЪНКАТ ЗА ИЗБОРА. ОТНОВО В ИГРАТА ВКАРАХА ПУТИН И РУСИЯ. АЛО ВИЕ ТОТАЛНО СТЕ СЕ ПОБЪРКАЛИ. ИЗЧАКАЙТЕ И СЛЕД ТОВА ГОВОРЕТЕ. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ СЕ ПОКАЗВАТЕ КАТО ПЛАТЕНИ ОПЛАКВАЧИ И НАЙ ВАЖНОТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ. ЦЪРКОВНИЯ КАНОН Е ЖЕЛЕЗЕН, НЯМА ИМПИЧМАН. ЗА ТОВА ПРЕМИРЕНИЕ, ПРЕМИРЕНИЕ И ПОСЛУШАНИЕ.
70
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Пепката Лъсна факта, че БПЦ се управлява от Русия. А всеки истински български свещеник трябва веднага да го посочи.
69
1
 
2
 
! Отговори
Пепката преди 1 ден
Украйнския слуга веднага лъсна
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И искам да попитам така наречените "православни" в кой Бог всъщност вярват - в Христос или във Владимир Путин?
67
1
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 1 ден
Ами и тази една шепа сте лицемери. Затворили сте се в храма и живеете с убеждението, че в нравствено отношение сте нещо повече от останалите. Вие сте като фарисеите, които Христос осъжда в Евангелието. Докато подкрепяте един убиец и насилник на деца, няма как да бъдете християни. Чрез войната Бог ни изпраща духовен изпит, който много православни не издържат.
66
0
 
2
 
! Отговори
До 66 преди 1 ден
в църквата в неделя почти никой няма.Вярващите са една шепа хора.Не знам как могат да повлияят на морала на нацията.Тези една шепа хора не са лицемерни и не са неморални.Като не познаваш нещо не говори.
65
3
 
2
 
! Отговори
от 67 преди 1 ден
И най-голяма вина за окаяното състояние на българския народ носи БПЦ, която трябва да бъде негов духовен пастир. Вместо това БПЦ служи на политически и търговски интереси. "Изборът" на новия патриарх е поредното доказателство - чисто политическо назначение. Вместо обединение неговата личност ще доведе до още по-голямо разединение.
64
0
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 1 ден
Ами точно това съм написал - причините за духовния упадък на българския народ не се корени в ниските заплати. Корени се в това, че сте безбожници и материалисти. Пишете се на християни и ходите редовно на черква, но нямате морал. Ценностите ви се разминават с християнските ценности. Огледайте се в какво пропаднало общество съществуване и сами ще се убедите, че българският далеч е много далече от Бога.
63
2
 
5
 
! Отговори
Jonsy преди 1 ден
Този е монах колкото и аз, само търси публичност и внимание, къде е смирението му?Тъжна история!!!
62
2
 
2
 
! Отговори
До 64 преди 1 ден
Европа да си гледа протестантството и католицизма,които допускали поробване на хора ,избиване на цели народи за богатство .БРЦе на българските православни християни.Ние комплекси за пари нямаме.Радваме се че не живеем в охолство дошло от смърт и страдания.Нека запада е богат на кървави пари.Светците не са притежавали нищо ,да не забравяме.Май..ната му на Запада.
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
С изборът на руското ме кере даниил за патриарх българският народ за пореден път предаде Христа и се поклони на антихриста. После да не се чудите защо сте най-нещастните и озлобени скотове в цяла Европа. Не, не е, заради заплатите.
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Достойна позиция! Дано и други са последват примера му.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Брокерът от Уолстрийд, видял че в църквата има много пари и облаги решил да смени професията си на брокер с професия поп. С комбинативните си умения успял да се присламчи до силните на деня - Боко и ГЕРБ. Лично вождът Боко откри ремонтирания манастир в Гигинци. Само че времената се менят, силните стават слаби и обратно. А нагаждачите отиват в килия в Света гора.
58
2
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 ден
заминаваи и не се връщаи ние искаме мир и доброта по света никакви воини иоръжия
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Хитрец. Сега иска да шпионира и на света Гора.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Абе как в тибет по една купичка ориз и малко чай с масло и една дреха им стига.И са цял ден в молитви и медитация.В Атон е същото.Нашите духовници не спряха да се вълнуват от постове и политика.Ето затова стадото вече го няма.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Никанор се прави на смирен, а създава раздори и разколи. Уж в името на защита на по-слабия, одобрява да се убиват хора. Това не е свят човек, а подвластен на бесовете.
54
4
 
9
 
! Отговори
Вселенски ересиарх преди 1 ден
Ние с Никанор на една църква служим. На демократичната църква на Щатите. Вместо ангели божи, инструкции ни дават резиденти на ЦРУ.