Всеки десети кръвен тест е положителен за лаймска болест

Болестта се предава от ухапване от кърлеж
2 юли 2024 16:08, Инна Ангелова
18
Всеки десети кръвен тест е положителен за лаймска болест
Снимка: Pixabay

Тревожна статистика дава една от известните лаборатории у нас, а именно - всеки десети кръвен тест е положителен за лаймска болест. Данните са не само за столицата, но и за страната за пролетните месеци - април, май, юни.

За този период са направени почти 3500 теста, от които 343 са с положителен резултат, допълва в-к “Труд”. Справка показва, че за същия период на миналата година за лаймска болест са се изследвали 2596 души като положителен резултат е установен при 555 от тестовете.

„Тази година се отчита сериозен ръст при изследването на пациентите за лаймска болест, защото българите стават все по-отговорни и внимателни към здравето си. Тенденцията се наблюдава с особена сила след пандемията от ковид“, заяви управител на лаборатория.

Отчитат се и много изследвания за лаймска болест на кърлежите, донесени от пациентите. И при изследваните паразити се наблюдава сериозен ръст. През месеците април, май и юни са изследвани 1594 кърлежа, от които положителни за лаймска болест са 154. За същия период на миналата година са изследвани 674, от които положителни са били 66 кърлежа.

Лаймската болест е една от най-често предаваните с кърлежи инфекции в България, а лечението се определя от стадия на болестта. Установено е, че над 30% от кърлежите носят зараза като причина за това е основно бактерията Borrelia burgdorferi.

Тя се предава само и единствено чрез ухапване от кърлеж. Специалистите съветва, че когато открием кърлеж, независимо дали е по нас или на домашен любимец, е добре да го занесем за изследване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Страната
МОСВ: Използвайте алтернативна вода за напояване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Хасково преди 1 ден
Хасково е градът където се неглижира, това не се обработват тревните площи в парковете. Ямача и Кенана където хората търсят поне малко разхлада в летните жеги могат само да се учат от Димитровград където кметът си върши работата!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Въх, ще ми земат днк -то и рнк- то. Ко ши прайм с тия тестове?
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Навремето средната продължителност на живота беше 40 години. Друг път, здрави били, не се разболявали!
12
1
 
5
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 1 ден
Бържи по две маски на лице.Едната наопъки обърната.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нашата лаборатория ВитаЛакс доказа ,че 1000бр. от 1000бр. 0ногундурина са с много тежка форма наследствено слабо умие.
10
7
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 дни
Навремето хората по селата по цял ден бяха с животни на къра, навсякъде бълхи, въшки и кърлежи. Никой не се разболявал от никаква болест. Като деца на село играехме навън сред природата по цял ден и се случвало дори по 10-15 кърлежа да вадим на ден. Вадехме си ги сами. Нито сме ходили по доктори нито нищо. Мажеш със *** и всичко пада. Също и често имаше ужилени от оси, пчели и интересно че никой не беше алергичен към нищо.
9
3
 
4
 
! Отговори
Другари съписвачи преди 2 дни
Да бяхте се спитали с ветеринарите или xyймaннитe докторя, за да схванете, че "обикновените" кърлежи НЕ пренасят лаймска болест. Тези кърлежи са едри за разлика от 'лаймските'. След ухапване се вижда лилаво-розово петно, човекът губи сили, повръща, зле се ориентира, получава припадъци и ако не започне лечение със силни антибиотици, има затруднение при движение пръстите на ръцете и краката.
8
2
 
4
 
! Отговори
Фибуначи преди 2 дни
Нормално на тест се праща пациента след фиизически белег за потенциална зараза на ухапаното място-голямо колкото монета лев червено петно около охапването. Болеста е сериозна засяга нервната система ако не се лекува и пораженята са трайни и дори летален изход може да има.Бума на кърлежи е поради скитащите кучета и кучетата на лувците, които не са обработени с противопаразитни медикаменти. Имайте в предвид , че едно 70% от медикаментите против *** за кучета на пазара са не ефективни.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
То всеки 3ти е с положитерна проба за наркотици и алкохол вече от към шофьора, не ги ли е срам тези майки, как можете да имате самочуствие?
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
тестовете са фалшиви. за лаймска болест има визуален белег на мястото на ухапването. пак си давайте парите на вятъра.
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ама как тест! Ще ми вземат ДНК то! Ще ме чипииират.......
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
нашите лаборатории тоя тест не го умеят... оттам и многото фалшиво -положителни проби...
3
3
 
8
 
! Отговори
загрижен читател преди 2 дни
Под тревожното заглавие се вижда какво?1. В сравнение с миналата година са се изследвали повече хора, НО много по-малко са позитивни. И в абсолютни стойности - лани 555, сега 343 (около 40% по-малко), но и като процент от тестовете - миналата година 20% положителни, тази - 10% (демек положителните са наполовина по-малко).2. Тази година са изследвани много повече кърлежи от миналата година, НО относителното количество на заразените е същото - около 9%.КАК НЕ ВИ Е СРАМ?
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Хе хе хе овцете трябва да се стижат и ваксинират. Както истинските, така и човешкото стадо. Сега какво? Зимъска Ковид, на пролет Коклюш, летоска Лаймска болест! На есен ще видим. Нещо H5N1 птичия грип се е развилнял дочух! Хайде на опашката за инжекцийка (по технология mRNA) и вадете портфейлите за стригането!
1
7
 
14
 
! Отговори
Cpt. William Lynch преди 2 дни
Аре ве! Верно ли миcиpки? Даже и кръвните тестове за наркотици и други подобни ли? А на тестовете за бременност излиза ли лаймска болест, платени паникьори! Ковидче ли подготвяте пак?!