Продажбата на райски газ продължава с пълна сила

Проверките в заведенията са неефективни
6 юли 2024 22:50, Нели Христова
81
Продажбата на райски газ продължава с пълна сила
Снимка: БГНЕС

Проверки на РЗИ, полицията и Агенцията по храните е извършена през изминалата седмица в Благоевград. Една от целите е била установяване на продажбата и употребата на райски газ. Но въпреки многобройните сигнали, нарушения така и не са констатирани. Наша проверка обаче показва колко е лесно непълнолетно лице да си купи балон с райски газ в нощно заведение.

Часът е три след полунощ в популярно заведение в Благоевград. Екипът на БНТ успява да си купи балон със забранения райски газ срещу 5 лева. 16-годишните момчета – също.

"Да, те знаят какво може да причини райският газ. Може да води до омайване, до загубване на равновесие, повръщане, сърцебиене, стига се до припадъци.Но въпреки това използват", каза Магделена Рахова, председател на Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград.

Въпреки засилените проверки през лятото, специалистите признават, че е почти невъзможно да се установи и да се докаже продажбата и употребата на райски газ в дискотеките.

"Аз там не разполагам със специален инструмент за проверка. Мога да констатирам само на момента, но как да докажа, че вътре в балона има такова нещо. Тоест необходима си е лаборатория. Необходими са тестове, с които да се докаже на момента", посочи Бианка Равначка, началник Отдел "Профилактика на болестите и промоция на здравето".

"Контролът се извършва само в производствените предприятия, в които се използва този диазотен оксид и в заведенията за обществено хранене", каза д-р Калина Милушева, директор на ОД „Агенция по храните“ – Благоевград.

Собственици на нощни заведения не само че нарушават закона, но и трупат солидна печалба, върху която не плащат данъци.

"Това е едно вещество, към което се обръщат младите хора, защото се налага като мода, и единственото полезно нещо е печалба за тези, които разпространяват", заяви Магделена Рахова, председател на Общински съвет по наркотични вещества – Благоевград.

"Винаги има някой, който използва тези възможности за това да продаде, говоря за нелегална вече продажба. Най-потърпевши са децата ни", мисли Бианка Равначка, началник Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към РЗИ-Благоевград.

От влизане в сила на забраната на продажбата на райски газ, в Благоевградска област са глобени само 2 юридически лица. Нарушения при физически лица така и не са доказани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 месеца
До АнонименНищо няма да легализираме,а един ден такива като теб ще им се потърси отговорност за пропаганда на дрогата.Колкото до продавачите на подобни отрови,осев проклятието което си спечелват,в съдния ден ще бъдат изтребени до един.
56
4
 
2
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 2 месеца
Мдааа, легализиране на наркотиците е решението на проблема . Нека заживеем свободно като в примерът ни за Демокрация - САЩ. Образователни клипчета какво става след легализирането или игнорирането на употребата на дрога в САЩ може да гледате постояно в Ютуб. Погледайте как радостно си живеят в Кенсингтън, САЩ / спрях дори цигарите след като изгледах няколко клипа/.... в Атланта... в НюЙорк... Сиатъл... Лост Анджелис... Живота е прекрасен, а ако не е - шмръкваш една линийка и отново си щастлив.
55
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да легализират истинските наркотици както е в нормалните държави и децата ще спрат да дишат тая пръдня.
54
0
 
7
 
! Отговори
Регенсбург преди 2 месеца
От прочетеното горе става ясно, че с това е редно да се занимават полицията, НАП, РЗИ и останалите компетентни органи, а не всяка година по едно и също време като на развалена плоча да слушаме едно и също и журналистите да се намират на работа да снимат непълнолетни без тяхното знание. Проблемът не е при тях! Проблемът от една страна е, че родителите им не изпълняват задълженията си и от друга страна, че реално нямаме държава - буквално и преносно!
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 56, а те родителите са възпитавани по времето на светлия комунизъм/социализъм.... Демек *** :)
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каквито родителите такива и децата.
51
1
 
1
 
! Отговори
Френския Чеп преди 2 месеца
Вече се отнася до 52
50
2
 
1
 
! Отговори
Френския Чеп преди 2 месеца
За 53 се отнася болшевишката Ушева пи 4ка да го тура на майка му Бойко
49
1
 
8
 
! Отговори
Далай Лама преди 2 месеца
Че кога е спирала продажбата на райския газ ? Свидетели сме как вече 3 г. в Министерски съвет дишат този газ , тъпчат се с кристали, обикалят парапетите навсякъде, подпичкват се с българския народ и ние всички ги търпим !!!!!! Докога ,бе ??? Няма ли свестни български патриоти ,като Ботев, Левски, Караджата , които имат силата да изхвърлят тези кожодери от властта ??? Не сме под робство , а не можем да се отървем от нагли мърльовци !
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До В Франция, първо си неграмотен. Второ написаното от теб не е вярно! Трето, като не ти харесва България отивай във Франция. Issue solved. Хайде пътеките!
47
4
 
2
 
! Отговори
В Франция преди 2 месеца
Безработните получават 1600 евро соцялна помощ от държавата няма значение търси ли работа или изобщо неще на работи.Ако учи френски и око отговаря на други условия може помоща да достигне до 3000 евро.Това е държава не *** б аната България която на безработен човек му иска документи са плаща за назначаване на работа или примерно ако почна като охрана курс за охранител сто и нещо лева който документ е безсрочен но всяка фирма лъже че му е минал срока и кара човека на ново всеки път да плаща!!!!!!
46
1
 
5
 
! Отговори
Оо да Калето преди 2 месеца
Комунистическата дрога
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С с-200, най много да си залепиш торбичката на устата, друго няма да стане. През соца имаше лепило Кале, в 4 клас, по трудово, ела да видиш, какво се случваше, яко се дишаше лепило, всички, ама после писва, иначе беше готино.
44
0
 
2
 
! Отговори
Проблемът на преди 2 месеца
България е че 2024таполитици обещават на народа че в бъдеще време ще живее като нормален европеец.Безработните и бедните кога ум рът от глад евентуално.Или който може да емигрира.И после нямало хора трябвало от Бангладеш да се внасят.
43
1
 
5
 
! Отговори
България е преди 2 месеца
Психиатрична клиника в която напълно здрави хора полудяват!
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се занимавайте с глупости давайте направо ц-200 като брадчедите
41
1
 
6
 
! Отговори
Абсолютно честно е преди 2 месеца
България да се закрие!В България връзкарите са навсякъде и се пробутват на върха а кадърните и свестните талантливите и интелигентните държавата ги репресира и иска да ги прогони.Принуждава ги да рацотят за смешни пари.Е бем ти и Държавата!См1рт на Държавата на ДС!!!!!!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обаче, комундрелчетата, пак си зоват за народен съд и бесят по дърветата. Докато не каталяса и последният такъв, няма да се оправим. Морете Тошовците, кой, както може
39
0
 
7
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 месеца
Забавно е как "държавата" продължава "да се бори" с опасни зависимости.... и резултати НЯМА! Не им стига на държавните търкачи на столове какво и как трябва да се направи. Защо ли? Защото се назначават според роднински и приятелски връзки. Това не са хора, които познават физиката на зависимостите. Това не са хора психолози. Това са търкачи на държавни столове. Те просто заемат едно място и изказват "компетентни" мнения за да оправдаят заплатите си. В действителност нищо не правят, нямало как!
38
0
 
7
 
! Отговори
МАТРИЦАТАРЕВОЛЮЦИЯ преди 2 месеца
Време е НАРОДА да запали народното събрание!