Протест блокира Велико Търново-Свищов заради безводие

Проблемът е от над 30 години
4 авг 2024 16:10, Инна Ангелова
17

За час беше блокиран пътя Велико Търново-Свищов заради безводие. Жителите на свищовското село Хаджидимитрово затвориха пътната артерия. Селото е на воден режим от години, като в някои къщи няма вода вече 20-и ден.

Проблемът с нередовното водоподаване в свищовското село Хаджидимитрово е на над 30 години, разказват местните жители. Това лято обаче, положението става нетърпимо.

"Отглеждаме домати, краставици, салати, лук , репички и като нямаме вода, нямаме продукция - всичко заминава, всичко изгаря! Всичко изсъхва", каза зеленчукопроизводител от региона пред Bulgaria ON AIR. Преди три дни амортизираният водопровод в селото отново аварирал и на улицата тече чиста вода. "Избива тръбата за питейната вода, идва ВиК - ровят, ровят, ровят. Канализацията върви в чистата вода, тя сега е спряна, защото е била незаконна", разказа жител на селото.

Според местните, институциите само си прехвърлят топката. Затова предприеха крайна мярка и блокираха пътя Велико Търново - Свищов. "Ако не се предприемат мерки, следващият протест ще е безсрочен, докато институциите не дойдат да си свършат работата", заяви един от протестиращите.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: протестВиКбезводие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Обърнете се към кмета за когото сте гласували. Ако не може да оправи проблема, не му е мястото там.
14
0
 
1
 
! Отговори
КОЙТО преди 1 месец
ПОЛИВА ЗЕЛЕНЧУЦИ С ПИТЕЙНА ВОДА ДА ПЛАЩА В ТРОЕН РАЗМЕР ЦЕНАТА-НА КАКВО ПРИЛИЧА ТОВА
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" Проблемът с нередовното водоподаване в свищовското село Хаджидимитрово е на над 30 години...." С други проблеми пр социализма преди 1989 имаха вода, но след реставрацията на капитализма, нямат вода. Затова пък сега имат банани и тоалетна хартия.
12
10
 
5
 
! Отговори
алооооо преди 1 месец
ами спрете да си поливате градините с питейна вода бе !
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ужас! И за стотен път ще пиша тук едно и също: Това е проблемът на 2/3 от територията на Бъгария. Софиянци имаха и те безводие.Но Ренета Инджова в качеството си на служебен мннистър реагира навремето много бързо и проблемът им се реши. Затова ушравниците нямат сетива и само дебелвят. Затова се прехвърлиха в партийния дом, че да се побират в креслата.
10
2
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
като не мислят кого избират за кмет сега да носят вода с кобилицата отселския кладенец
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи проблемът е откак бай Тошо го немае.
8
0
 
7
 
! Отговори
От много години на-- преди 1 месец
Този който ми слага минусите 85-г на колко годинки е бил -- помни ли онази суша ,че ми слага минуси ? Знае ли че тогава водата на Пясъчник беше само около кулата ? Ама после вече ги наблюдаваха и т горе ги следяха каока не изпускаха зимно време след 94-95г язовира беше като море --да натоварват се стените --еми ще си ги ремонтират това е чзовир за събиране на вода и трябва да се подържа --онези пък на Копринка го бяха източили ама заради Веца или заради друго ??? Да ги разследват бе ,ама всички
7
0
 
6
 
! Отговори
От много години на-- преди 1 месец
..... Не е майтап ! До към 90-и някоя си година също имаше такава поне 10-15 г суша хората във половин и повече Б-я спокойно можеха да си отрежат чешмите изпразнен беше и Искър копа се водоправода Джерман--Скакавица от Рила да им се кара вода Това Враца Габрово ,цяло Пернишко и мноооого други бяха на умирачка ,почти всяко село беше на режим ,ама сериозен режим -- сега филма се повтаря само че сега се постройха много вецове защото забравиха за сушата 90-те год и искат вода от язовирите и онези
6
2
 
3
 
! Отговори
От много години на-- преди 1 месец
-- блюдавам яз. Пясъчник след сушите 90-те год нещата се нормализираха и взеха да пълнят хубаво язовира вода имаше и по контрас тената която пазеше и събирашр допълнително вода ръкавите пролетмо време бяха пълни до ,,козирката,, и от доста години още си валеше нормално този язовир не се пълни нормално ръкавите са празни контра стената е ненужна -- тези ги е страх да пълнят защото когато се пълни има натоварване на стените --сега вода няма !!! Рибата мре еко катастрофа ! Някой е за затвора !!!
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяко село има по 5-6 селски чешми за водопой - и да носят вода у къщи с кофите :)))
4
3
 
8
 
! Отговори
Точно така преди 1 месец
блокади и пак блокади, който не може да работи и пак да работи, а само пълни шкафа блокада и тояга е решението.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България няма канализация в 21 век но си има Славуцата
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Село без вода не съм видял :)))
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че защо на пътя , а не пред Общината? С тези пътни протести до сега някога решило ли се е нещо?