Зачестяват случаите на измамени за работа в чужбина българи

Ето кои са сигурните знаци, че става въпрос за измама
47
Зачестяват случаите на измамени за работа в чужбина българи
Снимка: БГНЕС

През летния период зачестяват случаите на измамени за работа в чужбина българи. Такава информация бе разпространена и от посолствата ни в Швеция и Канада, обяви пред БТА директорът на Дирекция "Инспекция по труда" в Плевен Радослава Иванова.

"Напомняме на търсещите работа в чужбина, че по какъвто и начин да заминават, те трябва да тръгват от България с писмен документ с уговорени в него условия на труд и заплащане като възнаграждение, работното време, полагаемия отпуск и други. Сигурен знак за измама е искането на различни видове такси за устройване на работа, каквито не трябва да се събират", подчерта Иванова.

Тя обясни, че сред сигналите за измама при предлагане на работа в чужбина са: настояването комуникацията да се води само онлайн или извън офиси; предоставяне на услуги без лиценз от фирми-посредници или предприятия, осигуряващи временна работа; сключване на трудови договори с командироващ работодател, който няма съществена идентична дейност в България, а веднага командирова в чужбина; липса на документи, свързани със законосъобразното осигуряване на заетостта.

Документите, които трябва да бъдат представени според начина на изпращане, са посреднически договор, трудов договор с предприятие, осигуряващо временна работа, с работодател в приемащата държава или с командироващ работодател у нас, с когото трябва да бъде сключено и споразумение за командироване.

"В случай че търсещите работа сключват договор директно с работодател в приемащата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени до подаване на сигнали на компетентните контролни органи там. За целта е необходимо потърпевшите да предоставят достатъчно информация за идентифициране на местния работодател и мястото, където е полаган трудът, която често липсва в сигналите", каза още Иванова.

Информация за правата на българските работници и служители в чужбина е публикувана в сайта на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". За българите, работещи в чужбина, е разкрит телефонен номер 00359 2 8101 747, на който те могат да потърсят консултация и съдействие в рамките на работното време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: работа в чужбинаизмама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Измамите не са от вчера. На времето много фирми злоупотребяваха и не плащаха. Такива като ЕСМ Белене, Фоам с шеф Александър Савов и майка му Наталия Савова, Масово не плащаха осигуровки, да не пропусна и Сиконко с шеф Данчо Лазаров. За да си получиш парите отиди на съд и ходене по мъките. Добре е че има и читави съдии и съдебни изпълнители. Просто внимавайте.
28
3
 
0
 
! Отговори
Балък^2 преди 1 месец
Един вид някой, който не може да си върже обувките отива в чужбина за обещано гарантирано забогатяване, нищо че не умее абсолютно нищо, но претенции има, и след това е страшно изненадан че има някаква уловка. Докато има балъци с тотално погрешна самоуценка ще има и тарикати, които да правят пари на техен гръб. Света така работи
27
2
 
4
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Най-важното условие е да владеете езика на държавата, в която сте решили да си потърсите работа! Защото се оказа, че европейците не знаят.... български език!?! -))))
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то да миеш чинии в Лондон и в София е еднакво платено, а да лепиш плочки или гипскартон в България е по-доходно, със 110% сигурност!
25
0
 
5
 
! Отговори
20г Германия преди 1 месец
Хора, започне ли да ви иска да ви прибира личн документи, да ви удържа след като сте започнали работа ' леки 'удръжчици, глоби,за спане, за транспорт, за храна да увърта с заплащане.Всяка седмицаили на 2 трябва да ви плаща.Няма ли договор подписан с заплата Беж да ви няма ,вземете му името фирмата квартала и града и го давате на службите по заетост.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте пичове и пички. Не знам как работите в България. Като знам кой завзе икономическата власт и кой държи фирмите и предприятията нямам никакво желание да работя в България. Дори и да работите за себе си пак плащате данъци и издържате същите тези бивши комунисти или технитге деца и внуци, понеже от вашите пари се дават към техните форми супер оскъпени държавни поръчки. И ако е само това с мед да го намажеш.
23
2
 
3
 
! Отговори
Ганьостан преди 1 месец
Тегли кредит за кутия с надута цена- банката го излъгала за условията.Юрне се на гурбет- мошеник го излъже...Мислене му е макята!
22
0
 
3
 
! Отговори
Още ли преди 1 месец
има де.бил.и, които плащат та да "работят"?Първо вижте дали фирмата я има в регистъра в Агенцията по заетост! Дали и *** лиценз!?!!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Иван 17, 18 Иване, забравяш един друг вид робство. Наивници тръгват с някого си, който обещава да ги уреди на работа и когато пристигнат им иска документа за самоличност, за да го представел някъде си или за да бъдат взети данни от него. И така, останал без документи, а често пъти и без пари в изолирано място и без да знае как да се ориентира, за да се махне оттам, човекът става роб. Случвало се е не само на наивни жени, а и на зрели, но доверчиви мъже.
20
1
 
6
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
е виновен.
19
2
 
9
 
! Отговори
Страхливци преди 1 месец
Защо нашите медии не показват анти емигрантските бунтове в Англия, който се разрастват все повече ?!
18
7
 
7
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
По добре роб на западняци отколкото роб на българи
17
9
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
По добре роб на западняци отколкото роб. А българи
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо ново. Неграмотен гастарбайтер как да не го измамят?! В тоя дигитален свят с безкрайни възможности за работа ти да тичаш да слугуваш на запад е абсурдно.
15
2
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Пий си хапчетата бе o лигyфрeн , другия о лuryфрен(модeратopa) също
14
0
 
2
 
! Отговори
шведски ром преди 1 месец
Малцинствата май създават проблеми ?! Както винаги. Иначе ше припадате от скука.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Така е--2 Ромите българи ли сЪ , или са само на книга ?
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До къде ни докараха Бг-политици! Бг-ромите станаха ''РАБОТОДАТЕЛИ'' !!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Такси ВарнаКОЛКО ДАНЪЦИ ПЛАТИ НА ДЪРЖАВАТА С ТАЯ ЗАПЛАТА.
10
8
 
20
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Хората са наивни , нямат критично и логическо мислене , деградацията е пълна , дори на хора с висше образование . По същия начин се възползва Сектата на Сциентологията на Ивелин Михахлов .. Търсете " Сектата на Програмистите " да ви научим да мислите , за да де не ви измамят и фалирате. Никоя жена няма вземе мъж с дългове , ще останете стари ергени , бездетни. Това е техология на геноцида.. Опасно е да си будала