МВР предупреди 800 000 шофьори да чакат снимки за превишена скорост

Полицията започна операция, камери снимат и през нощта
6 авг 2024 09:17, Петър Бойчев
58
МВР предупреди 800 000 шофьори да чакат снимки за превишена скорост
Снимка БГНЕС

МВР предупреди близо 800 000 водачи да чакат електронни фишове за превишена скорост. Това се подразбра от официално съобщение на вътрешното министерство, с което се обявява, че до края на седмицата (5 – 11 август) на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими.

Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Родпол (ROADPOL), като аналогични проверки се извършват във всички страни-членки на европейската мрежа, твърдят от вътрешното ведомство.

МВР използва тези инициативи да обяви специализирана операция, защото така може да спира коли за проверка и без да са извършили някакво нарушение.

В съобщението за сегашната операция е натъртено, че за първите седем месеца на 2024 г. за нарушения на скоростните режими са издадени 788 892 електронни фиша. Именно те предстоят да се връчват в следващите месеци.

От ведомството съобщават, че от началото на годината до края на юли на територията на страната са настъпили 3993 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 244 и са ранени 4948 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година ТПТП са повече с 236, но загиналите са по-малко с 43, а ранените са по-малко с 20.

От всички настъпили 3993 ТПТП 3765 произшествия са предизвикани  поради допуснато от водача нарушение (94%). От тях поради несъобразяване на скоростта са настъпили 910 ТПТП, при които са загинали 57 и са ранени 1151 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година тази година тежките пътнотранспортни произшествия по тази причина са по-малко с 47, загиналите с 32, а ранените с 218, пише Сега.

Най-тежки са месеците юли и август. В жегите хората са в различно състояние от обичайното. Това води до допълнителни предпоставки за катастрофи, обяви в същото време пред bTV главен инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция“.

"И през тази година трите основни причини за катастрофи са свързани с отнемане на предимството, несъобразяване на скоростта и неправилните маневри. Големият бич е отнемане на предимство – броят на катастрофите е най-голям. Най-много са жертвите след неправилни маневри“, добави тя.
Главният инспектор посъветва хората да правят план преди дълги пътувания, който да включва и почивки. "Да има вода в автомобила, да има вода и за автомобила, защото понякога се забравя доливането на охлаждаща течност“, коментира Ботева.
"Всички технически средства, с които разполагаме са изведени, за да извършват контрол на скоростта. Акцията се извършва и в тъмната част на денонощието. Нашите камери улавят нарушения и през нощта“, подчерта Мария Ботева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искахте да няма корупция, ето - няма корупция. Ще плащате, защото много се оплаквахте от корупцията. Хвалехте се по медиите, колко сте платили на полицаите. Ще плащате на камерите и изкуствения интелект.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навийте ги на руло тези снимки и си ги сложете в долната част на гърба другари от кат.
48
3
 
1
 
! Отговори
КАТ преди 1 месец
Ако искате да нямате глоби, не карайте с повече от разрешената скорост. Глобите са по ваша вина.
47
0
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Цената на кафето по света се вдигна,та затова малко за кафета на апарата да има!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то има ли толко шафьори в БГ-то? Или половината са турусти?)))
45
1
 
4
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 месец
Дай малко власт на човека за да видиш какво представлява !!! За да не се пълни хазната с грешни пари е по-добре да се отнемат САМО точки от талона . Не да се отнемат и пари и точки . За да не се пълнят джобовете на държавните служители ! Нека има равенство и заживеят и те като нас!Да заживеят от труда си а не от нашите наказания . Иначе излиза така че ние стимулираме паричните наказания срещу нас самите . ПАРИЧНИТЕ НАКАЗАНИЯ ЗА ПЪТНИ НАРУШЕНИЯ ТРЯБВА ДА СТАНАТ НЕЗАКОННИ ! Достатъчни са точките!
44
2
 
10
 
! Отговори
В нормална държава преди 1 месец
В една нормална държава полицията е за превенция а в БГ кукуте се крият заг храсти и шубраци като тяхните предшественици партизаните . Целта е не превенция ,.целта е пъулнене на буджета за да има за крадливите политици и за плащане на 5+ звезни хотели на украинците Срам ме е срам
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мафията вече не се крие. Места и Килър влязоха ли в затвора за убийство на повече на пътя. Докато не са не искам да слушам глупости.
42
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставиш ли в една държава глобите да са фактор в бюджета, тя винаги ще намери за какво да те глоби и вместо да подобрява средата, ще я влошава, за да събира повече глоби. За какво и е да строи високоскоростни пътища, ако може просто да те глоби за превишена скорост? По скоро ще унищожи наличните и ще сложи знаци в храстите.
41
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако някое правило се нарушава толкова масово, значи нещо е сбъркано в самото правило. Свръх регулацията не е в полза на обществото, а в негова вреда.
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Взимат от нас и дават на украйна. Факта че крият и винаги са крили и няма прозрачност по важните неща за обществото като колко пари даваме на украйна прави властите нелигитимни в едно демократично общество
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 29, не си разбрал написаното от мен... или си объркал коментара, към който правиш реплика.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано следващата пандемия е чума по ушевите!
37
9
 
5
 
! Отговори
хахах преди 1 месец
много мрънкащи, че трябва да спазват правилата и пътните знаци, те затова сме на това дередже, законите и правилата друг да ги спазва за нас не се отнася....
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еми, поредни избри, трябва да се напълни хазната. Те тия камери се слагат не на места, където има нужда да се намалят ПТП-тата, а на места, където има безумни знаци 60 /оикновено зад накое дърво/ и възможност да се скрият камерите...
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отчитане на дейност и никаква ефективност. Чичо Дончо с кола на 30 години преминава покрай скрит знак и скрита камера с нормална скорост и МВР отчита дейност. Прав е по-горе писалият - а къде отиват тези пари? И защо бюджета на МВР продължава да бъде огромен, а ефект по улиците (не само КАТ) няма никакъв.
34
16
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Браво! Ганювецa най-мрази да му бъркат в джоба, когато се смята за невинен, но знае, че е сгрешил :))) Просто той смята, че на него лично по презумпция не трябва да му се налагат каквито и да е наказания и глоби, понеже Бойко Борисов краде парите в чували и има кюлчета в чекмеджета, Доган е хидролог милионер, Пеевски е олигарх, а Копейкин и Нинова са най-чистите и честни политици и 1 копейка не са откраднали :))))
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо от началото на годината ще се връчват в края на годината. Това е безумие. Поредно отчитяне на дейност. Тези тикви не разбраха, че така не правят нищо срещу простотията по пътищата. Вчера пътувах и всички милиционери бяха скрити и сложили камери на места - хранилки. Черен път илиза на главен и има скрита табела 60. Такя глобявате нормялни шофьори, които кярат с 90. *** такива. А по пътищата продължава жестоката простотия, но няма полиция да ги спре.
32
6
 
1
 
! Отговори
Не е достатъчно преди 1 месец
Малко са. Реално са много повече. Просто трябва да се инвестира в по модерни и повече скенери. Новите модели отчитат всичко което става в колата така че и използването на телефона се отчита моментално също.
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За прегледите сме прави да ревем, защото е заложена налудничавата идея, че 15 годишна кола трябва да има същите показатели, както когато е била нова! Това замо умнокрасив зелен *** може да го измисли! Много ясно е, че няма как да покрие същите показатели! Също е ясно, че това няма общо с безопасността на пътя, а целта е да свалят плебеите от колите. За избраните ще има електрички, ако слушкат!