Новата война по улици и тротоари: Петима са загинали при 323 инцидента с тротинетки тази година

192-ма души са пострадали
Обновена: 6 авг 2024 17:43 | 6 авг 2024 17:37, Елка Василева
73
Новата война по улици и тротоари: Петима са загинали при 323 инцидента с тротинетки тази година
Снимка: архив, БГНЕС

Петима души са загинали, а 192-ма са пострадали при 323 пътнотранспортни произшествия с участието на водачи на електрически тротинетки. Това съобщиха от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), като произшествията са за периода 1 януари-31 юли.

От ГДНП информираха, че първото изискване към тези превозни средства е да са технически изправни. Това означава да имат работещи спирачни системи, да разполагат с изрядни светлини и електронен или механичен звънец.

В Закона за движение по пътищата е записано, че водачите на електрически тротинетки могат да ги управляват със скорост до 25 км/ч. В същото време е предвидено, че общинските съвети могат с наредба да определят участъци и с по-ниска скорост на движение.

Електрически тротинетки могат да се карат само по изградената велосипедна инфраструктура и по пътищата, където максимално разрешената скорост на движение е до 50 км/ч. Минималната възраст за управление на електрическа тротинетка е 14 години. На тази възраст децата имат право да карат само по велосипедна алея. За да може да използва и пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч, водачът трябва да има навършени 16 години.

Водачи на електрически тротинетки до 18 години трябва да се движат с предпазни каски. В тъмната част на денонощието те трябва да са със светлоотразителни жилетки. С електрическа тротинетка не могат да се превозват големи предмети и товари. Забранено е и да се ползва от двама души едновременно, припомниха от ГДНП.

Водачите на електрически тротинетки трябва да спазват и всички правила за движение по пътищата, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
хахаххаха преди 1 месец
къде са милиционерите? не гасят пожари, не следят да се палят пожари, не реяулират движението. с какво важно нещо се занимават? да регистрират и документират катастрофите?
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А от автомобили колко хиляди загинаха?! Говорим за разлика в хиляди пъти, дъртаци, не истерясвайте като *** женки по единствената проста причина, че не може да приемете нищо ново под слънцето.
58
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
До Анонимен Забранено е! Прочетете ЗДвП!
57
1
 
4
 
! Отговори
Българ преди 1 месец
Няма контрол, карат като невменяеми, няма полиция няма нищо! Иначе им купихме нови колички ;)
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ, където бях, на практика всички караха колите си с 20-30 мили над ограничението. Не го очаквах
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се забрани със закон карането на колела и тротинетки по тротоари и пешеходни пътеки!
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не може да кара да си стои вкъщи, това важи за колело, тротинетка, автомобил някои дори пеша като ходят са опасни защото не гледат а си цъкат телефона, после другите им виновни!
53
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пример: В Америка на кръстовище без знака стоп, правилото е който пръв пристигне на кръстовището той пръв го преминава. Ако едновременно пристигнат на кръстовището примерно четирима, започват да подават сигнал с ръце и уважение, тръгвай, тръгвай преди мен. Ако в Европа на кръстовище пристигнат на кръстовище без знака стоп едновременно четирима, понеже правилото е тоя който е от дясно на теб, той пръв тръгва, всички ще се гледат от дясно и в един момент всички ще тръгнат и ще се блъснат!
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По Европа по улиците са наслагали толкова много знаци, че по време на каране няма да ти остане време да ги прочетеш. Трябва да имаш специален човек до теб да чете знаците, а ти да внимаваш и да караш!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Освен това в Америка рядко ще видиш някой да кара кола с над разрешената скорост на дадената отсечка на пътя и да се "Фука със Бръм, Бръм, Бръм"! Който спазва логичните знаци и означения на улиците и логичните закони за движение, той спазва и останалите закони на държавата. Освен това... в Америка полицията помага на хората, а не да се страхуваш да спреш някой катажия в България и да го запиташ може ли да ти помогне в движението с нещо!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По пешеходните пътеки за движение на хора в Америка са разрешени единствено бебешки колички които майките тикат с бебенца вътре. По пешеходните пътеки в Америка са забранени колела и тротинетки. В Америка рядко ще видиш хора с изпочупени крака от колелета и тротинетки! Освен това знаците и правилата за движение по улиците и автострадите за Автомобили са логично направени и няма толкова катастрофи както по останалия свят!
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Америка на пешеходните пътеки където ходят хората е забранено за колелета и тротинетки. Примерно имаш двупосочна улица! Караш кола в едната посока! От дясната ти страна на улицата има една линия за колела, които се движат в същата посока в която се движи и колата ти. Тоя който кара колело й иска да се върне обратно, на кръстовището спира колелото, слиза от него и по пешеходната пътека отива на обратната страна на улицата и кара колелото пак в дясната част на платното където карат колите!
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроатлантизъм се лее отвсякъде
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трабват правила и контрол.
46
0
 
3
 
! Отговори
4 от 4 за половин ча преди 1 месец
Днес се прибирам по тротоара на Бъкстон, метър от мен боядисан асфалт, демек направили велоалея взимайки част. Срещу мен девойка, гледа ме в очите и аз я гледам, последният момент се премести, аз ли трябваше да отстъпя? После двама криволичещи по цялата широчина мъж и жена, но през минута две, т.е. не се заиграваха. И върха, 1 спря по средата на платното (споменах велоалея) колата зад него износи гумите, направи обратен завой, който попречи на друга и също наби спирачи. При непрекъсната линия.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 46 Сайта да не е твой, джендерасте, че да казваш къде да ходя?
44
5
 
4
 
! Отговори
пръдльо преди 1 месец
що не си ходиш да замърсяваш другаде с гнусния си русофилски език
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краварските недоразумения на природата яко кефят в тази тема...руснаците били русофили??? Муахахахахахахаха......А ве, смешницииии джендерастки, след като има русофили и русофоби, според вас не може ли да има руснаци русофоби? Ами не може, защото руснака си е ПРОСТO руснак и е нито русофил, нито русофоб. Тези понятия се отнасят за хора които не са руснаци ве, скааапани евроджендерасти у форума.
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факт е че тия с тротинеткуте са изключително нагло племе, нещо повредено има в мозъка на повечето
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се забранят!!! В много европейски страни вече са забранени. Да проявим Европейско Поведение..........