Новата война по улици и тротоари: Петима са загинали при 323 инцидента с тротинетки тази година

192-ма души са пострадали
Обновена: 6 авг 2024 17:43 | 6 авг 2024 17:37, Елка Василева
73
Новата война по улици и тротоари: Петима са загинали при 323 инцидента с тротинетки тази година
Снимка: архив, БГНЕС

Петима души са загинали, а 192-ма са пострадали при 323 пътнотранспортни произшествия с участието на водачи на електрически тротинетки. Това съобщиха от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), като произшествията са за периода 1 януари-31 юли.

От ГДНП информираха, че първото изискване към тези превозни средства е да са технически изправни. Това означава да имат работещи спирачни системи, да разполагат с изрядни светлини и електронен или механичен звънец.

В Закона за движение по пътищата е записано, че водачите на електрически тротинетки могат да ги управляват със скорост до 25 км/ч. В същото време е предвидено, че общинските съвети могат с наредба да определят участъци и с по-ниска скорост на движение.

Електрически тротинетки могат да се карат само по изградената велосипедна инфраструктура и по пътищата, където максимално разрешената скорост на движение е до 50 км/ч. Минималната възраст за управление на електрическа тротинетка е 14 години. На тази възраст децата имат право да карат само по велосипедна алея. За да може да използва и пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч, водачът трябва да има навършени 16 години.

Водачи на електрически тротинетки до 18 години трябва да се движат с предпазни каски. В тъмната част на денонощието те трябва да са със светлоотразителни жилетки. С електрическа тротинетка не могат да се превозват големи предмети и товари. Забранено е и да се ползва от двама души едновременно, припомниха от ГДНП.

Водачите на електрически тротинетки трябва да спазват и всички правила за движение по пътищата, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Сз возя приятеля ми на тротинетката и си пускаме от телефона руски песни
18
1
 
4
 
! Отговори
контрол преди 1 месец
Кой спазва правилата и кой следи за тяхното изпълнение и въобще контролируемо ли е това и на какъв принцип през деня, нощем? Трябва ли контролиращият и той да има тротинетка или мотор ,за да настигне провинилия се? Много въпроси без отговор.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анономен преди 1 месец
Ама разбира се, че Емили тротинетката отпада. Freak show-то е друго. Adina Howard "Freak like me" :) and I'm not about to paid nobody's way.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Емилито трябваше да е първо в списъка на загиналите мааалоумници с тротинетки. Много жалко. Кой го измисли това идиотско нещо тротинетката бе?
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да са трепят, да умират
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста лапета и то такива който нямат и 10г са със тия тротинетки някой доста мощни. Не знам що за кух родител си чв да му вземеш,че и по улиците се движат
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
видиш ли тротинеткаджия - мушни му прът в колелото за да направиш добро на него - да не го сгази някоя кола или да го набие някой който е ядосал и добро за хора които тоя тротинеткаджия ще сгази, блъсне на тротоарите.
12
3
 
4
 
! Отговори
От много далеч преди 1 месец
*** племе, само се заличава, но търси винаги вината в другите. Типичен комплекс на неможачи. Каране с превела а скорост, не апиран на пешеходна, каране с телефон, неспазване на правила с теотинетки и велосипедини и тн. Отвратителна територия, в която 80% от Хората са opku.
11
2
 
3
 
! Отговори
от трябва преди 1 месец
сега видях, че темата е само за тротинетки, а не за трафика като цяло. Нищо направете им жестоки глоби и на тях.
10
2
 
3
 
! Отговори
Трябва преди 1 месец
драстично по-високи глоби. Например по двеста хиляди да станат глобите, които са примерно по две хиляди сега. Така някои ще се научат да се стараят и да внимават, а други направо ще се откажат от шофирането и тамън така и трафика ще олекне :)
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Досега не съм видял деца да ги карат с каски, но иначе на мощна тротинетка по трима съм виждал има и клипове как карат ел.мотори на една гума минават през пешеходци и на червено, но няма проблем това са децата на тези в парламента!
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интелигентен тротинеткаджия досега не съм виждал.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствените нарушители с тротинетки са децата на най-върлите противници, те карат и електрически мотори по улиците сигурно сте ги виждали, моторите са Сурон, струват над 10к лева познайте на кой са деца?
6
2
 
4
 
! Отговори
шофьор преди 1 месец
като видя тротинеткаджия и форсирам падат от центробежната сила мухахахах
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да им сложат Гражданска на тротинетките :)))
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз като видя с тротинетка да си кара как си иска с такова лице го гледам, че даже не е нужно да го ругая.
3
2
 
0
 
! Отговори
Законно преди 1 месец
Отнемане на колите в полза на дАржавата колие на участниците в ПТП.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
садрали са се да спазват всички правила на закона. Единствения закон който признават е механиката ... и после у пирогов или друго спешно
1
1
 
10
 
! Отговори
Дарвин преди 1 месец
Естествен подбор.