Половината телефони няма да ни предупредят за бедствие от BG-ALERT

Дори нови мобилни апарати не приемат съобщенията
6 авг 2024 08:52, Нели Христова
59
Половината телефони няма да ни предупредят за бедствие от BG-ALERT
Снимка: БГНЕС

Около половината от мобилните телефони не пищят при известие за бедствия и аварии. Причината в повечето случаи е старо устройство без функцията за прием на съобщения в режим „клетъчно разпръскване“, какъвто ползва националната система BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението, съобщава „Телеграф“, позовавайки се на експерти.

В много случаи обаче дори и нови телефони не приемат съобщенията, тъй като функцията, макар и налична, е изключена. В някои случаи това е умишлено направено от самия потребител, а в други идва като производствена настройка на устройството, а потребителите не са знаели за това. Отделно системата не работи при изключен телефон, както и на места с липсващ обхват.

Именно липсващият обхват в няколко гранични села в община Болярово бе една от причините, дори и съобщение за бушуващите пожари да бе разпратено, то да не стигне до хората.

В конкретния случай пък такова въобще не бе разпратено, тъй като нито една оправомощена институция (МВР, областна управа, община) не бе сметнала за нужно да го стори. Седмица по-късно пък при взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин имаше обхват и съобщения, но те вместо да дадат ясна информация, създадоха допълнително объркване (виж карето).

„Към този момент след тези случаи вече знаем, че самата система BG-Alert поне технически доказано работи. Което само по себе си е добре. Въпросът е оттук нататък да се подобри координацията между институциите, които боравят с нея, както и да бъдат обучени достатъчно държавни и общински служители, за да не се стига до съобщения, които могат вместо да информират обществеността, да водят до паника и противоречиви тълкувания“, заяви за „Телеграф“ депутатът Божидар Божанов, член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, и тази по електронно управление и информационни технологии.

Според него това трябва да се случи максимално бързо, за да има положителни резултати още при следващия случай на използване на системата, който може да бъде всеки момент.

Системата за известяване е под контрола на националната пожарна. Право да инициират съобщения чрез нея обаче имат и определени служители на министерства, областни управи и кметства. За да получат право да разпращат известия за аварии обаче, те трябва да са преминали обучение от МВР, след което да получат достъп до системата – профил с потребителско име и парола.

Ако в дадена институция няма обучен служител, оттам трябва да подават молба за всяко конкретно съобщение по имейл до Национален оперативен център на пожарната. Това обаче забавя процеса.

„Ето защо е важно е институциите по места да могат директно да изпращат съобщения. Проблем е обаче, че в наредбата в момента обучението на тези хора е описано пожелателно. Няма вменено задължение към институциите, нито срок, в който те да излъчат служители, които МВР да обучи“, коментира Божанов. Това е и причината до този момент обучения да не са започнали.

Обучението за създаване на съобщения започва от съдържанието им, обясниха за „Телеграф“ източници от МВР.

В съобщението задължително трябва да пише коя институция го изпраща, какво е събитието, къде точно се случва, както и каква заплаха представлява.

Отделно съобщението може да включва препоръки за действие и друга допълнителна информация. Именно в тези елементи е проблемът и със съобщенията, разпратени при взривовете край Елин Пелин. Тогава чрез тях бе наредена първо евакуация на „намиращите се в близост“, без да се уточнява за какво разстояние става въпрос.

Във второ съобщение се нареждаше евакуацията конкретно на всички жители на с. Гара Елин Пелин (над 3500 души), като им се указваше да тръгнат в посока с. Нови хан. Според запознати с района изпълнението на това разпореждане от толкова много хора с автомобили би довело до блокиране на пътищата и невъзможност пожарните автомобили да достигат до мястото.

Съобщенията за бедствия и аварии трябва да са кратки, точни и ясни, без жаргон, диалект или термини и съкращения, сочи наредбата за BG-Alert. Те трябва да излъчват максимална увереност и категоричност за опасността.

Препоръките за действие пък трябва да конкретни, а съдържанието трябва да не води до объркване или да противоречи с публично известна информация, като например течаща в момента по интернет, радио или телевизия. При изпращането на няколко съобщения за едно и също събитие трябва да се следи информацията да е последователна и съобщенията да не си противоречат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко и Киро Брейка няма да получат БГ-Алерт, защото ползват телефони с копчета. Приложения само за мазачите с най-новите айфони.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Вчера обсъждам в онлайн среща МНОГО специфична тема, днес сутринта отварям компа, бомбардират ме с реклами на същата тема. Аман вече!" Зарадинтова минах на Lineage OS - Fork на Андрпод, ама без никакви avertisment-и, следнета и прочие. Имам отделен браузър за "важните" - Банкиране, електронен подпис и пдобни, кактони друга за "забавление". Аконнялъде има реклами, са тотал щета и на друг език, но по системата нямаш нищо. Проблем е само, ако на работа ти искат app за идентифилация.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Отделно системата не работи при изключен телефон" - E как да работи при изключен телефон, бе Пинковци?
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шефе! Шефе! Търсят те по Мотофона! А стига бре! А стига! Дай да правим "Пачки" по телефона! ииии излезе най-голямата реклама за правене на пари - Реклама "Пачки" за да има "Капачки" за правене на "Консерви" и Мара Отварачката да ги отваря всяка година като стане студено да си пийнат ракийката и Мара Отварачката, като си разтвори по средата на краката "Капачката" да ги стопли без да си палят Печката. Понеже Мара Отварачката прави чрез затопляне на Мъжките Моркови супи и ги продава и прави Пачки!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото пък като те предупредят голям праз. Трябва да се оправяме сами, както винаги.
35
0
 
2
 
! Отговори
Аутсорсинг.БГ преди 1 месец
Боли *** г. Важното е, че парите за внедряването на системата са усвоени.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А НЕЩО ЗА ОБЯВЕНОТО ОТ ИРАН ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ КЪМ ИЗРАЕЛ, ЧЕ ЩЕ МУ НАНЕСАТ УДАР, ПРЕДАДЕНО Е ЧРЕЗ УНГАРСКИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР????!!!
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъже, бъдете раумни! Включвайте радиоактивния си телефон да е активен само когато искате да се свържете с някоя ваша кокетка за да правите Кекс, понеже ако дълго време е включен, без да търсите кокетката си, той телефона ще спре вашите функции на боздугана ви за правене на Кекс!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мечка 3 -- прекалено неграмотен си - похабил си парите на данъкоплатците да получиш безплатно образование
31
1
 
4
 
! Отговори
И ако преди 1 месец
ни предупредят, та какво...? Да не би да са подготвили нещо или ще осигурят някаква помощ?!
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не си дръжте телефона около тялото си понеже 5G е радиация и спира функциите на капилярите. Ако телефона ви стои продължително време около черния ви дроб, спира функциите му и живота ви изчезва. Ако си слагате телегона около ухото за да го чувате, след няколко години ухото ви ще престане да го чува. Така че когато е около вашето тяло трябва да го изключвате цялостно - да не може никой да ви звъни и вие да не можете да звъните и си го включвайте само когато искате да звъннете!
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Телефоните служат за следене, а не за да ви предупреждават!
28
1
 
5
 
! Отговори
държавна поръчка преди 1 месец
Е, нали трябва да се дават още пари, не може и не трябва да стане отведнъж, колко още има на клона...
27
0
 
11
 
! Отговори
Хора преди 1 месец
Където и да пипнеш само некадърност,корупция,не свършена работа,това не е държава вече.
26
0
 
9
 
! Отговори
робство и измами преди 1 месец
С iphone съм и нищо не получавам, което е добре! Омръзна ми от безумната намеса в живота ни. Вчера обсъждам в онлайн среща МНОГО специфична тема, днес сутринта отварям компа, бомбардират ме с реклами на същата тема. Аман вече!
25
0
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Пак пари на вятъра...
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как се изключва функцията на андроид?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С едно изречение, един ху... не става от тази работа
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво да ни предупреждават тя страната от 35 години е в бедствие всичко унищожено икономика, земеделието, животновъдство всичко провинция пълна с джунгали разрушени села все едно кърджалии са минали или чумата
21
2
 
10
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 месец
BG-Alert е никому ненужна тъпотия, която само *** парите на бедния ни данъкоплатец също както електронните рецепти не са нужни никому - нито на лекари, нито на пациенти. Няма никакво значение дали предупреждава или не при положение, че никой не обръща внимание на глупавите предупреждения. Най-добре би било закриване на BG-Alert за да не се харчат излишно пари за безсмислици като това.