"Боташ" отхвърли искането ни за преразглеждане на газовия договор

Ако го прекратим, дължим 100% неустойка
7 авг 2024 14:09, Стела Стоянова
113
"Боташ" отхвърли искането ни за преразглеждане на газовия договор
Снимка БГНЕС, архив

Турският газов оператор "Боташ" предупреждава за сериозни последици за България, ако не плати по 13-годишното споразумение.

Споразумението може да доведе до това „Булгаргаз“ да плати над 2,3 млрд. долара за резервиран капацитет, независимо дали го използва или не.

Българският парламент призова „Булгаргаз“ и „Боташ“ да преразгледат условията на сделката на фона на опасенията за финансовото състояние на историческия оператор. Това се казва в анализ на ICIS.

Турският газов оператор "Боташ" отхвърли призивите за предоговаряне на спорна сделка с българския си държавен партньор "Булгаргаз".

В писмо, изпратено от „Боташ“ до българската държавна компания миналия месец и видяно от ICIS, турската компания заяви, че всеки провал от страна на „Булгаргаз“ да извърши многомилиардни плащания като част от 13-годишно споразумение ще има „сериозни последици“.

"Боташ" заяви, че предложените изменения на сроковия лист, подписан от двете страни на 30 декември 2022 г., ще „нарушат фундаменталната динамика на споразумението и ще направят изпълнението му неизпълнимо за „Боташ“ .

Условията на спорната сделка, които бяха разкрити за първи път от ICIS през юли 2023 г., изискват от „Булгаргаз“ да резервира и заплати преносен капацитет от българската страна на граничния пункт Странджа-Малкочлар с Турция.

По силата на сделката „Булгаргаз“ очаква да си осигури газ по турски тръбопроводи или терминали за втечнен природен газ, който турският оператор „Боташ“ ще доставя на България в граничната точка Странджа-Малкочлар по Трансбалканския маршрут.

Капацитетът за влизане на границата възлиза на 106,4 GWh/ден от българската страна на точката на свързване Странджа-Малкочлар и ще бъде разделен на половина за срока на 13-годишната сделка.

Половината от общия наличен капацитет, или 53,2 GWh/ден, ще бъде резервиран от „Булгаргаз“ за него, независимо дали го използва или не. Останалата половина принадлежи на „Боташ“, който може да я преотдава на трети страни въз основа на непрозрачни критерии.

По силата на сделката се очаква „Булгаргаз“ да плати 2,34 млрд. долара за капацитета, дори и да не го използва.

„Булгаргаз“ поиска преразглеждане на срочния договор с „Боташ“ от декември 2022 г. след парламентарно разследване на сделката, поради опасения, че условията ще поставят компанията и българския енергиен сектор в несигурно финансово положение.

В писмото „Боташ“ също така отхвърли твърденията на „Булгаргаз“, че предоговарянето ще бъде необходимо, за да се съобрази с „промените на пазара“, като заявява, че аргументите на българския оператор не са обосновани.

„Бихме искали да отбележим, че не са настъпили никакви радикални промени на пазара, които да надхвърлят това, което страните разумно биха очаквали при сключването на Term Sheet“, се казва в писмото на „Боташ“ от 17 юли 2024 година.

„Боташ“ заяви, че се е „постарала да се съобрази в максимална степен с исканията на „Булгаргаз“ за допълнителна финансова и оперативна гъвкавост по време на изпълнението на Term Sheet“, пише БГНЕС.

„Постигнато е общо разбиране за определени механизми, които могат да бъдат постигнати и които могат да подобрят способността на „Булгаргаз“ да управлява доставките и финансите си, без да нарушават общите очаквания за приходите на „Боташ“ , заяви турската компания.

Тя съобщи още, че исканията на „Булгаргаз“ за преговори, представени в писмото от 4 юли 2024 г., „не отчитат обширните дискусии и взаимните усилия, които се провеждат между нашите компании и министерства“.

Депутатите посочват, че „Булгаргаз“ трябва да резервира капацитет от 1,8 млрд. куб. м годишно и да плаща 180 млн. долара за него годишно, но 14-те доставки на втечнен природен газ, осигурени по договора, възлизат на 1,3 млрд. куб. м, което означава, че „Булгаргаз“ има излишен капацитет от 0,5 млрд. куб. м годишно, който не може да обслужва. В резултат на това те са поискали от „Булгаргаз“ да договори както доставките, така и капацитета въз основа на сезонните нужди, а не да следва твърд дневен профил.

Накрая депутатите искат „Булгаргаз“ да може да прекрати договора с разумно предизвестие, без да плаща неустойки. Ако иска да прекрати договора, „Булгаргаз“ ще трябва да плати 100% неустойка върху стойността на резервирания капацитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: газБоташ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе направо го закривайте тоя "Булгаргъз" и в затвора оня компетентния!
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
благодарете на летеца и неговите хора за това.
109
0
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
Договорите са си договори! И трябва да се спазват! А кой ги е подписал от българска страна ? Ще трябва да си понесе отговорността!! Хайде сега,да видим Има ли " държавност" в България,или всеки Я " управлява" като " Частна фирма"??! Та бил той действащ министър или " служебен"!!! Ха Сега да видим!!
108
0
 
7
 
! Отговори
Единственото решение преди 1 месец
Нов Народен съд, при това строг и справедлив, а не либерален като предишния.
107
3
 
3
 
! Отговори
Евроатлантизъм преди 1 месец
България можеше да бъде газоразпределителен център на ЕС, но нали трябваше да накажем Русия. Е, наказахме ги, продажбите на газ в Русия последните две години са донесли допълнителни приходи от 600 милиарда $. Близо един милиард на ден. Турците също не са на загуба - препродават ни руски газ с 30% надценка.
106
3
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Благодарение на прехода/капитализмъ, България фалира. Не днес, а доста отдавна. Както преди 9 септември 1944, след три национални катастрофи.
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
87 За украинците плаща Европа, а нашите хотелиери само прибират парите. Скъсания българин плаща на турците и руснаците, за да могат сърбите и унгарците да имат евтин газ и да целуват *** на ***.кин.
104
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В нормална държава Радев, гълъба и оня министър на конци вече трябваше да са в затвора.
103
0
 
21
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Анонимен96Турските тирове ще минат през Гърция а Турция ще затвори босфора за нашите кораби и бизнеса в българия ще фалира ! Мисли малко преди да даваш акъл а иначе който е разписал договора с Боташ е за затвора ! Турците не са виновни,че имаме много корумпирани и алчни държавни служители !
102
2
 
13
 
! Отговори
Лошо няма преди 1 месец
Нали, все пак турците прогонват духа на Путин от руският газ. Какво от това, че ще плащаме милиарди за тази услуга. Нали платихме милиарди и за боклучивиоте Страйкър, чиято модерна алтернатива произвеждаме в Бургас. Нито, някой е разследван за тази грандиозна корупционна схема, нито е осъден.
101
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смъртна присъда за подписалите договора от Българска страна със Боташ заедно със всичките им роднини до трето коляно !
100
0
 
18
 
! Отговори
Възмутен читател преди 1 месец
Договорът бе подписан от протежето на Радев- Златанова. След малко време след това, тя се покри от горещият служебен стол. А Радев за пореден път напълни офшорните си сметки. Докато няма престъпни крадци в затвора, не чакам да има форма на нормален живот в комунистическа България.
99
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Вие кажете Какво да кажа, освен че омразата към запада и демокрацията така ти е замъглила мозъка че освен лъжи друго не можеш да измислиш.
98
9
 
16
 
! Отговори
Вие кажете преди 1 месец
За Уестинг, без неустойки, срокове, таван цени. Пазарната цена на 2 реактора в момента е 120 милиарда лева, отделно от оборудване, лиценз площадки, подизпълнители и др. 30% държавен дял. Без прибиране на ОЯГ. Заеми и лихви. Срещу 12 милиарда лева за довършване Белене, платени вече реактори, оборудване, лиценз площадка с прибиране на ОЯГ. 51% златна акция за България. БЕЗ ЗАЕМИ и лихви, изплащане бъдещи продажби ток. Вече щяхме да имаме втора работеща АЕЦ. СТО МИЛИАРДА ЛЕВА РАЗЛИКА, заеми и лихви
97
0
 
13
 
! Отговори
хахахаха преди 1 месец
и кой прибира парите? усетихте ли се?
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Започнете да правите пълна проверка на всички влизащи в БГ мпс от Туркиемайне и чакайте диктатора да се обади.
95
0
 
18
 
! Отговори
, преди 1 месец
А онази на Булгаргаз и министърът защо не са с доживотни присъди?
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АКО ПРАВИЛНО СЪМ РАЗБРАЛ ОТ НЕЯСНИТЕ ВИ ПИСАНИЦИ ЗНАЧИ "ПАРЛАМЕНТАРЧЕТАТА" СЕ ЗЪБЯТ НА 0,1 USD ЦЕНА ОТ БОТАШ НА КУБИК ГАЗ, КОГАТО В САЩ Е 0,075 USD (РАЗБИРА СЕ ЛЕТНИ ЦЕНИ И БЕЗ ПУФ-ПАФ КОРАБА)... Е, ПАК Е РУСКИ НО ТОВА Е НЕЗБЕЖНО!!!... Я ДА СИ НАПИШАТ МОЛБАТА, ДА ВИДИМ ЗА КАКВО ТОЧНО СЕ МОЛЯТ!!!
93
4
 
10
 
! Отговори
Стенли преди 1 месец
До ДА правилно гълъба е виновен защото като министър председател той отговаря за министрите Радев не може да знае всичко какво става
92
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е лесно ! Турция взема вода от България ,или им спираме водата или вдигаме цената и ще си избием парите от газовата сделка . Акъл трябва , не стойки в парламента .