Мамят ни, продават ни сирене с над 75% вода и 4,5% сол

Установено е при проверка, предприятието още работи
24 сеп 2024 13:45, Елка Василева
55
Мамят ни, продават ни сирене с над 75% вода и 4,5% сол
Снимка: архив, БГНЕС

Сирене, което съдържа над 75% вода, е било установено на пазара от съвместна проверка на Агенцията по храните и сдружението "За достъпна и качествена храна". Нормативната уредба обаче не позволява името на този производител, който мами потребителите, да бъде обявено публично.

В магазините има сирене за 6,90 лв. за килограм при положение, че поне 6 лв. струва млякото, което е нужно, за да се направи, сочи проверката.

"И 75,5% вода и 4,5% сол. Т.е. в това сирене имаме 80% вода и сол", каза Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите. Въпреки че това не е първо нарушение на предприятието, то продължава да работи.

"Специално това предприятие два пъти е затворено след активното участие на асоциацията и нашето сдружение. И продължава да работи, което може би е по-притеснителният факт", коментира Андрей Велчев от "За достъпна и качествена храна".

Агенцията по храните е безпомощна.

"Ние сме го затворили, той работи. Изпращаме документи в прокуратурата и след един месец прокуратурата ни връща отговор, че няма данни за престъпление", каза доктор Николов от агенцията, цитиран от БНР. Затова и браншът продължава да настоява, че са нужни законови промени, които да позволят широка публичност на системните нарушители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Общество
Финансист: Българският лев е лукс, който не ни е по джоба
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 часа
Абе не разбрахте ли 2 че у нас млякото се слага у сиренето за цвят и да пгали очите на клиента ---ДРУГОТО Е САМО ИМИТАЦИЯ!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
С менте кашкавал и сиренье 75 години изкарахме :)))
31
2
 
2
 
! Отговори
Ех кво сирене имаше преди 3 часа
Млекаря на ТКЗС-с.Дългоделци --Фидос , редовно слагаше жаби у ваната с мякото и пикаше в него за отмъщение , като го глобяваха за вода---И СТАВАШЕ СТРАШНО СИРЕНЕ....сега това , европейското за нищо не струва...!
30
0
 
6
 
! Отговори
Геле преди 3 часа
Това дето ни го пробутват не е сирене , а пресована извара, б...оклуци, усеща се доста очевадно....и...змамници са всички в сектора
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Млечни не ям от години ,няма и да ям,ъ пък български пък ъбсуртт.
28
0
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 3 часа
:) Дали го на прокуратурата и чакат действия:) Егати бунаците- прокуратурата е тук за разчистване на конскуренция и сметки, алоо.
27
0
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 3 часа
До фен танас А защо мислите, че ще е "мега зле"? В Турция се държи много на качеството на хранителните продукти. И защо мислите, че няма контрол? Това, че не важат т.нар европейски стандарти не значи че няма контрол. То у нас като важат, та какво, пълно е с бокLуCi. И хлябът им е по-качествен, и сиренето, и кашкавала. Само колбасите не им харесвам.
26
1
 
15
 
! Отговори
Толераст преди 3 часа
Виж обаче, ако кака Сийка продава на тротоара лапад от градината си - институции и агенции не спят!
25
0
 
20
 
! Отговори
по БДС! преди 4 часа
"Нормативната уредба обаче не позволява името на този производител, който *** потребителите, да бъде обявено публично." - закона защитава измамниците???
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Пазара предпоставя производителите да мамят, съкращавайки разходи. Липсата на достатъчно санкции и на достатъчно гластност (имиджов проблем)) при санкционирани фирми води до това, че много производители просто каклулират риска да бъдат хванати в нарушение и сметката им излиза така, че им е по-изгодно да нарушават закона. В мното редки случаи има достатъчно гластност за да има имиджови проблем, но когато го има може да е сериозен, както се случи с Маджарови, които трябваше да минат през фалит.
23
2
 
12
 
! Отговори
партизанин преди 4 часа
а какво сирене ядяхме едно време ,,,,
22
0
 
8
 
! Отговори
Унуфри преди 4 часа
И фирмата е ...?
21
0
 
4
 
! Отговори
от мандрата преди 4 часа
тва за пръв път го чуваме , сигурно е от вчера информацията , мммдааа
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
С тези проценти се доближава до айран. Стига разбира се и малко кисело мляко да сложат.
19
1
 
2
 
! Отговори
От Хайделберг преди 4 часа
Вие си харесвате *** крепостни селяни
18
0
 
11
 
! Отговори
Чувство на законност преди 4 часа
Проверките ги прявят добре, но измамите продължават, защото производителите нямат уважение към закона и страх от санкциите. По-изгодно им е да продължават да си мамят, пък ако ги хванат... ОК, там каквото, такова. Законова държава не се прави с проверки, а със самосъзнание и самоконтрол, който самоконтрол се постига когато има уважение към закона и евентуалните санкции при законо-нарушение са достатъчни, за да не си заслужава риска от измама.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Преди няколко години, когато сиренето беше 6-7 лв/кг, а фейк сиренето беше по 3-4лв. установиха, че 45% от фирмите не слагат мляко в сиренето. След това въведоха термина "млечен продукт" за тези, които са без мляко, след което се коригираха на "имитиращ продукт". В резултат всички "имитиращи" станаха на цена 7-8 лв. а уж сиренето отиде на 10-12лв. щото виж вече слагали мляко. Сега с тези проверки очакваме фейка да стане на 13-14 лв, а "сиренето" да отхвърчи на 20 лв.
16
0
 
6
 
! Отговори
Новото Нормално преди 4 часа
Изкуствено сирене с ГМО млечен протеин също ще е по-евтино. Добавят го в саламите, крайните, киселото мляко на Данон. Понеже е алерген са длъжни да го подчертаят, четете етикетите. ГМО са соевия протеин, млечния протеин и глюкоза фруктозния сироп, често наричан мед, но без пчелен, както и цветните сладки топинги върху сладоледите.
15
4
 
1
 
! Отговори
фен танас преди 4 часа
До МдааКак разбрахте че е по хубаво. На вкус или чрез изследване. В Турция няма почети никакъв контрол и вероятно ако го изследвате ще е мега зле.
14
0
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 часа
Мамят навсякъде кат почнеш от Парламента и надолу по веригата!Защото всички се усещат безнаказани!