Руските ракети "Сатана" II може и да стигат до Европа за 2 минути, но в момента се провалят

Последният тест отново е бил неуспешен
Обновена: 24 сеп 2024 09:15 | 24 сеп 2024 07:12, Нели Христова
348
Руските ракети "Сатана" II може и да стигат до Европа за 2 минути, но в момента се провалят
Снимка: БГНЕС

Руската междуконтинентална балистична ракета Сармат - известна на запад като Сатана II - изглежда е претърпяла "катастрофален отказ" по време на тестово изстрелване, според анализ на сателитни изображения.

Изображенията, заснети от Maxar на 21 септември, показват кратер с ширина около 60 метра в стартовия силоз на космодрума Плесецк в Северна Русия. Те разкриват големи щети, които не се виждат на снимките, направени по-рано през месеца.

Още по темата

Междуконтиненталната балистична ракета РС-28 Сармат е ключово оръжие в модернизацията на руския ядрен арсенал. Той е проектиран да поразява цели на хиляди километри в САЩ или Европа, но разработването му е преследвано от забавяния и неуспехи при тестването.

"По всички признаци това е бил един неуспешен тест. Това е голяма дупка в земята", каза Павел Подвиг, анализатор от Женева, който ръководи проекта за руските ядрени сили. "Имало е сериозен инцидент с ракетата и силоза."

Тимъти Райт, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS) в Лондон, каза, че унищожаването на зоната непосредствено около ракетния силоз предполага повреда скоро след запалването.

"Една възможна причина е, че първата степен (ускорител) или не е успяла да се запали правилно, или е претърпяла катастрофална механична повреда, което е накарало ракетата да падне обратно или да се приземи в близост до силоза и да експлодира", каза той пред Ройтерс.

Джеймс Актън, ядрен специалист във Фондацията Карнеги за международен мир, публикува на X, че сателитните изображения преди и след са "много убедителни, че е имало голяма експлозия" и каза, че е убеден, че тестът на Сармат се е провалил.

САЩ и техните съюзници наблюдават отблизо развитието на ядрения арсенал на Русия в момент, когато войната в Украйна тласна напрежението между Москва и Запада до най-опасната точка от повече от 60 години.

От началото на конфликта президентът Владимир Путин многократно е казвал, че Русия разполага с най-големия и най-модерен ядрен арсенал в света и предупреди Запада да не прекрачва прага, който може да доведе до ядрена война.

35-метровият RS-28 Sarmat има обсег от 18 000 км и изстрелващо тегло над 208 тона

Руските медии казват, че може да носи до 16 ядрени бойни глави с независимо насочване, както и хиперзвукови плъзгащи се машини Avangard, нова система, за която Путин каза, че е несравнима с тези на враговете на Русия.

В един момент Русия каза, че Сармат ще бъде готов до 2018 г., заменяйки SS-18 от съветската епоха, но датата за разполагане многократно се отлага.

Путин каза през октомври 2023 г., че Русия почти е завършила работата по ракетата. Неговият министър на отбраната по онова време Сергей Шойгу каза, че тя трябва да формира "основата на наземните стратегически ядрени сили на Русия".

Анализаторът на IISS Райт каза, че провалът на теста не означава непременно, че програмата Сармат е застрашена.

"Въпреки това, това е четвъртият пореден неуспешен тест на Сармат, което най-малкото ще отложи още повече и без това отложеното въвеждане в експлоатация и най-много може да повдигне въпроси относно жизнеспособността на програмата", каза той.

Райт каза, че щетите в Плесецк – тестова площадка, заобиколена от гора в района на Архангелск, на около 800 км северно от Москва – също ще повлияят на програмата Сармат.

Закъсненията ще окажат натиск върху изправността и готовността на остарелите SS-18, които Сармат трябва да замени, тъй като те ще трябва да останат в експлоатация по-дълго от очакваното, каза Райт.

А само преди дни председателят на долната камара на руския парламент - Държавната дума, Вячеслав Володин, заяви, че "европейците трябва да разберат, че на руските стратегически междуконтинентални балистични ракети РС-28 "Сармат", са им достатъчни само 3 минути и 20 секунди, за да стигнат до Страсбург."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от Русия
Как руснаци преодоляха преградите да видят Тейлър Суифт на живо?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 секунди
щом прочетох "са им достатъчни само 3 минути и 20 секунди" ... и ми стана ясно че пак говорят за анимационни ракети
330
1
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 2 минути
Може , ако ги направят ! То и Хитлер чакаше Супероръжие , ама не го дочака !
329
1
 
4
 
! Отговори
Красиви рисунки преди 4 минути
Това е Лада Рейвън на ракетите муаахххаха.
328
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
До 326 Успокой се малко ве пенсио, да не получиш инфаркт от величанието на рашките :)))
327
0
 
0
 
! Отговори
смях преди 4 минути
Единствената, ама единствена истинска и изпитана във времето руска машина се нарича - "човекомелачка". Общество и нардо, който приема себе си за човешка кланница. Коли свои, чужди наред и не спира. Няма значение строи и лидер.....
326
1
 
4
 
! Отговори
До 321 преди 10 минути
НЕ СИ ЧУЛ,ЗАЩОТО ИМА ОФИЦИАЛНО НАЛОЖЕНА ЦЕНЗУРА В ЕС,А В БГ СЕ КОНТРОЛИРА ОТ СЕМ ! ЛИЧНО СЪМ И ЗАДАВАЛ ВЪПРОСА.ОТГОВОРЪТ Е ЧЕ ТОВА Е ЕВРОП.НАРЕЖДАНЕ ! А ОТНОСНО ТЕХНОЛОГИИТЕ РУСИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В ПОЧТИ ВСИЧКИ ОБЛАСТИ.МОГА ДА ПОЯСНЯВАМ В ДЕТАЙЛИ. И ТО МНОГО НАПРЕД !1 ПРИМЕР : ГРАД МОСКВА Е ОПРЕДЕЛЕН ЗА НАЙ-ДОБРИЯ ГРАД В СВЕТА ПРЕЗ 2022 Г.!!!! ОТ КОМИСИЯ В ООН, С ОТЛИЧНА ИНФРАСТРУКТУРА,ХИГИЕНА И СТАНДАРТ...
325
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Руска техника, ко да праиш, не могат да излетят :)))
324
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
В западна Германия и не само там, се провежда психически и друг терор над смесените немско-руски семейства, руските немци, над хора от Казахстан и други руски републики, доста от тях се преселиха в Русия, поради горните обстоятелства;вместо да учат наука в училищата, занимават и тормозят децата с готови написани текстове срещу Путин, които да четат и други пропагандни материали, принуждавали са ги, да излизат и веят украински знамена и други такива подобни гаври. Кога ще го изтриете този нацизъм
323
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 20 минути
До Анонимен 302 И аз гледам снимката и се вежда ,че ракетата се е огънала леко на ляво.
322
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
На снимката тук има СНЯГ.
321
4
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 23 минути
До Анонимен 304 Не съм чул до сега някой да каже, че Русия е техническа нация. Нищо свястно не могат да произведат и да продадат извън Русия.Китайците ги пребиха .И не само тях.
320
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
1. Приложената снимка е крадена от РИА новости, медия, която ЕС е забранил. Снимката е стара и би трябвало да показва успешно изстрелване на "Сармат" през месец април.2. Самият факт, че западните медии променят името, доказва, че видимо изменят информацията. Думата 'сармат" е название на народ, живял в Европа, даже в централна Европа...., в случая правят връзка с типичен за тях меч. КАК западът ИЗБИРА на назове оръжието. говори за този, който избира името."
319
3
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 27 минути
И сатаната от Кремъл се проваля. Направи голяма д-ив-от-ия.
318
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 30 минути
Освен това не е ясно какъв старт е тестван. Примерно ако се тества само 1 степен не само че останалата част от ракетата е масо-габаритен модел ами след излитане въпросната ракета пада в морето на 20-30км от космодрума... Ако се тества цяла ракета то тогава процедурата е много сложна. Започва се с няколко седмично уведомление на всички страни по света с ядрено оръжие ... как се казва някой да не каже че не е разбрал... и натисне копчето...
317
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Аууу, колко са страшни! Отвлекли товарен кораб! Малиииии! Тигри! Те даже и деца на концерт могат да убиват! Много страшни тия чаршафи!
316
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 32 минути
Никой не е пускал ракети, а те вече се провалили. Това като вица за партизанина бай Тошо. Той бил полулегален-демек криел се, а никой не го е търсил.
315
3
 
1
 
! Отговори
ДЕРУСИФИКАЦИЯ преди 32 минути
на България
314
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Урсула не може да чака цели две минути ! Тя го иска веднага, на секундата !
313
2
 
0
 
! Отговори
Верно ли преди 34 минути
Хвърчат джапанки, деса нашите моряци ? Май не са вкъщи , намаля ли корабоплаването , качиха ли се застраховките на кораби. Джапанките маи са ти в ...з двор
312
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 36 минути
Сложили са адекватна снимка най-накрая. Какава е била аварията - на снимката е показан момента на старта на двигателте. Самата ракета се изстрелва "студено" както стреля минохвъргачка. След това във въздуха се стартира двигателя. Е това не е станало и цялата 200 тонна ракета е паднала обратно на земята и се евзривила. Защо "студен" старт? Защото при "горещия" когато двигателя се включва още в силоза от него нищо не остава - за справка въпросната сателитна снимка.