Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск

Засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев
19 окт 2024 07:30, Александър Попов
414
Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В резултат на ракетна атака срещу Одеса по предварителни данни са нанесени щети на триетажна сграда и на повече от 10 частни къщи, съобщи изпълняващият задълженията на кмет на Одеса Александър Филатов в официалния канал на града в социалната мрежа „Телеграм“,  

По предварителна информация към момента няма загинали и ранени.

На терен работят спасителните екипи от оперативните служби.

Сирените бяха задействани вчера в 20:42 часа местно време (съвпада с българското), отбой бе даден в 21:22 часа.

Един час по-късно отново беше обявена тревога поради заплаха от атака с дронове.

Местните власти призовават жителите на Одеса и областта да се приберат в укрития до отбой на тревогата, която продължава до момента.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Русия засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев, жителите на Купянск се евакуират

При нанасянето на удари срещу Николаевска област руските войски все по-често насочват атаките си към обекти от енергийната инфраструктура, заяви началникът на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким, който говори в ефира на националната телевизия, предаде Укринформ.

"Руснаците започнаха да атакуват по-активно критични структури в цялата Николаевска област. Вчера станахме свидетели на атаки с дорове, енергийните ни съоръжения бяха повредени, но бързо възстановихме електроснабдяването", каза Ким.

Що се отнася до масираното ракетно нападение през нощта на 15 октомври, началникът на областната военна администрация отбеляза, че работата по възстановяването продължава и за приключване на ремонта ще са необходими около две седмици.

Броят на ранените в град Николаев в резултат на масираната ракетна атака срещу града в ранните часове на 15 октомври нарасна до 23 души. Съобщава се за още един загинал цивилен. Щети са били нанесени както на инфраструктурен обект, така и на ресторант, пазар, павилиони, жилищни сгради и превозни средства. В сряда повече от 272 000 потребители на електроенергия в град Николаев и в цялата област останаха без ток заради авария в мрежата за високо напрежение, отбелязва Ройтерс.

На север, в украинската Харковска област, властите започнаха да евакуират жителите на град Купянск и няколко околни селища на фона на руско настъпление към стратегическия център в Североизточна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Войските на Киев си върнаха Купянск шест месеца след превземането му от Русия в началото на инвазията през февруари 2022 г. Градът обаче става обект на все повече нападения, тъй като Москва засилва офанзивата си по протежение на обширния източен фронт.

Жители на Купянск, интервюирани от Ройтерс, съобщават за безсънни нощи под редовен руски обстрел в района на града, разположен на около 100 километра източно от втория по големина град в Украйна - Харков.

В някои части войските на Москва се намират на 4 км от границите на града, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов по-рано тази седмица в телевизионно предаване. Той съобщи, че е наредил евакуацията, тъй като постоянният руски обстрел е направил твърде труден ремонта на електроснабдяването, топлоподаването и водоснабдяването на местно ниво. Вчера Синегубов заяви пред журналисти, че приоритет на властите е да се евакуира цялото цивилно население от левия бряг на река Оскол, което значи около 4000 души.

На юг руските войски напредват селище по селище в промишлената Донецка област и застрашат други ключови транзитни центрове, които снабдяват голяма част от украинските войски на източния фронт, отбелязва Ройтерс.

На този фон украинските военновъздушни сили съобщиха по-рано, че са отблъснали тази нощ голяма руска атака с безпилотни летателни апарати, а президентът Володимир Зеленски призова западните съюзници за подкрепа, отбелязват Укринформ и Ройтерс.

Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че Русия е атакувала територията на Украйна със 136 щурмови дрона, от които 80 са били свалени. Рано тази сутрин около 10 от тях все още са били във въздушното пространство над централната част на Украйна, 44 са изчезнали от радарите, а два са навлезли във въздушното пространство на Беларус.

Зеленски призова чрез публикация в платформата "Екс" за "съвместен натиск върху Русия", след като вчера участва в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, която се проведе в Брюксел.

"Трябва да действаме решително и единно, за да попречим на (руския президент) Владимир Путин да набере сила и да продължи да разпалва войната", написа украинският президент. "Само чрез съвместен натиск върху Русия, използвайки всички налични средства и инструменти, можем да постигнем целта си за истински и справедлив мир възможно най-скоро", добави той.

Зеленски поиска допълнителни доставки на оръжия и оборудване, както и развиване на "способности за далечен обсег" за поразяване на цели дълбоко в територията на Русия, както и сключването на споразумения за финансова помощ за укрепване на украинската отбранителна промишленост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
1
 
7
 
! Отговори
До ада на Чебурашки преди 4 часа
Знаем, знаем и пак си тук да просиш и да се правиш на българин:)
279
2
 
5
 
! Отговори
Галя от Ембъсито преди 4 часа
Опитахме се да мотивираме идеологически наште работници троллей, но те искат само потоци от КЕШ!
278
2
 
7
 
! Отговори
До 274 преди 4 часа
Да бе вярвай си,че някой е длъжен да ви хареса селения и простития украинска
277
8
 
2
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 4 часа
До 264. Чебурашке, преди няколко месеца бях в Китъри, щата Мейн, на почивка на брега на Атлантическия океан. Та, Китъри е на 80 км от Бостън. Бих ти изпратил снимки да видиш колко "бедно" живеят там...100 долара за порция октопод....хахахаха, да ви имам опорките. Ако имаше малко мозАк, щеше да влезеш в гугъл мапса и да разгледаш....Невнятник
276
5
 
2
 
! Отговори
Митрофанова преди 4 часа
Бонус рубли за всеки който си татуира лика на Путин с отворена уста на задния вход. Така ще се чувства съпричастен на вожда когато той проси помощ от Кадиров. Втори бонус ако дава турски тираджия да унищожава устата на Путин с тоягата си.
275
2
 
4
 
! Отговори
Галя от Ембъсито преди 4 часа
Митрофанова, вие само със сандвичи ли им плащате? А наште троллеи искат 4000 долара на месец? Как го постигаш?
274
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
"Май ти си пропаднал просяк щом сричаш едни и същи опорки," Ае май на мутрофеева опорките и са все едни и същи. Кажете и, че вече в България никой не и се връзва освен шепа копейки и то заради пустите му сандвичи щото минималката не стига
273
0
 
7
 
! Отговори
Галя от Ембъсито преди 4 часа
Бонус татуировка на хилеща се Камала Харис до 5 ти Ноември за всички американски троллей!
272
1
 
4
 
! Отговори
До 270 преди 4 часа
Да бе просяк даже сайта е на посолството на Митрофанова щом каже някоя истината, която на украинските просяци не им харесва, жалка просешка украинска работа,ей :)
271
2
 
3
 
! Отговори
Галя от ембъсито преди 4 часа
До русофил: Плащаме само за антируски коментари, не за антиРомски или антиАфрикански :)
270
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
"Дошло да проси,а и за сценарий ми говори просяка,я ходи и реви на зеления наркоман,тук никой не му е длъжен с нищо" Ае май ти просиш от пасольството, че с тая минималка и на баба пенсията няма как да стигнат и за бензинец на опелчето, нали?
269
1
 
4
 
! Отговори
До 267 преди 4 часа
Май ти си пропаднал просяк щом сричаш едни и същи опорки, защото така са ти казали в Урколадия, много сте зле от тия украински въшки дето ви хапят в тия кирпичарници:)
268
7
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 4 часа
До Ада на чебурашките: не е там, а във факултета баща му го подготвя да го продаде за 5 рубли като булка на някой африканец по примера на Путин който внася африканци и севернокорейци за да плодят рускините за да има още путлероджендъри. А може и да е истински путлероджендър който някоя рускиня е хвърлила в тоалетната на летище София като онази от вчера в Анкара. Те така правят с генетично увредените русороми, хвърлят ги в тоалетните в чужди държави.
267
1
 
4
 
! Отговори
Галя от Ембъсито преди 4 часа
До Митрофанова : Не се изкарвай стара активистка на ЛГБТ-то и пионерка на ЛГБТ идеологията! Да не вземеш и демократка да се изкараш? Утре ще кажеш, че Русия е съществувала още преди САЩ ;))
266
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
"Не, защитавам България от украинските просяци плъзнали тук от украинските кирпичарници да си тупат въшките" Ахахахха некъв пропаднал неграмотен *** защитавал България!?! Това ли ви лъжат от пасольството е копейкииии?? Как е защитаваш точно, като пишеш тъпотии в нета докато си безработен ли? Или като си тауираш нещо на гъзо?
265
2
 
6
 
! Отговори
До ада на Чебурашки преди 4 часа
Ти не знаеш къде са халите бе просяк,а си тръгнал да се обясняваш, клоун:)
264
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
НЯКОЙ НА СКОРО ПОСЕЩАВАЛ ЛИ Е НЯКОЙ ГОЛЯМ АМЕРИКАНСКИ ГРАД?ТЕ СА БУКВАЛНО ЗАЛЯТИ ОТ МИГРАНТИ НЕ САМО ОТ ЛАТИНСКА АМЕРИКА,НО И ОТ ЦЯЛА АЗИЯ И АФРИКА...АМИ РАЗХОДЕТЕ СЕ ДО ЗАПАДНА ВИРДЖИНИЯ,АЛАБАМА,НЕБРАСКА,КАНЗАС,ЗА ДА ВИДИТЕ ДЕСЕТКИТЕ ПРАЗНИ СГРАДИ,КАЛТА,МИЗЕРИЯТА,НЕДОИМЪКА,БОЛЕСТИТЕ,АЛКОХОЛИЗМА...А ИНАЧЕ ВСИЧКИ ТУК КОМЕНТИРАТ КАЛТА В НЯКАКВО ЗАБУТАНО РУСКО СЕЛЦЕ В СИБИР!!!
263
8
 
2
 
! Отговори
Митрофанова преди 4 часа
Ей Галя не кради ЛГБТ-то от нас. Нашият вожд си е хомосексуалист за разлика от вашите, ходи да проси ракети от Ким със задния си вход. Срича Корана докато Кадиров му *** задния вход. Всяка година правим прайд в Москва с музици по униформи за да може нашите путлероджендъри да си бият злобарки. Когато нашите вождове като бай Тошо и Брежнев се мляскаха с език под бурните овации на БКП вие още третирахте нас ЛГБТ като генетична болест и ни лекувахте с шокова терапия. ЛГБТ са леви като комунизма.
262
2
 
6
 
! Отговори
До 257 преди 4 часа
Дошло да проси,а и за сценарий ми говори просяка,я ходи и реви на зеления наркоман,тук никой не му е длъжен с нищо
261
5
 
2
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 4 часа
До 256. Няма да ти кажат, но аз съм ги виждал в градинката срещу Халите. Там се събират заедно с *** им братя :)))))))))

Спонсорирани публикации