Време е за смяна на гумите: Какви компромиси не бива да правим?

Експерти: Не пестете от качествени гуми
20 окт 2024 20:17, Красимир Ангелов
48

Наближава началото на зимния сезон, а с него идва и задължителната смяна на автомобилните гуми в България. Според Закона за движение по пътищата, до 15 ноември всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми с минимална дълбочина на грайфера от 4 мм. Въпреки това, законът не изисква изрично гумите да бъдат зимни, което често води до объркване сред шофьорите, а и до немалко инциденти заради подценяване на зимните условия.

С наближаването на крайния срок, автосервизите и търговците на гуми се радват на засилен интерес, а цените на новите гуми са се покачили с около 20% според потребители. Увеличението се дължи както на инфлацията, така и на нарастващото търсене в периода преди зимата.

Въпреки това, експертите съветват да не се пести от качествени гуми, тъй като те играят ключова роля за безопасността на пътя.

Много специалисти в автомобилния бранш са категорични, че смяната на летни гуми със зимни трябва да се извърши преди началото на студените месеци, за да се минимизира рискът от инциденти. Зимните условия като ниски температури, сняг и лед изискват специални характеристики на гумите, които да гарантират добро сцепление и стабилност.

"Гумите са едно от основните неща за управлението на автомобила. Там компромис не трябва да има. Гумата не е просто гума. Летните гуми имат повече полиестер, което е подходящо за горещ асфалт. През зимата, обаче, те се превръщат в шейни. Тогава е нужно повече каучук, за да има сцепление с пътя", поясни собственик на автосервиз.

"Препоръчително е да са нови, хубави. Не трябва да се прави компромис с качеството на гумите", отбеляза друг собственик на автосервиз.

Какво още трябва да знаем вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от Снимка на деня
Новата седмица идва със слънце, но с минимални температури под нулата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Преди карах зимни целогодишно .Сега сложих всесезонии маркови и ще видя как е .Ако не ми хареса , пак зимни и пак целогодишно .
43
0
 
4
 
! Отговори
К9 до 4 преди 46 минути
Легендата за читави те китайски гуми можеш да я разказваш на кварталните деца, но не и на мен. А много скъсаняци карат офроуд с китайски боклучаци, защото читава офроуд гума не е никак бюджетна, а си трябват цели четири. Мога да ти изброя поне 5 гадории,присъщи за китайските гуми, но понецюже виждам, че си облъчен, ще те оставя да си мислиш, че имаш гуми на автомобила си.
42
0
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 1 час
Стари са. Нямат сцепление с асвалта.
41
0
 
1
 
! Отговори
Н преди 1 час
Въпрос, купих на старо алуминиеви джанти с гуми мишлен,двете са с дот 2013 г. а другите две с дот от 2015г. С грайфер около 8мм. Дали мога да ги ползвам една година още.
40
0
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 1 час
Шматарок що си мислиш че само ти можеш да си купиш нови гуми? Карал съм с най добрите зимни гуми на пазара, всеки който разбира ще се досети за марката и модела и съм си ги карал докато стават. Гуми втора употреба не бих купил щото може да ги е карал някой некадъpник като теб и да ги е изтъркал накриво. Иначе неслучайно гумите имат дот. До 5-ата година ако имат грайфер стават за каране.
39
0
 
6
 
! Отговори
Хахахахаха.... преди 1 час
Бе,тук много мЕлЕонери-шушляци са се събралЕ тая вечер! :)То, човек с Bitcoin-и не може да се вреди, за да се похвали! :)
38
0
 
2
 
! Отговори
Общ работник преди 1 час
Тази пролет си взех най-препоръчваната от ревютата за миналата година Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 и съм много доволен. Феноменално сцепление и само 69 децибела при търкаляне. Колата заспива на пътя. Никакъв шум от гумите. За зимни отново ще се доверя на ревютата. С гуми компромис не се прави.
37
3
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 час
Първият собственик на сервиз е горе-долу адекватен.Наистина на сняг автомобил с летни гуми е шейна.На сух асфалт дори и при -5 градуса лятната гума предлага по-добро сцепление от зимната.Вторият собственик обаче е гола вода.Гумите трябвало да са хубави.Кои са хубавите гуми остава загадка.Може би гумите,които се продават в неговия сервиз?
36
1
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 2 часа
Крос клаймът е супер мишленка за Италия. За тук зависи какво правиш с колата си. В сняг е нула. То няма какво да докладваш, има ревюта. Но при всеки случай е най-добрата всесезонна гума Евър, ако е направена във Франция, Италия, Испания или Германия. Сърбия, Полша и Румъния са 4то качество Мишлен и Бриджстоун.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Взел съм си всесезонни гуми , няма да казвам марката , че да объркам произношението , но модела е Крос Климат 2 .Има символ планински връх със снежинка .Един познат от Германия ми подсказа за тези гуми .На пролет ще докладвам как са .
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Мишлен се произнася ,признавам, че не знаех видях в тубата.
33
0
 
6
 
! Отговори
do 35 преди 2 часа
Сещам се за познат гастарбайтер. Скъса си задните части 4 месеца по строежите на запад, купи S-класа, мисли се за фактор. Печели на година, колкото кадърен човек у нас на 2 седмици, гледа баровски, мисли се за велик. Види батковците с парите и новите коли, започне да заеква. На село само се перчи какъв милионер бил, няма пари за гуми на осмата употреба Бенз.
32
0
 
6
 
! Отговори
Do 25 преди 2 часа
10k на месец викаш са нищо, ама 25 са нещо. Хахахахаха майко мила.... 10к, ако са нищо, нещо са 200к. Където 10к, там и 25.
31
1
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 2 часа
Сам ревна да се хвалиш колко си печелел. Бизнес партньорът ми е строител. Печели около 3м на месец. А ти си собственик на бригада ксртонафжии, който няма пари за гуми и направил 30к за месец, и се помислил за милионер. Не си милионер. А по мислене си бедняк.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да се намеся в спора за произношението. Мишлен, разбира се, се казва на френски. Дали гуми, дали ресторанти със звезди Мишлен.
29
12
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 2 часа
Хаххахаах! А аз я лоши месеци по 150-200 хиляди евро. Строя кооперации в София! По 20-25 апартамента годишно! Бегай се скрии
28
0
 
0
 
! Отговори
От 21 преди 2 часа
Това е майтап ! Обаче като знам какви баломурници ги има може да го приемат за чиста монета ... Не го правете това гл упендари !
27
8
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 2 часа
При 4х4 една зимна гума за 7-8000 км лятото и няма абсолютно нищо!!! При 4х4 по-важен е размера на грайфера
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Не е време за смяна на гумите защото още цял месец го дават с температури около 18 градуса . Гумите ще се сменят в началото на декември
25
9
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 2 часа
4-5 хиляди изкарват по складовете. В добри месеци изкарвам по 20 на седмица. В нормални месеци около 10 на седмица. Не се впрягай, смешен си. Нито ти, нито аз сме милионери. С нормални доходи хора сме.