Смърт сред слънчогледи: Украйна се превръща в безкрайно минно поле

Украйна е най-минираната страна от края на Втората световна война насам
20 окт 2024 16:35, Красимир Ангелов
281
Смърт сред слънчогледи: Украйна се превръща в безкрайно минно поле
Снимка: БГНЕС

Украйна е най-минираната страна от края на Втората световна война насам. Фермери вадят мините с голи ръце, с риск за живота си. Обширни части от най-плодородната земя са неизползваеми. И това не е единственият проблем, пише в свой материал DW.

Проблемът с мините в Украйна застрашава доставките на храни за света. Това сочи международно проучване на Института за глобални промени "Тони Блеър" в Лондон. Пред украинската служба на радио "Свободна Европа" украински фермер казва, че му се налага да "вади мини с голи ръце", "рискувайки живота си". Дори след изтеглянето на Русия от някои части на Украйна много от фермерите сеят зърно и отглеждат маслодайни култури в минирани полета.

Общо 25% от територията на Украйна трябва да се проверят

Тези дни Швейцария и Украйна организираха конференция, чиято цел е да помогне за разчистването на около пет милиона хектара украинска земя от мини – това са близо 10% от обработваемата земя. Освен това трябва да се проверят около 140 000 квадратни километра – или близо 25 процента от общата територия на Украйна - за замърсяване с противопехотни мини, невзривени боеприпаси и други взривни вещества.

Селското стопанство е от изключителна важност за икономиката на Украйна. Преди началото на руската агресия то създаваше почти 11 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). По данни на Института "Тони Блеър" противопехотните мини намаляват БВП на Украйна с 10,27 млрд. евро годишно - което се равнява на около 5,6% от БВП през 2021 година.

Жътва в минни полета

Поради огромния проблем с противопехотните мини в Украйна е малко вероятно износът на храни от страната да достигне предвоенните нива в обозримо бъдеще, дори и в регионите, от които руските войски са били принудени да се изтеглят. Разминирането е важно и за предотвратяване на по-нататъшни екологични щети, като изтичането на токсични химикали в почвата и водата или изхвърляне на вредни субстанции в атмосферата при експлозии.

Разчистването на мините и другите тежки метали от войната е от ключово значение за възстановяването на Украйна на водещ износител на зърно. Между 2016 г. и 2021 г. повече от 90% от общия износ на пшеница от Украйна е бил насочен към държави в Азия и Африка. След инвазията през 2022 година обаче войната направи неизползваема почти една четвърт от територията на страната - площ с размерите на Белгия.

Последици за целия свят

И все пак Украйна продължава да е важен производител на храни за света. По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите през 2023/2024 година страната все пак е изнесла 57,5 млн. тона зърно и маслодайни култури, като най-големите вносители на украинска пшеница през този сезон са Испания, Египет и Индонезия.

Ситуацията сега е особено трудна за някои африкански държави. Египет и Демократична република Конго например осигуряват над 75% от вноса си на зърно от Украйна и Русия. Малко след избухването на войната, от февруари до март 2022 г., индексът на цените на хранителните продукти се е повишил с 12,6% по данни на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Това е най-високото месечно увеличение, откакто индексът е въведен през 1990-те години.

Валтер Леал, ръководител на Центъра за научни изследвания и трансфер в университета за приложни науки в Хамбург, казва, че страни като Алжир и Либия са успели да смекчат последиците от повишаването на цените на храните с допълнителни приходи от износа си на нефт и газ. За страни като Йемен, Ливан и Судан обаче "международната хранителна помощ продължава да е от решаващо значение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от Русия
Руският посланик във Великобритания: Украйна не иска мир, а помощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 31 минути
Какво Молдова, умнико? Референдум или не, половината молдовани са с румънски паспорти, другите с български. Това нещо да ти говори? Освен родата на военните, окупирали приднестровието, не съм чул други да се натискат да живеят в матушката ви, копейко! Даже вие самите, как пък нито един не емигрира е Рашка, да пише оттам колко прекрасен е живота!
234
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Щото пък кремълския психопат не е евреин. Майка му се казва Шаломова бе , умници! Само че не евреина Зеленски нападна на 22.02.22 с бомби и ракети Москва, а обратното. А в тая война умират славяни, само че едните защитават земята си и домовете си
233
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И нито ред, нито статийка за изборите в Молдова! А там Москва е дала милиони... Запада и САЩ обаче ги изпреварват с милиарди... За сега молдовците не искат в ЕС, според временните резултати. В Русия за 500000 молдовци са открити само две избирателни секции с 10000 бюлетини. Страхът да не изберат западната демокрация е голям... Сега май ще се наложи да им кажат като на нас, че много обичат ЕС но не знаят! Незнам Рисия колкондържави е превзела около САЩ но тук панаира е пълен. Скоро ще има САЕЩ!
232
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Успех на Русия и още противопехотни мини за наглата украинска ***!
231
3
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 1 час
Айде ве Украйна ще я изкарат още малко, че храни света ама сега лошите рашисти в разпрали и разтурили световния ред. Да ви *** на украйната скапана!
230
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ох, това ме разчувства. Аз предпочитам едно друго: Смърт сред песъчинки: Газа се превърна в кратери от еврейско-американски момби.
229
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да бе,той Хохлата фермер," знае" къде има мини в нивата му? Руснаците ли му дават " карта" къде да ги " заобикаля"?? Смешна работа !-:) Гърмят като факли щом я настъпи трактора в нивата или на пътя у това е! Ама как да не ги " пипат" с " голи ръце"???-:) Леле леле! Украйна Приключи! И още земя ще и отнеме Русия!!!
228
5
 
9
 
! Отговори
Антисемит преди 1 час
Всеки народ сам си определя съдабата. Украинците са си виновни, че избраха евреин да води гойите към касапницата. Това е бъдещето на украиниците, да си побребват децата, мъжете, братята си в слънчогледовите поля на Украйна. И хора, едно нещо го разберете много ясно - докато не се набучи и последният евреин на кол, по света никога няма да има мир, покой и просперитет. Никога! Никогда! Never! Aldrig! Asla! Nunca! Niemals! Jamais!!
227
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Жал ми е за украинците, че един *** им разказа играта за собственото си облагодетелстване. САЩ и Англия го използваха с идеята да сложат ръка на всички благини в Русия. Зеления ще гори в ада заради алчността си. Тия в Брюксел са същите мизерници подчинени на същите две страни. Дразнят силно с налагането на английския език, а в ЕС няма една държава с него.
226
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Всички международни структури, без значение областите им на опериране, са придатъци на САЩ и проводници на американските имперски интереси, целящи еднополюсен свят, доминиран и подчинен на щатите! Затова няма реакция от ООН и международния съд по правата на човека относно случващото се в Газа и региона. За сметка на това са изключително активни по отношение на Русия и Путин! Който плаща, поръчва музиката...
225
1
 
10
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 часа
Доставките от Украйна нищо не решават за глобалната хранителна система,това е поръчана сиатийка-пропаганда от зайнтерисованите корпораций, вижте какъв е иследователския център и къде се намира"Тони Блеер"-най честния политик хахаха!
224
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До КопейкиНе за три дни, но за три години Русия смаза НАТО в Украйна и вече не може да се скрие.
223
1
 
10
 
! Отговори
О, не преди 2 часа
ООН са фалшива и безсмислена структора щом позволи Израел да ги мачка и да им поставя услови, както и безнаказано да избива Сини каски.
222
2
 
17
 
! Отговори
Жалко преди 2 часа
Населението на Украйна си избра грешно правителство, което хариза държавата и живота на населението в името на пошли интереси на Великобритания и САЩ. Жалко за населението.
221
15
 
8
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 часа
И къде е този научен прогрес, изобретения на Русия, която не успя една нормална кола да произведе?
220
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Още един руснак загина след скок от високо. Петролният олигарх Рогачев се е хвърлил от прозореца на жилището си.Не се съобщава от кой етаж. Май не е от много високо което значи, че не се, провинил"много,като Пригожин който падна със самолета от 500-600метра височина.
219
18
 
7
 
! Отговори
Копейки преди 3 часа
Тридневното СВО на Путин в Украйна доказа категорично, че Русия е изпърдяна работа.
218
0
 
7
 
! Отговори
До 220 преди 3 часа
Направо сложи още една нула та всички ще ти повярват :)
217
2
 
6
 
! Отговори
До 216 преди 3 часа
Айде и ти включи ВПН
216
4
 
7
 
! Отговори
До 215 преди 3 часа
Така ли мутдарьо и защо тогава Зеленски обещава такива вече срещу помощ Украйна,а разни украински тролей скачат на ВПН,да ни обядват как било в Русия все едно нас ни интересува и не разбират,че да не харесваме евтината украинска простотия, която се опитвате да пробутате тук няма нищо общо с русофилството,а се нарича укрофобията