За и против новата МРЗ за догодина от 1077 лв.

Атанас Кацарчев и Виктория Славчева пред Bulgaria ON AIR
24 окт 2024 13:02, Анисия Иванова
52

1077 лв. става минималната работна заплата (МРЗ) от януари, реши служебното правителство. Увеличението е със 144 лв.

"1077 лв. МРЗ означава под 900 лв. нетна работна заплата при 1500 лв. жизнен минимум. Това е доста далеч от издръжката на живот на един човек. Би трябвало МРЗ да покрива поне издръжката на един човек. За пореден път ще ходим на избори и нямаме икономически политики, а гледаме как едни хора се карат с други хора. Нямаме никакви предвиждания, караме на парче", коментира главният икономист от КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев в "България сутрин".

"Защо имаме толкова "мъртви" пари в икономиката, защо тези пари не се движат?", попита на свой ред гостът.

Виктория Славчева, главен експерт в юридическа дирекция на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), на свой ред посочи, че отражението след увеличението на МРЗ ще е пагубно за бизнеса.

"Най-вече за малките и средни предприятия. Те не могат да покриват тези заплати. Увеличението за 2023 г. беше най-високото за последните 25 години. С резки темпове увеличаваме МРЗ. Това ще доведе до съкращаване на работници и служители, или ще преминат в сивия сектор, ще се увеличат цените на стоките и услугите, които предлагат фирмите. Отражението ще се види още преди края на годината", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

"Не сме против увеличението на МРЗ, а да има ясна формула, която да се следва. Трябва да помислим дали фирмите могат да се справят със заплащането и дали са конкурентоспособни на пазара", изтъкна Славчева.

Защо заплатите ни са ниски и как ще се справи бизнесът?

Според Кацарчев не трябва да има разделение по региони относно заплатата, тъй като основните комунални разходи почти навсякъде са еднакви, дори в провинцията на места положението е по-лошо.

"Изведнъж се оказва, че МРЗ в Гърция е два пъти по-висока от нашата, а ние произвеждаме един и същи продукт. Откъде идват тези разлики? Въпрос към нашите работодатели. Да, сезонът е различен. Това означава ли, че трябва да скапем продукта като качество. Отиваме да работим в Европа, за да изкарваме пари. Вижте колко пари влизат тук, за да се поддържа българския жизнен стандарт", заяви той.

Виктория Славчева отвърна, че работодателят не може да прецени къде ще си харчим заплатата и ако бизнесът му е във Видин, той си наема работници от Видин. По думите ѝ увеличението на МРЗ основно ще рефлектира върху регионите, които вече страдат от липсата на кадри.

Славчева е на мнение, че не привличаме нови инвеститори основно заради липсата на кадри и множеството разходи за започване на бизнес.

Тя добави, че с увеличението на МРЗ насърчаваме хората без образование и опит да взимат пари, сходни с тези, които получават хората с опит - дългогодишните кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от София
Гора от високи сгради на "Цар Борис III" и Околовръстното в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Айде стига дъвкахте тая МРЗ! НИКОЙ не разботи на МРЗ, освен хигиенистка пенсионерка в детска градина на село! НИКОЙ! Това е инструмент на сивия сектор да се осигурява наглият бачкатор на МРЗ, а в плик да взима хиляди. Продавачка на село минава 1800 бруто вече, седнали за МРЗ да говорят. В София продавачките минават 3500 на доста места. Продавачки, хора, продавачки с 3ти клас. Ся ще дойдат да плямпат аутсайдерите "ти знаеш ли, че в Пловдив е 1500 СРЗ". Ми не, не е, ако си КАДЪРЕН и МИСЛЕЩ.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 18В момента минималната трябва да е минимум 1500 лева.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Напълно нормално е да се увеличава минималната работна заплата.Много от фирмите обаче скачат понеже като се увеличи минималната на 1077 лв бруто, то това означава, че в момента ако плащат 933 бруто по банков път на служителите си сега ще трябва да плащат 1077 бруто и не им се иска да дават тези пари на служителите.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Скоро 1000 минималната само да влезем в еврозоната,че там по трудно ще се крият парите
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Никол не взимал МРЗ уж после не квалифицираните щяли взимат колкото опит ите и качествените! Ако тия с опит и кадърни взимат 1100бруто язък че са кадърни!Просто не знам тия като не могат да плащат да си изнасят бизнеса извън бг!!Да видим къде в ЕС ще им е по изгодно!
20
2
 
8
 
! Отговори
Помощно училище преди 3 часа
България е помощно училище за бавно развити мутри комунисти политици и тн играещи си на бизнесмени.Ама вие сте виновни че им го позволявате!Що прага ви на търпение е много голям и те ви шият без разширителносмазочни матеряли.
19
3
 
4
 
! Отговори
България е Позор преди 3 часа
Това е Анархокомунизъм ве Демокрация!!!!
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
как си живее с 900лв чисто?ток100лв,вода60лв,лекарства.етажна собственост20лв телефон 30лв,градски транспорт100лв,ами храна? няма шампоан,чорапи,обувки,подстрижка,няма.
17
2
 
3
 
! Отговори
Ранго Джери преди 3 часа
Ние от Политическа партия ДСЕБ обещаваме безплатен ток у Факултето.
16
1
 
12
 
! Отговори
ист преди 3 часа
По големи заплати, по голямо потребление, допинг за икономиката - по голямо производство, повече работни места. По големи осигуровки, по големи приходи от ДДС, повече средства за социални дейности. Ще се намали печалбата на крадливите приватизатори.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
От 22ра година до сега инфлацията е над 20%. Ако заплатата ти си остава въщата си съответно с 20% намалена покупателна способност. Много ясно, че бизнеса ще се разопи от кеф ако заплатите могат да се намалят до 100 лева на месец. Ще изкарат всякакви арументи в защита на това. Разбира се, хората ще умрат от глад. Та, увеличаването на МРЗ следва да е съобразено с цената на живота и ако има работодател дето не може да го покрие, да фалира.
14
1
 
9
 
! Отговори
MaximusTheGeneral преди 3 часа
Ами Като гледам какви скъпи джипове Мерцедес Ламборджини и така нататък карат разни Д1рти ни щ о жества май е малко увеличението от 1077.Остават им Too Much Джобни.Изкарани на гърба на полу убития народ.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Браво, това е добра новина.
12
3
 
8
 
! Отговори
С не вдигане преди 4 часа
На Заплати в България насърчаваме неграмотни мутри с и комунистически отпа дЪ ци от партизански под х уйни фамилии да стават още по алчни РОБОВЛАДЕЛЦИ!Аз не съм роб!А вие роби ли сте!!!!
11
1
 
8
 
! Отговори
Гледайте в YouTube преди 4 часа
Филма Ранго Джери това е България 2024!!!!
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
увеличението на МРЗ насърчаваме хората без образование и опит да взимат пари, сходни с тези " Как точно МРЗ прави това като "бизнеса" може да дигне максималната за хора с образование???
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Народа е за, а бизнеса е против..
8
3
 
18
 
! Отговори
Assassins Creed преди 4 часа
На който бизнеса му Неможе да се адаптира да умира!
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
В САЩ америкнците бачкат само в държавни заводи и банки, защото часните не плащат. В часните са само чужденци и нелегални за роби, че не ги зимат в държавните.
6
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 часа
Инфлацията и изяла увеличението още преди да се е случило , като махнеш удръжките от тази заплата остават чисто има няма 900 лв - как се живее с такива пари ...