За и против новата МРЗ за догодина от 1077 лв.

Атанас Кацарчев и Виктория Славчева пред Bulgaria ON AIR
24 окт 2024 13:02, Анисия Иванова
52

1077 лв. става минималната работна заплата (МРЗ) от януари, реши служебното правителство. Увеличението е със 144 лв.

"1077 лв. МРЗ означава под 900 лв. нетна работна заплата при 1500 лв. жизнен минимум. Това е доста далеч от издръжката на живот на един човек. Би трябвало МРЗ да покрива поне издръжката на един човек. За пореден път ще ходим на избори и нямаме икономически политики, а гледаме как едни хора се карат с други хора. Нямаме никакви предвиждания, караме на парче", коментира главният икономист от КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев в "България сутрин".

"Защо имаме толкова "мъртви" пари в икономиката, защо тези пари не се движат?", попита на свой ред гостът.

Виктория Славчева, главен експерт в юридическа дирекция на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), на свой ред посочи, че отражението след увеличението на МРЗ ще е пагубно за бизнеса.

"Най-вече за малките и средни предприятия. Те не могат да покриват тези заплати. Увеличението за 2023 г. беше най-високото за последните 25 години. С резки темпове увеличаваме МРЗ. Това ще доведе до съкращаване на работници и служители, или ще преминат в сивия сектор, ще се увеличат цените на стоките и услугите, които предлагат фирмите. Отражението ще се види още преди края на годината", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

"Не сме против увеличението на МРЗ, а да има ясна формула, която да се следва. Трябва да помислим дали фирмите могат да се справят със заплащането и дали са конкурентоспособни на пазара", изтъкна Славчева.

Защо заплатите ни са ниски и как ще се справи бизнесът?

Според Кацарчев не трябва да има разделение по региони относно заплатата, тъй като основните комунални разходи почти навсякъде са еднакви, дори в провинцията на места положението е по-лошо.

"Изведнъж се оказва, че МРЗ в Гърция е два пъти по-висока от нашата, а ние произвеждаме един и същи продукт. Откъде идват тези разлики? Въпрос към нашите работодатели. Да, сезонът е различен. Това означава ли, че трябва да скапем продукта като качество. Отиваме да работим в Европа, за да изкарваме пари. Вижте колко пари влизат тук, за да се поддържа българския жизнен стандарт", заяви той.

Виктория Славчева отвърна, че работодателят не може да прецени къде ще си харчим заплатата и ако бизнесът му е във Видин, той си наема работници от Видин. По думите ѝ увеличението на МРЗ основно ще рефлектира върху регионите, които вече страдат от липсата на кадри.

Славчева е на мнение, че не привличаме нови инвеститори основно заради липсата на кадри и множеството разходи за започване на бизнес.

Тя добави, че с увеличението на МРЗ насърчаваме хората без образование и опит да взимат пари, сходни с тези, които получават хората с опит - дългогодишните кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от София
Гора от високи сгради на "Цар Борис III" и Околовръстното в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
7
 
! Отговори
Контра Разузнавач преди 4 часа
Засякох някакви шефчета от МВР каращи служебните BMWта като лични коли.М1рши ушеви!A.C.A.B!
4
3
 
14
 
! Отговори
пазара преди 4 часа
Които "бизнеси" не могат да плащат просто ще се залрият защото подбиват. Ще остане само държавата както си беше до 1989.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
МРЗ - мизерна работна заплата.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Домус ага и ченгето Велев са получили сърдечен удар.
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Бойковите "бизнесмени" пищят на умряло.