Жени и мъже в пенсия на 63 години, натискат ни от ЕС

Брюксел държи да се увеличи активният трудов живот
18 сеп 2009 07:03,
231
Жени и мъже в пенсия на 63 години, натискат ни от ЕС
Снимка: Булфото

 

По искане на ЕС българките ще работят до 63 години, колкото е пенсионната възраст на мъжете у нас.

Годините за пенсиониране на мъжете и жените трябва да се изравнят по настояване на Европейския съюз.

Това е едно от задълженията на страните членки за равнопоставеност на половете.

В момента мъжете у нас се пенсионират на 63, а жените – на 60-годишна възраст.

Тенденцията била българките също да получават заслужен отдих след 63.

"Това е изискване от Брюксел и България трябва да изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. След това постепенно да се увеличи възрастта за пенсиониране", потвърди зам. социалният министър Христина Митрева.
 
Освен у нас в Латвия, Литва, Полша, Унгария и Малта предстои да се увеличи срокът за пенсиониране.

Целта на изискваната от Брюксел реформа е да се увеличи активният трудов живот и да се намали натискът върху пенсионната система, обясни Христина Митрева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
4rez po vuzrastnite horica se durjat niski zaplati edno 4e gi e strah na tezi godini da ne gi izgonqt i rabotqt na bezcenica drygo 4e i pensiite sa malki i horata rabotqt dori i sled pensiq bez da plashtat osigorovki
28
0
 
0
 
! Отговори
Дон Балон преди 14 години
До Дино: В България от 20-сет години всичко е един голям тюрлюгювеч.И катокапак,ни идват изискванията на ЕС,които в много случаи(и като даденият),не сасъобразени с българските реалности.Тук правителството,трябва да се намеси,да се фиксира един достатъчно дълъг преходен период.Поне докато се стабилизира икономиката на държавата и се откриват д-чно нови работни места.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
zastoto si vervat,che standarta ni e kato u tqh.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ES da natisne USA oshte vednuj da si hvurlqt bombite s obednen yran okolo nas taka nqma da ima opastnost da nadhvulim 50te
25
0
 
0
 
! Отговори
Мisis преди 14 години
И без това възрастта е висока у нас-63години.Смятам,че човек е в разцвета на силите си до около 50год. за жените и до 55год. за мъжете.При тази безработица сред младите,как ще се "класира" пенсионер? Нека по-рано се пенсионират хората,пък на който му се доработва-нека си работи.Всеки заслужава достойни старини и почивка.Замислям се какво ли ще измислят,когато аз остарея-сигурно на 80год.-пенсия???Безумие!
24
0
 
0
 
! Отговори
tania преди 14 години
А защо не изравни и размера на пенсията, с размера и в Европейския съюз?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
az rabotq v zavod s otrovi . zamervaniqta sa pulen cirk .taka mnogo predpriqtiq ne ni vkarvat v dryga kategoriq....nqma kak da oceleem do pensiq
22
0
 
0
 
! Отговори
Цитат - dnes.bg преди 14 години
"Доказано е, че богатият човек живее повече от бедния средната продължителност на живота в индустриалните зони на големите градове е 63 г., докато в богаташките предградия 83 г."
21
0
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 14 години
Целта е хората да не доживяват да вземат пенсия!Те и сега гладуват и мизерстват в България!Защо се изнасят данни че безработни са само регистрираните на борсата!Знаете ли че е невъзможно човек след 50г.да си намери работа!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
te mogat da preporu4vat kakvoto si iskat koito go prieme toi da my misli
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Че защо не го направят (пенсионирането) на 70 години, така е още по-малка вероятността да вземеш пенсия. Просто ще си умираме работейки.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как така ЕС се бърка в един елемент на пенсиите а зя друг мълчи. Препоръчвани да изравним възрастта , А СИ МЪЛЧИ ЗА СМЕШНИЯ РАЗМЕР НА ПЕНСИИТЕ. Нека годините станат като Европейските когато и размера на пенсията стане като европейския. Иначе да им такова препоръките на ЕС.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
mi da sprem i nie da rabotim i da pravim deca i da ni pensionirvat sled 5toto
16
0
 
0
 
! Отговори
а другите неща ? преди 14 години
Защо от ЕС не натиснат българите да са със същия стандарт като европейците, а не с пенсия 100 лв или заплата 300 лв.Когато живота в България стане благодатен и нормален тогава да пенсионират по късно, а и жената пък тъче на два стана хем в къщи хем в работата. Явно трябва като се прибере да седне пред телевизора без да поглежда деца, без да се занимава с изхранване и пране на семейство. Само така ще има сили до пенсия. Ражда едно дете и го мята който иска да го гледа, най вече държавата.
15
0
 
0
 
! Отговори
Отвратително!ПОЗОР! преди 14 години
Новият филм се казва "Работи до гроб". ЕС знае ли колко е продължителността на живота у нас? Да не си въобразяват,че нашите пенсионери са жизнени и богати като техните?! Това се прави с една-единствена цел:: да се пестят пари от пенсии,а това,че никой не ги иска на работа е сигурно капка в морето?! Сега вече ще живеят и БЕЗ заплата и БЕЗ пенсия. Това е геноцид!!!!!! Умират преди пенсиониране,защото няма с какво да дочакат!
14
0
 
0
 
! Отговори
до У преди 14 години
Според някой вярвания - раят е на земята ;)
13
0
 
0
 
! Отговори
У преди 14 години
То е ясно - почивката ще е на ония свят.
12
0
 
0
 
! Отговори
Gnusmus преди 14 години
ХА-ХА-ХА! А НЯКОИ ХОРИЦА ПРОКЛИНАХА МАСЛАРКАТА! КРАКАТА Й ЩЕ ЦЕЛУВАТЕ,СЪС СВЕЩ ЩЕ Я ТЪРСИТЕ! ХО-ХО-ХО! ЩЕ УМРА ОТ СМЯХ!
11
0
 
0
 
! Отговори
кандидат пенсионерка преди 14 години
Сега чакам с нетърпение да се пенсионирам,че не знам как бих издържала до 63 год. Българите сме толкова амортизирани,че трябва да ни умножават възраста по 7, като на кучетата.
10
0
 
0
 
! Отговори
Недоживял преди 14 години
И какво - средната продължителност на живота в България е по-малка от възрастта за пенсиониране. С други думи нашите осигуровки ще влезнат в държавният бюджет за закупуване на скъпи возила за народните любимци.. Въпреки че имайки в предвид размера на пенсиите може би така е по-добре - от офиса в гробището.