10 дни отпуск ще могат да се прехвърлят за следваща година

Министър Тотю Младенов готви промени в Кодекса на труда
15 апр 2010 11:48,
123
10 дни отпуск ще могат да се прехвърлят за следваща година
Министър Младенов. Снимка: БГНЕС

Подготвят се промени в Кодекса на труда, които да гарантират използването на отпуските, обеща социалният министър Тотю Младенов.

Той посочи, че законодателят е дал право на всички служители и работници да получават отпуск за годината, за да може да си възстановят силите.

"В този смисъл работодателят няма право да забранява на служителя да взема отпуска", каза той.

Според министъра, ако синдикатите се обявят против тази мярка, това означава, че нямат ангажимент към своите работници и служители.

Младенов коментира, че при служители, които не са вземали отпуска с години – 200, 300 дни, рискът от трудова злополука и професионално заболяване е много по-голям.

Министърът подчерта, че ще бъдат намерени подходящи срокове, в които да могат да бъдат изчистени старите отпуски и да се сложи ред в системата.

"Най-много 10 дни ще могат да бъдат прехвърлени за следващата година. Аз трябва да ви кажа, че в Министерството на труда и социалната политика, ако уволня всички работници, трябва да платя над 2 млн. лв. само за неплатени и неизползвани отпуски. Това е във всяко ведомство", допълни Тотю Младенов. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
14
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Тотьооо, Тотьооооо, За чий ... ти беше това министерско кресло?! Само да се излагаш покрай останалата *** прасмина в правителството! Вчера отричаше, такъв въпрос не бил разглеждан, днес даваш вече конкретни акъли как да стане... Излагаш се! Ама като кифладжия се излагаш! Я помисли малко, като бивш синдикалист, може ли днес да забраниш ползването на нещо, правото за което е придобито преди години, а?! Всеки първокурсник правист ще ти каже, че няма как да стане това! Това са отпуски, придобити по силата на действащия преди години КТ. Колкото и да променяте сегашния, не може да го промените със стара дата! Не ти ли идва това на ум?! Или Боко така каза, пък ти повтаряш като папагал, въпреки че сам осъзнаваш, че говориш врели-некипели, или както е модерно да се казва сега - щменти-капели?!?!
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А със завареното положение какво правим? Нищо че не си си ползвал отпуската, хем няма да почиваш, хем и пари няма да ти даваме. Евала на правителството! Отново спаси "бизнеса" от непредвидени разходи по време на криза. Сега не стига, че ще съкращавт хора, ами и неизползваните отпуски няма да плащат.
17
1
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 14 години
По готин коментар няма.
16
1
 
11
 
! Отговори
Del Piero преди 14 години
Тоше, това че за 10 години си ползвал само 5 дни отпуск вината си е само и единствено в теб, защото си мълчиш. Аз за 10 години съм бил в 2 фирми по 5 години и съм си ползвал отпуската редовно. При това 10 дни поред във време в което аз искам. Чети трудовия кодекс бе човек. Проблема според мен е друг - ако хората започнат да се бонтуват половината от тези които по празниците си ходят по родните места (провинцията) ще се върнат там за дълго.
15
2
 
6
 
! Отговори
тъпак преди 14 години
Некой ще ти даде тиквен медал! И за кво работиш, като нямаш време да си починеш със семейството, да поговориш с децата и родителите си!? Бай дъ уей работя в частна фирма!
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тотьо, разкарай пенсионерите от работните места, че така хем им плащаш пенсии - хем няма кой да внася осигуровки... след време ще търсите млади работници и специалисти но те ще ви махат със среден пръст от чужбина, тогава ще останете 5 лагера в България - Ченгета, Военни, Пенсионери, ***, Политици... тогава ще ви видим от къде ще вземете данъци и осигуровки!
13
1
 
18
 
! Отговори
565 преди 14 години
В Бг няма синдикати - има само оядени христовци и тренчевци! В Бг няма трудово законодателство, което да е задължително, както за работника, така и за работодателя.
12
1
 
20
 
! Отговори
Вярва ли си? преди 14 години
Ами фирмите ще лъжат, че работниците си вземат отпуските,всичко ще го нагласяват перфектно по документи, а реално работниците пак ще работят безоказно без да си ползават отпуската ,защото иначе ще си загубят работата.Нищо няма да се промени на практика,само документацията ще придобие нов вид.В другите европейски държави е точно така-задължени са да ползват отпуската,защото иначе застрахователи ,синдикати ще ги скъсат работодателите от глоби-реално се мисли и действа за зравето на работника.
11
2
 
11
 
! Отговори
Грую преди 14 години
Няма незаменими...освен ако не си ЕТ :)
10
4
 
20
 
! Отговори
EVROPA преди 14 години
Знаете ли как е решен въпроса в по голямата част на ЕС- През лятото взимаш задължително 10дни отпуск и ако до Коледа имаш още П.О. фирмата ти го изплаща за Нова Година.Не може да се пренасят стари отпуски в новата година.
9
9
 
7
 
! Отговори
пан преди 14 години
за първи път виждам нещо положително в действията на правителството
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най-после някой посмя да пипа сериозно в Кодекса на труда. За съжаление посмя най-неграмотното управление от '89г. насам... То си се и вижда - самото заглавие показва колко недомислени са гласените промени. Най-малкото ПРЕДИ да предлагаш някакви промени е редно да се запиташ ЗАЩО досега не са направени и какво се цели със съществуващата правна уредба. Ама къде ти толкова акъл...
7
9
 
8
 
! Отговори
tosho преди 14 години
Не е така пич. Ако мен ме няма се стопира процеса на работа. Просто няма кой да ме замени.
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тошо,ами не е трябвало да дремеш 10 години. Трябвало е да си търсиш правата по закон, но повечето са дребни душици и шушумиги които се мазнят на началника и се страхуват от уволнение и после друг им крив. Има начини по които това което ти се полага можеш да си го ползваш, колкото и да не му се ще на работодателя. А работодателите мъзпрепятствали отпуск трябва да се санкционират.
5
2
 
10
 
! Отговори
Вулгария преди 14 години
*** Врачанин си Тотю!!!
4
3
 
12
 
! Отговори
! преди 14 години
Ами щото не си ги пускал!
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
С 200-300 дни отпуск обикновенно са шефове които си почиват и се разнообразяват под формата на командировки така че няма никаква опасност за здравето им.
2
9
 
21
 
! Отговори
tosho преди 14 години
за 10 години трудов стаж съм ползвал 5 дни отпуск. Тези имат ли представа, че в повечето фирми в БГ е нвъззможно ползването на отпуск. Болнични не съм ползвал никога през живота си.
1
3
 
12
 
! Отговори
Калин преди 14 години
А доскоро как беше бе Тотю калъфф смотан!Какви ги пробутваш, подавай си Оставката!Желязко Христов да те взема на работа!