ЕК: Добро темпо за МВР, съдебната власт да го гони

Очакваме най-позитивния доклад за България от години насам
19 юли 2010 18:04,
49
ЕК: Добро темпо за МВР, съдебната власт да го гони
Снимка: Булфото

Европейската комисия ще отчете продължаващата политическа воля на българските власти за борба с организираната престъпност и корупцията, както и по-доброто сътрудничество с тях, особено с МВР.

От съдебната система у нас обаче се очаква повече активност.

Това се очаква да бъдат част от основните моменти в доклада на Еврокомисията, който ще бъде огласен на 20 юли.

Основното послание в доклада за България е, че има усещане за добро темпо, че има отбелязан напредък и че особено когато става дума за Министерството на вътрешните работи, сътрудничеството е значително по-добро, посочва източник от Европейската комисия, цитиран от БНР.

Очаква се България да получи признание за политическата воля за борба с корупцията и организираната престъпност, за направените подобрения в Наказателнопроцесуалния кодекс, както и за одобрената преди по-малко от месец стратегия за съдебната реформа.

Многобройните полицейски операции с кодови наименования няма да бъдат изброявани.

ЕК ще посочи обаче случаи на лица, осъдени за сериозни престъпления, които са на свобода.

Конкретно се визира делото срещу близкия до БСП бизнесмен Марио Николов, който беше осъден веднъж на 10, а след това на 12 години затвор за пране на пари и източване на 7,5 млн. евро от САПАРД. И двете присъди са на първа инстанция и не са влезли в сила.

Докладът ще препоръча подобряване на професионалната практика в полицията, прокуратурата и съда. За съдебната система ще бъде записано, че трябва да поема повече инициатива и повече отговорност.
Друга препоръка ще бъде за укрепване на смесените екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата.

Брюксел е поискал от България и по-добре обучени полицаи и магистрати, създаване на агенция, която да контролира изготвянето на медицински експертизи за съдебни дела, повече присъди и повече активност при обществените поръчки с цел избягване на конфликти на интереси.

Докладът за България е може би най-позитивният от години насам, подчерта източникът от Европейската комисия и допълни, че констатациите и оценките за нашата страна са значително по-добри от тези за Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: доклад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГладЕпидемииРазрухаБолести========БлагоденствиеСигурностПросперитет
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И все пак се ОЧАКВА такъв доклад. То вече от една година само се ОЧАКВА... ОЧАКВАМЕ антикризисна програма, ОЧАКВАМЕ промяна на законите, ОЧАКВАМЕ подобрение, ОЧАКВАМЕ какво ли не. Сега пак ОЧАКВАМЕ позитивен доклад. Интересно кой ли е източник на тази така ОЧАКВАНА новина - особено като се има предвид, че откакто сме в ЕС всичките доклади ни идват изневиделица и преди предварителния доклад НИЩО не се знае... Или точно сега ЕК реши да наруши принципите си за малко реклама на бездействащите ГЕРБ?
6
4
 
7
 
! Отговори
В.Маринов преди 13 години
Точно така Верче, браво на нашия приятел Цвъ.Цвъ. И песента ми е хубава и всичко е наред. Живеем спокойно. А пък, че *** убили някакъв - хайде сега. Сума милиони сме. Един повече или по малко, не е от значение.
5
5
 
14
 
! Отговори
Свиреп преди 13 години
Не. Няма как да знаят. Както и не знаят за умишлено прикриваните от МВР престъпления, само с цел да си `оправят` разкриваемоста.И най *** е, че няма кай да научи народа, че при престъпление, не се ходи в МВР !!! Директно в прокуратурата, в свободен текст описан проблема и НЕПРЕМЕННО входящо номерче. Тогава вече лоените топки няма как да се скатаят.
4
8
 
7
 
! Отговори
VQRA преди 13 години
BRAVO i nai ve4e na CVETANOV.A S1DEBNATA sistema ostana nai KORUMPIRANATA,a i tq e produkt na 4ERVENATA HUNTA,koqto ima mandat o6te 4 godini i se vodi nezavisima.KAK da stane kato CVETANOV gi hva6ta,A S1DEBNATA gi puska,edin ot kapanite na 4ERVENITE,KATO IM glasuva mandata paralelno s BORISOVIQ mandat.
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
това с пиаракциите не ме интересува народа е гладен и скоро ще излезе на улицата да видим догава какъв доклад ще напишат ЕК
2
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що не са гръмнат тези ***..оти от ЕК и да си гледат собствените кочини ,те държави.
1
10
 
30
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А тия от ЕК знаят ли какви са действителните нива на престъпността в България? Известно ли им е например, че в София банда от 50 *** могат да нападнат човек, да го секат с ножове и брадви пред очите на полицаите, които не правят нищо друго освен притеснено да си чешат макарите? Информирани ли са, че в малките населени места няма къща неограбена и градина необрана от хъхрещи апаши ?!?Българи - да се свържем с тая смешна комисия и да я информираме как РЕАЛНО стоят нещата !!!