Полша предпазлива с влизането ни в Шенген

Варшава е избрала тактиката на парче, ще ни вкарва на части
6 юли 2011 17:29,
41
Полша предпазлива с влизането ни в Шенген
Снимка: Булфото

България и Румъния заслужават да влязат в Шенген, щом са изпълнили условията, заяви премиерът на Полша Доналд Туск в Европейския парламент.

Той представи плановете на страната за шестмесечното й председателство на ЕС, започнало на 1 юли. В тях разширяването на Шенген не се споменава изрично сред приоритетите. Затова Туск беше запитан от румънски евродепутат какво ще направи Варшава за двете страни.

"Румъния и България би трябвало да се присъединят според своята техническа готовност, а тя беше потвърдена от Европейската комисия. Затова имаме критерии, условия и правила. Тези страни са ги изпълнили и трябва да могат да се възползват от предимствата на членството", пожелателно отвърна Туск, без да се ангажира какво и кога ще бъде сторено, за да бъде постигнато влизането на България и Румъния.

От Полша се очаква да предложи през септември график за влизането на двете страни, който трябва да бъде одобрен от вътрешните министри от 25-те шенгенски членки. Въпросът й беше прехвърлен от Унгария, която не успя да постигне членството на България и Румъния заради блокирането от няколко държави, сред които Холандия, Германия и Франция.

Още по темата
По-рано полският вътрешен министър Йежи Милер съобщи, че Варшава е избрала тактика на парче, като ще вкарва двете кандидатки на части. Първо ще бъде свален контролът на летищата, по-късно – на морската граница, и накрая – на сухопътната. Милер изрази надежда, че Холандия, която е най-върлият опонент на приема на България и Румъния, ще смекчи позицията си до септември, когато темата ще се гледа в Съвета на ЕС.

Затова пък полският премиер заяви, че начело на ЕС страната му категорично ще се противопостави на опитите за връщане на граничния контрол по вътрешните граници на Шенген, което беше направено от Дания. "Защитата на нашата общност не минава през издигането на бариери. Разбирам тревогите от растящата миграция, но отговорите не се търсят където трябва", добави Туск.

Ако се съди от крайнодесните холандски евродепутати, чиято партия е коалиционен партньор в правителството в Хага, това е малко вероятно.

"Не искаме да плащаме за гръцките пенсии, не искаме румънците просяци на улиците си, не искаме северноафриканците, нито европейски данъци или членство на Турция", обясни позицията Бари Мадленер.

Той обвини поляците, че подбиват цените на трудовия пазар в Холандия, оставяйки местните без работа, а в същото време пращат доходите си в Полша.

"Страната ви получи 60 млрд. евро субсидии, които бяха платени от нашите данъкоплатци, които оставяте без работа", заяви Мадленер.

Изказването му предизвика скандал. Полският консерватор Михал Камински заяви, че и полските потребители издържат холандската икономика, тъй като купуват продукцията й. Лидерът на социалистите Мартин Шулц нарече Мадленер расист, чиято партия няма място в Европейския парламент. Холандският депутат настоя Шулц да бъде изгонен от залата и наказан, но това не се случи. По-късно Туск коментира инцидента като унизителен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ne im iskam romlianskiat evrosayuz na tezi pederungeli
39
8
 
34
 
! Отговори
Д-р Кимбъл преди 12 години
Помните ли как се хващаше преди 25 години ефирна полска телевизия ? Като въжеш за антената една пържола !!!
38
8
 
34
 
! Отговори
bg2011 преди 12 години
Polqcite mai zabraviha kak po vreme na tehniq prevrat predi godini cqla Bulgaria im pra6ta6e koleti i pomo6ti. Ama sega sa golqmoto dobrutro.
37
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страх ги е,че ще конкурираме полските водопроводчици.Защо човека е устроен така, че се бута винаги там, където не го искат. И загърбва истинските си приятели.
36
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поляците не са прави.Много българска кръв има там,многооо
35
8
 
35
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
абсолщтно прав !!!!!!!!! много ни мразят на всичкото от горе !!!!! ние сме в една къща с враговете ни !!!!!!!!!!
34
9
 
39
 
! Отговори
NE4O преди 12 години
V MOMENTA SAM V POL6A,I ZA6ALQVAM 4E DOIDAH TUKA DA RABOTQ..TIQ SA PO ZLE OT NAS NA OBEKTA RE6AT SAS BE4KIQTA 15 4OVEKA IZPOLZVAT KATO TEHNIKA SAMO EDIN FLEKS A PAK KATO HORA SA BASII *** ...PALNI SELQNI ..I ZA KAKAV 6ENGEN KAKAV EVROPEISKI ZAIOZ MI PRIKAZVAT TUKA NE MOJEJ I EVR DA SI OBMENIJ..DANO DA NI PLATQT I DA SE MAHAME OT TAQ SELQNIQ
33
10
 
40
 
! Отговори
дядя Олег преди 12 години
Всички се надяваме,че част от *** ще се изселят....Дано!ГОСПОД Е С НАС!
32
12
 
41
 
! Отговори
дядя Олег преди 12 години
Поляки сволочами были всегда!А их девушки бляди!...ПЕРЕВОЖУ:Поляците винаги са си били *** ( мискини,серсеми и подлеци)...а жените им ***!Како искате от тях!???....Пеят в хора на Холандия ( хомосексуалистите на Европа )
31
10
 
45
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
напротив, трябва ни Шенген и то много. *** и турците ни ще паднат на 50% и ще се намалят разходите за помощи, ток и вода!!!От това ги е страх в ЕС, не е заради друго. Трябва да им натякваме по-често че са лицемери и расисти и ще отворят границата за великото преселение на ***
30
9
 
43
 
! Отговори
КОРЕНЯК БЪЛГАРИН преди 12 години
ТЕЗИ ПЪК НА КАКВИ СЕ ПРАВЯТ-европейци-ИЗОБЩО НЕ НИ ТРЯБВА ТЪПИЯТ ИМ шенген НИТО ИЗМИСЛЕНИЯТ ЕС.БЪЛГАРИЯ СИ Е РАЙ,НО политиците НИ СА ДОЛНИ МАСКАРИ,АКО ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ТЯХ МИЛЕЕХА ЗА СТРАНАТА, СЕГА ЩЯХА НА НАС ДА ПРАВЯТ НАКОЛЕНКИ И УХАЖВАНИЯ .АМА НЕЙСЕ-ГАДОВЕ.НАПРАВО НЕ МИ СЕ ГОВОРИ,ТРЯБВА ДЕЙСТВИЯ.
29
9
 
43
 
! Отговори
Дай варъ преди 12 години
Поляците си ни отмъщават за едно време,щото и ний така с полякините по плажа,парче след парче !!!!
28
12
 
42
 
! Отговори
Владислав Варненчик преди 12 години
Мдааааа, поляците никой не ги бръснеше за нищо...но с тези 40 милиона и увеличаващи се, и територия сходна на големите европейски държави...все повече и повече ще им се чува гласът в ЕС. И защо ли си мисля, че ще дойде времето пак поляците да ни спасяват от азиатската анадолска ***...
27
11
 
41
 
! Отговори
До ел турко преди 12 години
Абе ел турко! Какви стоки от Холандия те гонят бе, ***. У нас има само стоки от Китай. Има малко от Гърция, Турция, магданоз от Египет, домати от Македония...каква Холандия те гони бе, ***?
26
11
 
36
 
! Отговори
EL TURKO преди 12 години
Boykot na vsichki stoki ot Holandiya!!! Holancite nyamat nikakvo pravo da ni uchat na moral!! Oshte beleyat kostite na izbitite bosantci , zaradi murlyavite sini kaski ot tazi skapana durjava! Boykot!!!
25
13
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия нещастници ляхите кога влязоха в ЕС, кога станаха по-европейци от шваби и французи. Не си гледат скъсаните ***, не виждат че в цяла Европа полският водопроводчик е нарицателно за ***-емигрант, ами ще ми говорят за "нашата общност" ай сиктир. Втората световна се биеха с коне срещу танкове... Селяни.
24
8
 
36
 
! Отговори
don4o преди 12 години
poligon napraviha ot zemqta ni ,tezi k...vi....
23
8
 
39
 
! Отговори
don4o преди 12 години
ako ne beha v centara ,blizo do avstria ,germania,zapada....shteha da go gledat eu prez kriv makaron,gord sam 4e sam balgarin,balkanec i 4ovek,bedni sme ,gladni sme ama sme hora,ne bezgrabna4ni meduzi
22
12
 
44
 
! Отговори
Милен преди 12 години
Като гледам тук в Англия как работят тези подли поляци как нарочно ти подливат вода за да са те на преден план-разбирам защо са ги трепали и Хитлер и Сталин.Но жалко,че не са си довършили работата!Как може най-мързеливото племе в света да дава такива оценки за нас немога да разбера?!Но и нашите политици са много виновни!Намира ме се на много стартегическо место и вместо ние да диктуваме условията даваме на другите да ни правят на ***!За колко жълти стотинки се продадохте бе?!
21
8
 
35
 
! Отговори
don4o преди 12 години
nie sme poslednata im grija ,e ni broiat za hora ,pri tva te samite sa 0,li...koito e bil navan znae za kvo stava re4...o4ilati,razpluti,degenerirali,liohmani ....