Контрол по вътрешните граници в Шенген – само в краен случай

Лидерите от ЕС одобриха нови мерки за регулиране на зоната
Обновена: 24 юни 2011 20:31 | 24 юни 2011 19:12, Елка Василева
10
Контрол по вътрешните граници в Шенген – само в краен случай
Снимка: Reuters

Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз договориха днес промени в Шенгенското споразумение за свободно движение. Страните членки ще могат да възстановяват контрола по вътрешните граници, но само като най-крайна мярка, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че на фона на нарастващия натиск върху еврото заради проблемите с държавния дълг на Гърция лидерите от ЕС са овладели една криза, която е заплашвала друг крайъгълен камък на европейския проект.

След като Италия, Франция и Дания предприеха през последните месеци стъпки, ограничаващи свободното движение в Шенгенското пространство, Европейският съвет одобри днес нови мерки за регулиране на зоната.

ЕС трябва да цени този "огромен актив, който ние не можем да си позволим да изложим на риск заради национални интереси", подчерта германският канцлер Ангела Меркел.

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой уточни, че контрол по вътрешните граници може да бъде въвеждан "в наистина критична ситуация".

Европейските лидери поискаха от Европейската комисия да изготви проект на промените в Шенгенското законодателство до септември, допълва ДПА. Лидерите на 27-те се съгласиха, че за разлика от съществуващата шенгенска система, която позволи на Италия и Франция да действат едностранно заради кризата с африканските мигранти, бъдещите стъпки ще бъдат взимани по координиран начин.

Европейската комисия ще определя кои ще бъдат извънредните обстоятелства, при които ще се въвежда отново граничният контрол. Самото решение за възобновяване на проверките обаче ще се взима от националните власти, поясни френският президент Никола Саркози, цитиран от ДПА.

Сега проверките могат да се възобновяват за период до 30 дни в случай на заплахи за националната сигурност. Тази възможност се използваше по време на срещите на върха и големите спортни прояви, припомня ДПА. Дания обаче предизвика полемика с плановете си да приложи мярката, за да се справи със заплахата от страна на чужди престъпници.

Съгласно планираните промени страните, чиито граници могат да се окажат затворени и проверките по тях възобновени, първо ще получат помощ и средства от агенцията за контрол на външните граници на съюза Фронтекс, допълва ДПА.

Заради икономическата криза, подклаждаща враждебното отношение към мигрантите, европейските правителства възприеха все по-твърда позиция по шенгенската тема.

Те оставиха България и Румъния извън Шенгенската зона, въпреки че признаха, че двете страни са изпълнили техническите условия за членство, отбелязва ДПА.

Междувременно по-рано пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов съобщи, че в протокола от двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел е записано, че всички дебати за по-нататъшното укрепване на границите на Шенгенското пространство не касаят България и Румъния.

Той изрази очакване до предстоящия през септември Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да бъдат определени дата и срок за приемането на двете страни в зоната, посочва БТА.

Премиерът цитира холандския си колега, според когото условията, които предстои да бъдат предложени, дори улесняват София и Букурещ и не са насочени срещу тях. На тях им трябва, когато дебатират в националните парламенти, да знаят, че са защитени границите на Шенген, уточни Борисов.

Имаме абсолютна подкрепа от всички, изпълнили сме си критериите, дебатът е как границите на Шенген да бъдат по-стабилни заради мощната вълна /мигранти/ от Африка и Азия, добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Томас преди 13 години
ес не е просто някакво обединение - ес е модел за - поредната крачка към глобализма - постоянно тръбят за глобализма - по примера на ес има и други съюзи - нафта - в северна америка - между сащ, канада и мексико, в азия, в африка - един ден тези съюзи ще се обединят в един общ съюз - за появата на възродената римска империя е говорено още преди хиляди години в Библията - ако някой иска да види - да напише истина за спасение в гъгъл - първия сайт - страница 8 е за европа.
9
2
 
3
 
! Отговори
Томас преди 13 години
В пророческата книга на Данаил се разказва, че Навуходоносор имал сън за един образ - глава от злато, гърди от сребро, бедра от мед, крака от желязо и ходила - смес от желязо и глина. /Навуходоносор видял в съня си, че един камък, който е отсечен от планина, но не с човешки ръце, блъснал краката на истукана и той се разпаднал целия, а камъкът започнал да става все по-голям, докато не изпълнил целия свят. /самият текст/Даниил 2:1 -49 /Сънят на Навуходоносор - коментар за бъдещето на света, предсказано в Библията/На Данаил е дадено тълкувание на този сън, а именно, че ще има пет преуспяващи империи. Главата е самият Навуходоносор и Данаил казва ясно, че следващата империя - среброто - ще бъде Мидо-персийската, медта ще бъдат гърците, а желязото - римляните. Интересното за съня е, че тълкуванието започва да се изпълнява буквално по онова време. Първите четири империи преминаха в рамките на библейската история.Единствената част от пророчеството, която още не е изпълнена са ходилата - смес от желязо и глина. Много библейски учени, които са опитвали да тълкуват библейските пророчества смятат, че желязото и глината в ходилата на последната империя, ще бъдат опит за възстановяването на Римската империя. Но желязото не се смесва с глината. Така че това предполага една слаба, необединена сила, която в крайна сметка ще бъде разбита от скалата. Видението на Навуходоносор, разтълкувано от Данаил относно краката е, че те ще бъдат строшени от скала, която, ние вярваме, е Исус Христос по време на Неговото Второ идване./Апокалипсис - връщане на Христос на земята - празник за едни и кошмар за други; погрешно се асоциира с "край на света". С него започва "Ново небе и нова земя"/През последните 50 години една нова империя, основана на Римския договор и създадена от много нации, примесвайки се с духовното, заяви намерението си да се превърне днес в последната империя или ходилата - желязото, смесено с глина. /На 25 март 1957 год. в Рим подписаха договора за основаването на Европейската икономическа общност. Това е ядрото на европейското обединение./
8
2
 
2
 
! Отговори
Томас преди 13 години
Вавилонската блудницаСнимката, която виждате вляво е на статуята точно пред седалището на ЕС в Брюксел, Белгия. Официално - това е статуя на известната от езическите митове - Европа, яздеща бик. Представители на ЕС застават зад това твърдение. Според елинските митове, Европа (от която Европа - УЖ взима името си) е красива финикийка от високопоставените, която привлича вниманието на Зевс гръцки "бог" на небето. Зевс толкова се влюбва в Европа, че се превръща в бик, красив, както никой друг, с цел с хитрост и лукавство да отвлече девойката. Европа забелязва този красив бик и се качва на него, когато изведнъж бика се гмурва в морето и я отвлича. Зевс отвежда Европа далеч на остров Крит, където най-накрая разкрива истинската си самоличност и блудства с нея.По-долу публикуваме версия на историята за Европа от уебсайта на държавния университет в Сан Диего....."Една нощ Европа сънувала сън. В този сън два континента, които са били под формата на жени, спорели за Европа. Азия твърдяла, че тъй като Европа е родена в Азия, тя принадлежи към нея. А другият континент, който е безименен, казва, че раждането не е важно, че Зевс ще я даде на него. Било рано сутринта, смутена от съня Европа не се върна да спи. Тя повикала другарките си, които всички са били дъщери на благородници на нейната възраст. Било хубав ден и те отишли да събират цветя до морето. Зевс забелязали тази очарователна група, особено Европа, която била най-прекрасна от момичетата ... Зевс се появил пред групата като бял бик. Бял бик, по-красив от всеки друг ... Бикът легнал пред Европа. Тя се плъзнала върху гърба му. Незабавно, натоварен, бика влязал дълбоко в морето и започнал да плува на далеч от брега. Европа видяла, че шествие се присъединило към тях, морски нимфи яздели делфини, Тритон надувал рога си, дори и Посейдон бил дошъл. От това тя разбрала, че бикът трябва да бъде бог. Тя се молила той да се смили над нея. Зевс ѝ проговорил и обяснил любовта си. Той я е завел на Крит, където той е бил отгледан. Той ѝ обещал, че тя ще му роди много известни синове."
7
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 13 години
Относно трофея, инспириран от Вавилонската кула, г-н Pottering каза, че връчвайки тази награда "ние се надяваме да преобърнем последствията от изграждането на Вавилонската кула" След Вавилонската кула и след като гласува милиони за безопасния преход на жабите, вероятно е следващите стъпки на Европарламента да включват Содом и Гомор и узаконяването на браковете между хора и животни, а също и между некрофили и техните избраници. Ще се намери ли някой български духовник, владика или пастор, който да обясни, какво става и къде са ни набутали? Така както обясняват Гръцката православна църква imadrugpat.org/elada.htmи западни пастори seekingtruth.co.uk/europe.htm на народите си. Нормални ли са хората, които управляват ЕС, а оттам вече и България? статуята на ЕвропаЗнаем какви са евробюрократите отдавна - още откакто тук започнаха да идват еврокомисари, да забраняват вдигането на заплатите, да ни се карат, че се оплакваме, че сме бедни, а не си продаваме жилищата и да се възмущават, че в България има прекалено много собственици на жилища. Но, че са чак толкова побъркани, кой да очаква? Символиката на еврогениите не свършва дотук. Има и още.
6
2
 
1
 
! Отговори
Томас преди 13 години
Еврогениите не обясняват, но и не крият. Официалните символи на ЕС ни казват точно какво планира да направи глобалния елит на човечествотоЕвропейския съюз си е избрал за емблема Вавилонската кулаКартината на Вавилонската кула, нарисувана от Питер Брьогел, e послужила за образец при построяването на сградата на Европейския парламент в Брюксел Защо са решили, че точно така е изглеждала Вавилонската кула, едва ли могат да обяснят, но са похарчили 12 млрд щатски долара на европейския данъкоплатец, за да догодят към картината на Брьогел сградата на парламента си. Вавилонски размах...Една аналогия - известно е, че на корпуса на "Титаник" е пишело: "И Господ не може да ни потопи" и се е разцепил точно по линията на надписа... Факт, който западняците много не обичат да си припомнят. Невероятно, но фактШегата настрана: не става дума за недоразумение, нито за идея на някой търсач на НЛО.Уикипедия:Най-ниското здание на Европейският парламент, е построено с формата на недостроената вавилонска кула (на основата на картината на Питер Брьогел). Много християни виждат в този факт стремежът на европейците за бунт към Бога./Всъщност не на европейците, а на евробюрократите - разликата е огромна./ Какво ли е предвидено за най-висока цел? Идеята е на самите евробюрократи, колкото и шантаво да звучи. Те сами са си избрали Вавилонската кула за запазена марка на евроинституциите: Наградата "LUX" за най-добър европейски филм на Европейския парламент24-10-2007Турско-германската копродукция "Auf der anderen Seite" ("On the Edge of Heaven") ...получи наградата "LUX". Лауреатът получи трофей, инспириран от Вавилонската кула...
5
2
 
0
 
! Отговори
Томас преди 13 години
Възраждането на ВавилонДоговорът от Лисабон, който влезе в пълна сила декември 2007, основно сложи край на националния суверенитет за повечето европейски народи. Повечето от важните решения за гражданите на Европа, сега ще се правят от малка група европейски привърженици на елита много от тях изцяло неизбрани.Всичко това е част от прокарването на пътя на Антихриста - общи закони, общо управление, обединение на светска и духовна власт, съсредоточена в ръцете на един-единствен човек. Но за световния елит, консолидирането на ЕС е само една стъпка към по-голяма цел. Крайната желанието на тези привърженици на елита е да слее регионални съюзи като ЕС в едно световно правителство. В действителност, в символите, използвани за официалните европейски монети, плакати и произведения на изкуството, елитът ни изпраща съобщение като ни казва точно какво планират да направят, за цялото човечество ако някой някъде там, е готов да слуша... Оказва се, че са ни вкарали в ... съвременния вариант на Вавилонската кула. На вас в строеж на Вавилонска кула учавства ли ви се? Или се смятате за християнин? Нелеп ли ви изглежда въпроса в 21 век? Обаче на Европарламента не му изглежда нелеп, защото именно този символ си е избрал. Впрочем, при предишния строеж на Вавилонската кула, много добре знаем, какво е станало. По някаква известна само на тях причина, евродепутатите са решили, че втория път ще успеят. Каквото и да означава това... Няма да ни кажат, какво точно, както не направиха и референдум, когато ни набутаха в новия си Вавилон. Всъщност е спорно, дали без референдум, членството ни е законно и ако имахме поне един евродепутат патриот с малко мозък в главата - щеше да им зададе този въпрос от трибуната и така щеше да даде коз в ръцете на тези, които не ни искат там, както пък ние не ги искаме тук.
4
2
 
0
 
! Отговори
пипи за 1 преди 13 години
Какво общо има идването на Христос, ако идва наистина? ЕС е търговско икономическа зона. Ако всичко бе както трябва тя е голям плюс. но, в сегашният и вид, тя е страхотно негативен риск за нас - отваряме си границите, влизат емигранти, ликвидираме си суверенитета (не,ч е имаме?), изкупуват ни на безценица отвън (отдавна е започнато) и на практика нищо не печелим от Шенген, освен по-бързото придвижване без проверки по границите, а това спестява време и разходи. ЕС е чудесна идея, но ако е идеална
3
2
 
0
 
! Отговори
Томас преди 13 години
какво Му пречи ли - не виждаш ли какво демонично сборище е ес и целия свят - навсякъде насилие, кражби, разврат, убийства, - макар и ловко замаскирани зад права на човека бла бла и какви ли не модерни глупости
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо бе братко Томас,какво му пречи ЕС на него :)
1
3
 
2
 
! Отговори
Томас преди 13 години
не ме интересува - така или иначе ес ще бъде унищожен скоро при пришествието на Господ Исус Христос