НЕК и Росатом преговарят за старите части от "Белене"

Претенциите на НЕК към Атомстройекспорт са за ?61 млн.
Обновена: 10 авг 2011 15:06 | 10 авг 2011 12:03, Елка Василева
62
НЕК и Росатом преговарят за старите части от "Белене"
Снимка: Архив Булфото

България и Русия започнаха днес преговори по изкупуването на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", съхранявано там от 1991 година, съобщи за БТА пресслужбата на руската ядрена компания Атомстройекспорт.

В преговорите участват представители на Атомстройекспорт, компанията майка Росатом и българската Национална електрическа компания (НЕК).

Повод за преговорите са претенциите на НЕК към Атомстройекспорт по рамков договор за изкупуване на това оборудване на обща стойност от 61 милиона евро, се посочва в прессъобщението на Атомстройекспорт.

Още по темата

Националната електрическа компания /НЕК/ се готви активно за внасяне на съдебен иск срещу руската компания "Атомстройекспорт" - за изплащане на 61 млн. евро за старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", казаха от НЕК.

НЕК ще внесе своя иск в арбитражния съд в Женева, след като  до момента няма обявено намерение от "Атомстройекспорт" да оттегли своя съдебен иск в размер на 58 млн. евро, посочиха от българската компания. Проблемите между двете компании са сериозни и ако не може да се постигне договореност, то те ще се решават от съдебните органи, коментираха от НЕК.

През юли т.г. "Атомстройекспорт" подаде иск в Международния арбитражен съд в Париж срещу българската Национална електрическа компания (НЕК) за изплащане на обезщетение от 58 млн. евро заради забавяне на плащания за извършени строителни работи по АЕЦ „Белене“.

И до момента руската компания "Атомстройекспорт" не е оттеглила иска си, макар че от българска страна беше заявено намерение за завеждане на контраиск в размер на 61 млн. евро, който ще бъде свързан с договора за продажбата на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене".

По-рано тази седмица Русия и България решиха да сформират работна група, която да проучи възможностите за финансиране на проекта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези които са п ротив АЕЦ Белене още от сега им предричам пълен срив на икономиката ни . Това ще разбере и кандидат президентката Кунева,която направи всичко за ликвидиране на блоковете в Козлодуи ...Затова вота на изборите ще бъде срещу тях...
59
2
 
3
 
! Отговори
До KALT преди 13 години
В България съм от малък град в който работиха три фабрики до преди 2 години със пълен капацитет, предимно за износ. Унищожиха ги-----Де, не се срамувай,де! Кажи му името на тоя малък град дето го разориха герберастите :))Как успяха да бастисат цели три фабрики за два месеца и никой досега да не е разбрал?
58
0
 
3
 
! Отговори
EU-citizen преди 13 години
Когато външна експертна оценка (неамериканска, щото изпълнителите са американци) сложи "ОК" на проекта и някой от гигантите в застраховането се навие да застрахова изпълнението - добре, лошо няма------ Може би руска фирма трябва да направи тази експертна оценка? При такъв случай Остап Бендер би казал: "А не искате ли и ключа от стаята с диамантите?"...
57
0
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 13 години
Може в общи линии да си прав, но защо не се научиш да пишеш правилно. Не се пише "аварий", а се пише "авариИ". Не се пише "бояджиий", "бозаджий", "файтонджии", а се пише "бояджии", "бозаджии", "файтонджии". И кого ще агитираш с твоя пост като ти види написаното. И главните букви значат викане, крещене. Е па, много викате бе, папуняци посинели.
56
4
 
12
 
! Отговори
РУСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ... преди 13 години
...СА СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА ЕКОЛОГИЯТА НА БЪЛГАРИЯ И Я ЗАЩИТАВАТ ОТ ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ....НО НЕ Я ЗАЩИТАВАТ ОТ РАДИАЦИЯТА НА АЕЦ-БЕЛЕНЕ ....И ОТ ЕВЕНУАЛНИТЕ АВАРИЙ ТАМ!ЗА КОГО В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЯСНО , ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ЗАЩИТАВАТ ПРЕДИМНО РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ :---ИСКАТ АЕЦ.БЕЛЕНЕ ,ЗАЩОТО ОТ ТАМ ЩЕ ДОЙДЕ ПАРТИЙНОТО ФИНАНСИРАНЕ И ВЛАСТТА!--НЕ ИСКАТ ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ В БЪЛГАРИЯ ,ЗАЩОТО НИ ПРАВИ НЕЗАВИСИМИ ОТ РУСИЯ, И НЯМА ДА ПЪЛНИМ ГУШИТЕ НА РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ!КОГО ЛЪЖЕТЕ И МАНИПУЛИРАТЕ ,БЕ *** ЧЕРВЕНИ?
55
3
 
8
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 52, 53, 54: Очевидно е че пише един и същи човек. Колко трябва да си ***, за да решиш, че заблуждаваш някого. ***.
54
7
 
4
 
! Отговори
vasko преди 13 години
ami to e nay-dobre da ja postrojat
53
6
 
4
 
! Отговори
ra6o преди 13 години
i az taka vikam
52
8
 
6
 
! Отговори
bay ivan преди 13 години
da po4vat da strojat, da ne se oslu6vat!
51
1
 
3
 
! Отговори
do 50 преди 13 години
И там идват избори....
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не питай старило,питай патило!"Аз дълбоко ще обмисля мита за безопасност на ядрената енергия, ще разследвам щателно причините за катастрофата и мерките за осигуряване на безопасност и ще намаля зависимостта от ядрени централи. Ще се стремя към общество, което не зависи от атомни електроцентрали"Наото Кан,премиер на Япония
49
1
 
11
 
! Отговори
обективен преди 13 години
до NobodyПо твойта логика, дай да затворим всички рискови производства, щото са опасни. Махаме Козлодуй, Нефтохим, химията във Враца, рудниците и т.н. и т.н., ти и с игла да шиеш можеш принципно да си извадиш окото, това не е сериозен аргумент. Разбира се, че трябва да има сериозен контрол върху фирмата изпълнител, това мисля, че е достатъчно. Шистовия газ е необходим, както и нов реактор в Козлодуй, според мен.
48
5
 
5
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
@Обективен,Мани ги ти руските сайтове, *** и прочие. ВР да не би да не *** целия Мексикански залив? Когато външна експертна оценка (неамериканска, щото изпълнителите са американци) сложи "ОК" на проекта и някой от гигантите в застраховането се навие да застрахова изпълнението - добре, лошо няма. Ама да тръгнеш на договор без тея подсигуровки си е престъпление.
47
3
 
10
 
! Отговори
обективен преди 13 години
Много странно, само в руски сайтове се твърди, че шистовия газ, щял да е по- скъп от тоя по руските тръби.. Много странно е и това, че бесните защитници на руските тръби (щели сме да сме на "топло", иначе студ:))), сега когато можем да имаме собствена газ за десетилетия напред, пискат и реват, че нямало нужда от него. Самите производители на шистов газ трърдят, че замърсяване няма да има, но руските *** знаят повече...
46
0
 
7
 
! Отговори
работещ преди 13 години
41, калпаво изпъллнение на инсталации за шиство газ може да засегне подпочвени води, това е вярно. Но, от друга страна, сега добивите в "Златна Добруджа" са мизерни - 3 пъти по-ниски от средновъзможните. Т.е., сега се прави точно това, което при социализЪма се отричаше като екстензивно земеделие. Може, ако има опасност от замърсяване на подпочвени води, да се прави нормално земеделие в незасегнатите райони, които ще са 95% и ДА СЕ ИЗНАСЯ ХЛЕБНО ЖИТО, ПЛЮС ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ.
45
0
 
4
 
! Отговори
за 44 преди 13 години
Знаем го ,но половина българи никога не са съгласни с отаналата половина.....поради това е трудно да се определи кои са прави, това съчетано с тъплите желаещи да водят бащина дружина ни води до анихилация всеки 30-40 години
44
6
 
2
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Спокойно в Лондон съм. Не ти пожелавам да се вреш в кал. Русофил не съм ама Българите сме нещастници, които все не си знаят интереса.
43
0
 
5
 
! Отговори
за 41 преди 13 години
И магистрали ще ям ,нали ::)) направо го добави накрая на поста си да не се хабиш за следващия път :)
42
3
 
7
 
! Отговори
обективен преди 13 години
русофилите принципно са *** и ограничени, всяко едно предприятие съществува и работи докато има пазар за продукцията си, изчезне ли реализацията, изчезва и предприятието. евреи, мевреи, конспиратори и т.н са в *** кратуни.
41
4
 
3
 
! Отговори
до: Кихот преди 13 години
Добива на шистов газ ще отрови подпочвените води на 'Златна Добруджа' умнико! А, и цената му ще е х2. Така, че това е нищо повече от един голям Шит. И когато почнем да си купуваме пшеницата, защото няма да можем да си произвеждаме хляб от собствени суровини... ще ядеш шитов газ!!