ГЕРБ: Безпринципен е вотът за АЕЦ "Белене"

БСП и "Атака" се опитвали да "яхнат вълната"
6 апр 2012 15:19,
65
ГЕРБ: Безпринципен е вотът за  АЕЦ "Белене"
Снимка: архив Булфото

Вотът за Белене е безпринципен и без ясни мотиви, обяви в парламента секретарят на парламентарната група на ГЕРБ Александър Ненков.

Според управляващите БСП и "Атака" се опитват да "яхнат вълната", свързана с прекратяването на проекта "Белене".

По думите му сметката е такава, че няма точна цена за това колко ще излезе самия проект за втора ядрена централа.

"Говори се за 10-20 милиарда, така че няма как в момента да знаем това нещо", допълни той.

Още по темата

Помолен да коментира думите на лидера на БСП Сергей Станишев, че 6 милиарда евро е била последната оферта за изграждането на проекта, Ненков каза: "Не съм запознат точно с конкретните цифри. Просто казваме, че това, което ние знаем, е че нямаме крайна цена на проекта".

Александър Ненков посочи още, че по принцип може да има референдум, но "за" или "против" атомната енергия, а не за всеки един проект, в който участва държавата.

По думите му Първанов и Станишев са имали достатъчно време да направят такова допитване докато са управлявали.

"Досега не го направиха, а чакаха да се вземе окончателно политическо решение за "Белене" и се опитват да подбуждат отново тази тема", категоричен бе Ненков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
12
 
! Отговори
родолюбец преди 12 години
Решението е много просто! Нека г-жа Фидосова да задели 30 % от консумираната от нея храна за този дом и проблемите отностно недохранването ще бъдат решени!
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ден ден след европейският лидер Станишев бие шутове по тъпите комунистически герберазки кратуни.
38
8
 
24
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ХА-ХА-ХА...Вота бил безпринципен..., референдума за Белене бил безпринципен...- ЕДИНСТВЕНОТО БЕЗПРИНЦИПНО НЕЩО В БЪЛГАРИЯ Е - БОЙКО БОРИСОВ...!!!- ДОРИ И КАКА КИНА, КВАРТАЛНАТА К...РВА Е ПРИНЦИПНА... - ДАВА САМО НА КОЙТО СИ ПЛАТИ...
37
3
 
12
 
! Отговори
народа преди 12 години
Властите в България под почти явен натиск от страна на САЩ се отказаха от строителството на руска атомна електроцентрала.Стават известни интересни подробности около приключилите с неуспех преговори между Росатом и България за строителството на АЕЦ Белене. Изяснява се, че решението за отказ от сътрудничество с Русия е било взето с активното участие на САЩ, които имат свои интереси в българската енергетика, пише руският вестник Взгляд .Дългите преговори между Русия и България за строителството на АЕЦ Белене приключиха. До май София планира да се разплати за руските разходи по проекта, за да може в последствие да изплати неустойка за отказа от строителството. Официално България реши да прекрати своето участие в проекта заради високата цена и опасностите от ядрената енергетика.Веднага след отказа на страната от АЕЦ-а държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън не се посвени директно да подкрепи правителството.Приветствам това решение, е казала Клинтън на българския външен министър, с когото е провела кратък разговор по време на почивката на срещата Приятелите на Сирия в Истанбул.Осъзнавам колко трудно е било това решение за българския кабинет, е посочила Клинтън, която е отбелязала, че високо цени колко спокойно българската страна е съобщила за прекратяването на сътрудничеството по Белене на Русия.Изглежда обаче, че България ще трябва да бъде поздравена и с огромната неустойка в размер на 1 млрд. долара, която ще трябва да плати на Росатом и в перспектива след няколко години ще се наложи да внася електроенергия, коментира и руската агенция Регнум.В България политиците не крият, че решението не се дължи на икономически и технологични фактори, а е взето под тежкия натиск на САЩ, които в ултимативен вид са поискали излизането на България от проекта Белене, отбелязва агенцията.
36
0
 
8
 
! Отговори
И аз анонимен преди 12 години
Анонимен No38, много те моля, обясни бойковистите комунисти ли са или антикомунисти? Съвсем се обърках "Комунистът Бойко...", "Бойко, браво, мачкай комунистите..." Ще ми направят ***!!! Последно - какъв е Б.Б.?
35
0
 
4
 
! Отговори
до Името преди 12 години
Името знае ли че зимата *** дават по цели крадени агнета на завеждащите отделения за да ги държят в болницата на топличко и на държавна храна ? Незнам колко са болни *** но българите нямат капка акъл че досега не ги разкараха от страната, Това да не е тяхната държава за да се разполагат, да използват и тормозят българите.
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те пък понеже ГЕРБ са много принципни. Нищо от това, което обещаваха не изпълниха. Да не говорим за анти-българската им политика и комунизма им.
33
7
 
1
 
! Отговори
пиано-барман преди 12 години
всеки щеше да се лута по пианобар-договора на станишев, дето централата за 3 години си увеличи цената 65%, при инфлация под 3% годишно
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема не е в това дали ще се строи Белене или не, проблема, е че ГЕРБавите *** нямат яснна позиция и постоянно се лакатушат от една позиция в друга.Подобна политика води до появата на изключително недоверие към управлението на държавата и крайна сметка рефлетира върху инвестициите
31
3
 
17
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
НЕ ОБИЧАМ КОМУНИСТИТЕ НО., В СЛУЧАЯ СА ПРАВИИдиотщината ходи по хората Докладът на консуртанта HSBC е ПОЛОЖИТЕЛЕН ПО 100 ОТ 100 ВЪЗМОЖНИ ТОЧКИ !!! 1. Не става въпрос за това дали реакторите да са американски или руски Руските реактори са с много по-висока степен на надежност, в момента Франция строи руски реактор До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.- В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК, ЗАЩОТО С ТОВА ГОРИВО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, още при проектирането им са били предвидени и за газови и трябваше само да се свържат с 35км. газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да строиш газова, правеща три пъти по-скъп ток, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми блок!!!5. НАЙ-ВАЖНОТО!!!- С парите за строежа на Белене могат да се санират 50 000 жилища, което е 2,5% от 2 000 000 домакинства и при 50% ефективност ще се постигне икономия от 1,25%..., ВМЕСТО ОБЩАТА ЦЕНА ДА НАМАЛЕЕ С 30% ПРИ СЪЩИТЕ РАЗХОДИ!!! СМЕШНО И ЖАЛКОНО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ(за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛАДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!!- БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВНИЦИТЕ И, ОТ ВРАГОВЕТЕ И, И НИЕ, ПРОСТИЯ НАРОД МОЖЕМ ДА Я ПАЗИМ!
30
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега пък 6 милиарда евро - тоя станишев не в ред.
29
16
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
Чакай Станишев... До онзи ден разправяше, как цената била 3.5 милиарда, днес последно е 6 ...после, пак ли Бойко ви е виновен. Уж беше договорено, ама не съвсем. Дори мисля, че и 20 милиарда ще са малко, предвид инфраструктурата и всички комисионни от двете страни...Най-малко червените имат право да негодуват... Днес Р.Овч се смееше като го питаха, откъде да намерим 20 милиарда... На нашето потребление и трета атомна да построим все тази... като разхождаме неправилно няма и за износ да има..
28
6
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Делян Добрев не изключи вероятността цената на бензина да достигне 3 лева, ако на международния пазар барел петрол се продава за 200 долара.Поредното скубане на народа и то след среща на Валентин Златев с управляващите! Долу ГЕРБ и сие! Само БСП!
27
1
 
3
 
! Отговори
Името преди 12 години
*** са по болниците, щото живеят като животни, хранят се като животни и т.н. и им трябва обезпаразитяване. Средния българин си е доктор и санитар сам на себе си и за това не се среща по болниците освен, ако "съвсем от горе" не му наложат нещо което да не може да пребори сам. Примерно живееш си като пич, почувстваш се преусигурен и спокоен - Рак, честито. Тука всичките сме наказани с живота, не "Благословени" .
26
0
 
1
 
! Отговори
редактор преди 12 години
колегата искаше да напише МЯСТО
25
1
 
2
 
! Отговори
ДО 26 преди 12 години
ПИПЕТО ТИ Е ОТ НОСА!НАД НОСА ТИ НЯМА МАСТО ЗА ПИПЕТО ТИ!
24
3
 
13
 
! Отговори
народа преди 12 години
Властите в България под почти явен натиск от страна на САЩ се отказаха от строителството на руска атомна електроцентрала.Стават известни интересни подробности около приключилите с неуспех преговори между Росатом и България за строителството на АЕЦ Белене. Изяснява се, че решението за отказ от сътрудничество с Русия е било взето с активното участие на САЩ, които имат свои интереси в българската енергетика, пише руският вестник Взгляд .Дългите преговори между Русия и България за строителството на АЕЦ Белене приключиха. До май София планира да се разплати за руските разходи по проекта, за да може в последствие да изплати неустойка за отказа от строителството. Официално България реши да прекрати своето участие в проекта заради високата цена и опасностите от ядрената енергетика.Веднага след отказа на страната от АЕЦ-а държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън не се посвени директно да подкрепи правителството.Приветствам това решение, е казала Клинтън на българския външен министър, с когото е провела кратък разговор по време на почивката на срещата Приятелите на Сирия в Истанбул.Осъзнавам колко трудно е било това решение за българския кабинет, е посочила Клинтън, която е отбелязала, че високо цени колко спокойно българската страна е съобщила за прекратяването на сътрудничеството по Белене на Русия.Изглежда обаче, че България ще трябва да бъде поздравена и с огромната неустойка в размер на 1 млрд. долара, която ще трябва да плати на Росатом и в перспектива след няколко години ще се наложи да внася електроенергия, коментира и руската агенция Регнум.В България политиците не крият, че решението не се дължи на икономически и технологични фактори, а е взето под тежкия натиск на САЩ, които в ултимативен вид са поискали излизането на България от проекта Белене, отбелязва агенцията.
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз само неможах да разбера, мутрата що се прави на ощипана мома 3 години и плаща за нещо, което по неговите думи " са знаели че ще бъде спряно" , а най-чудното ми е що в края на крайщата дадаха пари на HSBC за анализ при положение, че са били решили
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 24 не позна , но имам пипе за разлика от теб
21
4
 
18
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ, - Проблема енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... - ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене! - Лигнитните ваглища в Мариците свършват след 35 години, а фото и вятърните централи са само дребно допълнение, безумно скъпо хоби!!! - Затова АЕЦ-Белене е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ В нея задължително трябва да се инвестират ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ!!!1. АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки СЕГА КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 99 СТОТИНКИ, че плащаме на тарикатите дори и зелените жици за свързване !!! 2. ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ - АКО СОФИЯНЦИТЕ ГО ИСКАТ ДА СИ КОПАЯТ ПО СОФИЙСКОТО ПОЛЕ но да не забравят, че след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва (Софийското поле може)3. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ1. Печалбата на Производителите Преносители трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. Търговците на енергия, да продават до 50% от консумацията в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).3. Едва при тези условия - Пазара решава проблемите...4. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток на 1 до 4-ти реактори беше 0.2, а от Белене ще е 4,5 стотинки !!! ЗАТОВА КОРУМПИРАНИ ЕВРО-ТАРИКАТИ НИ КАРАТ ДА ГИ ЗАКРИЕМ!!!5. Шистов газ не ни трябва, защото в България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а ЕНЕРГИЙНИТЕ ГОСПОДАРИ на Европа!ЗА СЕГА ОБАЧЕ ЧАКАМЕ ШЕВРОН ДА НАПРАВИ ТЪРГОВСКО ОТКРИТИЕ, НА АНТРАЦИТНИТЕ ВЪГЛИЩА В ДОБРУДЖА, ЗА ДА ГИ ОБЯВИ ЗА СВОИ- За да се стабилизира енергийния пазар и икономиката ни обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не селско чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!