България продаде активи за 30 млрд. евро само за 3 милиарда!

Вдигаме пенсиите и заплатите, уверява Плевнелиев в интервю за "Дер Щандарт"
17 сеп 2012 18:05, Елка Василева
329
България продаде активи за 30 млрд. евро само за 3 милиарда!
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Два държавни фалита, едно югоембарго и най-лошата приватизация в цяла Европа - всичко това постави България на опашката на ЕС. Тя си има обаче и една силна страна. Това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Дер Щандарт", цитиран от Дойче веле.

Поводът за интервюто е започващото днес двудневно официално посещение на българския държавен глава в Австрия. На въпроса къде е сбъркала България, за да е все още най-бедната страна в ЕС, Росен Плевнелиев отговаря така: "За разлика от всички останали - старите и новите страни-членки - България преживя през последните 20 години цели два държавни банкрута: през 1990 и 1996 година. Да не забравяме и югоембаргото, което така силно засегна икономиката на България. Освен това ние извършихме най-лошата приватизация в цяла Европа - активи за 30 милиарда евро ние продадохме само за 3 милиарда", казва Плевнелиев.

12 пропилени години

Последиците от това са осезаеми и днес, продължава българският президент и посочва Чехия като успешен пример за добре извършена приватизация: "Чешкото правителство остави държавните предприятия да работят и започна да им търси стратегически инвеститори. В България между 1990 г. и 1996 г. фабриките и заводите бяха "подарени" на хора от бившата комунистическа партия, а във втората фаза на приватизацията след 1997 г. бяха извършени твърде много грешки. Останали без международни партньори, тези предприятия не бяха в състояние да работят ефективно. Така бяха загубени цели 12 години. Едва през последните 10 години нещата потръгнаха малко - поучихме се от банковата криза през 1997 г. и днес можем да се похвалим със стабилен банков сектор и с най-високата ликвидност в цяла Европа", казва Плевнелиев.

Много експерти обаче не са убедени, че България има далновидна икономическа политика. Те се аргументират с това, че страната продължава да произвежда най-ниския БВП в целия ЕС и най-ниските обществени разходи като дял от БВП.

Точно в това обаче президентът Росен Плевнелиев вижда шанса на България: "Вярно е, че България има много нисък БВП - 44% от средния за страните в ЕС, но преди 10 години той съставляваше едва 28% от европейския. Същевременно имаме най-ниските данъци в ЕС и харчим само 36% от БВП за финансиране на държавните разходи. За сравнение: във Франция за това отиват 55 на сто от БВП. Затова за разлика от нас французите нямат никакво поле за действие, когато стане дума за повишаване на заплатите или данъците", казва Плевнелиев и продължава:

"Вдигаме пенсиите и заплатите"

"През последните 3 години замразихме пенсиите и заплатите в публичния сектор. Догодина обаче ще увеличим пенсиите с 8, а заплатите - с 20 процента", уверява българският президент. И казва, че не е съгласен с онези хора, които тълкуват това като предизборен ход: "Финансовата ни стабилност ни позволява да увеличим пенсиите и заплатите", твърди Плевнелиев, според когото именно финансовата дисциплина е потенциалът на България. "Само за 1 година страната се изкачи с 12 места нагоре в класацията на Световния икономически форум за конкурентоспособност", добавя българският президент.

Той отхвърля и критиките заради липсата на прозрачен механизъм при избора на членовете на Висшия съдебен съвет. Според Плевнелиев изслушването на кандидатите в парламента представлява напълно нов подход, прилаган в малко други страни в Европа. Това осигурява 100-процентова прозрачност, твърди българският президент, според когото дисциплинарното уволнение на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е било грешка. Адекватни според Плевнелиев са обаче критиките на ЕК към българската съдебна система. "До края на 2013 г. ще си напишем домашното", уверява Плевнелиев в края на интервюто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
do 19 преди 12 години
i nai vajnoto vinovnici o osadeni za tezi sasipani jivioti nqma
16
12
 
32
 
! Отговори
Изумен преди 12 години
Мистър Бийн Президент!!!Баси!Ай сега тези които си го избраха да си посипят главите с пепел...от СРАМ:((
15
4
 
29
 
! Отговори
JR преди 12 години
Плевнелиев, загубите от тези години се равняват на разрушени и съсипани животи, не в пропуснати ползи.
14
7
 
32
 
! Отговори
789 преди 12 години
Просто вече ми се свършиха и думите и плюнката да се обясняваме за простотията на такива като тоя!
13
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре, че не е говорил с конкретни цифри в лева, за да обясни колко точно лева ще е увеличението, и какво точно може да се купи с тях. Щяха да изпадат от смях германците.Но те са умни хора и знаят че малко + 20% пак остава малко, а много малко + 8% си е нещо само за любителите на статистическите отчети.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Are, i toq vdiga pensii i zaplati. Moje bi s Ukaz...
11
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мр. Бийн в акция ! Искренно ме забавлява като произнася реч, все едно съм преди 89-та, основни неща и обеснения, колко сме велики и тн., а всичко е една голяма мизерия.
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За първи път български политик от такова ниво казва истината за приватизацията.И разбира се пред немски журналисти.Те немците много по-адекватно от българите пишат по повечето теми касаещи България.Защото за съжаление и българските медии са в ръцете на тези за които Плевенлиев говори.
9
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунистите си виновни, днес парите са в синовете и внуците им, а народа *** мухите и се бори за оцеляване.
8
6
 
45
 
! Отговори
27 000 000 000 преди 12 години
Ами разликата от 27 милиарда я върнете обратно в държавата, чрез национализация, примерно...
7
1
 
21
 
! Отговори
един преди 12 години
До Обикновен Българин Крадоха,КРАДАТ и ще ПРОДЪЛЖАТ ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ! КАК ДА СЕ СПРЕ ТОВА??????
6
5
 
37
 
! Отговори
феята от приказките преди 12 години
Ех,момченце, то горкото само си вярва че заплатите се вдигат с вълшебна пръчица.
5
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На тоя ще му викам прозрачния нали само за прозрачност говори, кукла на конци!!
4
10
 
66
 
! Отговори
Обикновен Българин преди 12 години
Роско лъже като дрът ***.ДВА ФАЛИТА ПО ТАТОВО ВРЕМЕ?!!!Абе ушко. Тато ни остави държава с дълг 12 милиарга ДОЛАРА и активи за над 150 милиарда, а сега!!!!Сега имаме дълг от 26 милиарда ЕВРО!!!! и активи О(НУЛА)Интересно ми е и смешно как тези които забогатяха от това което остави тато ограбвайки народа подскачат при споменаване на името ТОДОР ЖИВКОВЗАЩО НЕ СИ ПРИЗНАЕТЕ, ЧЕ 23 ГОДИНИ САМО КРАДЕТЕ И РУШИТЕ.КАКВО СЪГРАДИХТЕ?НИЩО...ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.Историята е най-добрия съдник!
3
9
 
44
 
! Отговори
учителката преди 12 години
Най-краткото,,домашно,,ОСТАВКА!!!!!!
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заплатите трябвало да скочат с 20 %.Дали?
1
15
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама Росицо, къде си тръгнала да правиш и ти анализи по европейските вестници. Слушай си ръководителите и бъди послушна марионитка, че да не почнат пак да ти вадят мръсните сделки на показ.