Росатом блокира Уестингхаус за VII блок на "Козлодуй"

Руската страна е потвърдила готовността си да пренасочи оборудването от "Белене“"
18 сеп 2012 14:07, Елка Василева
491
Росатом блокира Уестингхаус за VII блок на "Козлодуй"
командната зала на V блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото

Руската корпорация "Росатом" няма да предостави информация за своето оборудване на американската "Уестингхаус", натоварена с проучването дали е възможно построяването на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" с използването на предназначения за "Белене" реактор, съобщи БНР.

Русия в никакъв случай няма да предаде нито един документ или своя разработка на американската компания "Уестингхаус", на която България поръча да направи техническа и икономическа оценка за възможността руският реактор от "Белене" да се премести в Козлодуй. Това съобщиха днес руски медии, като се позовават на източник от руския ядрен отрасъл.

Още по темата

България разчиташе на бързо решение за строителството на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", като използва част от предназначеното за АЕЦ "Белене” оборудване, но това се оказа невъзможно, отчитайки изискванията на ЕС, твърди източникът. Той припомня също така, че американската компания "Уестингхаус", която е подразделение на японската корпорация "Тошиба", също се занимава с разработката на проекти в атомната енергетика и сама строи реактори и централи.

Въпреки това руската страна е потвърдила, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ "Козлодуй" и даже да го остави за съхраняване в Русия, докато започне реализацията на проекта.

Договорите с компанията „Уестингхаус" за предпроектно проучване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй" бяха подписани през август. Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов каза тогава, че се предвижда окончателният доклад на консултанта „Уестингхаус“ да бъде готов до март 2013 г. Българската страна очаква да бъде извършен пълен анализ на проектите на останалите компании, включително на „Атомекспортстрой“, преди да излезе с окончателното предложение, каза Валентин Николов.

В края на март България обяви, че се отказва от строежа на АЕЦ „Белене“. Но тъй като Росатом от подписването на договора през 2006 година изпълняваше задълженията си и един реактор бе практически построен, беше решено той да бъде пренесен в АЕЦ „Козлодуй“.

През юни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че ядреният остров на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен единствено от руските компании Атомстройекспорт и Росатом, а неядрената част може да бъде диверсифицирана и за нея може да има друг изпълнител, стратегически инвеститор и партньор.

От своя страна заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров каза, че България предлага на руската държавна корпорация Росатом да участва в изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „От българите имаме предложение да обмислим наше участие в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Смятам, че въпреки отказа на България да строи АЕЦ „Белене“ нашето сътрудничество ще продължи и за това има перспективи“, каза Комаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
47
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
До Анонимен 42 - То хубаво да го гледаш, ама всички тези милиарди да не се пишат на наш гръб! Иначе съм съгласен с теб! Всички тези лъжи за БЕЛЕНЕ, всички празни приказки и вирене на нос, цялата некадърност на управляващите, ще рефлектира върху нас! Тези хора със своята престъпна некадърност трябва да отговарят пред съда и да бъдат съдени за ощетяване на държавата в особено големи размери и да си плащат глобите те, а не целия народ!
39
0
 
40
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
А като гледа, случайно чу ли, че тоя самолетоносач е от 1961-ва година и му предстои модернизация, след което да бъде продаден на Индия?Нали не очакваш руснаците да си продадат, примерно самолетоносача Адмирал Кузненцов?
38
24
 
35
 
! Отговори
EU citizen преди 12 години
Играта е ясна, бомбата е заложена от руските мекерета по времето на Гоце и Станишев.Оттук нататък сме във война с Русия и българският интерес е само един - унищожение на Руската федерация като държава и субект на международното право. Правдата е на наша страна.
37
3
 
55
 
! Отговори
Ийстингхаус преди 12 години
Не си даваме ноухауто! Измислете си реактори, па си ги монтирайте. Ама все още нямате 4-то поколение VVER - какъвто щеше да има на Белене 1 и 2 и на Козлодуй 7. Сега слагайте Фукушимски реактори и се молете да няма бедствия и аварии!
36
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
48Тъп си като един .... ГЕРБер и не си разбрал ама изобщо за какво става въпрос. Мълчи си по-добре.
35
3
 
56
 
! Отговори
АНТИ преди 12 години
В СТРЕМЕЖИТЕ СИ ДА СЕ НАДУПЯТ НА САЩ, БОЦЕ И КОМПАНИЯ СЕ НАДУПИХА МАЙ НА ТОВАРИЩИТЕ! НЯМА ЛИ НАЙ-ПОСЛЕ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН ДА ПОЕМЕ ТАЗИ ИЗСТРАДАЛА БЪЛГАРИЯ?
34
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо една фирма ще иска да дава разработките и документацията си на един от най-големите си конкуренти?!Някой очаква ли АМД да дадът всичките си разработки на Интел и обратно?!Или Боинг на Еърбъс?Ама вижте как е написано заглавието ...
33
25
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вчера гледах една новина че руснаците продавали самолетоносач на индииците но вече 4 та годинал се трошел при изпитанията, и толагат доставката - ха ха ха то що има качествено руско отдавна е избягало в америка, останали са само алкохолици и олигарси, нищо не става от тези *** а ние сме тръгнасли да купуваме ядрена централа от тяха :)
32
2
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Месеци ... месеци наред ЛЪЖАТ НАЙ-ПОДЛО, ДОЛНО И БЕЗОЧЛИВО по всички възможни телевизии колко добре ще стане, колко е станало и какво ли не. ДОГОВОРИЛИ 11% НАМАЛЕНИЕ НА ГАЗА, КОИТО ВСЪЩНОСТ СА 0.6% ?!?!??!?! ЩО ЗА БЕЗОЧИЕ ?!В КРАЙНА СМЕТКА КАКВО СЕ ОКАЗА НЕЩАСТНИЦИ ?!СЕГА И ГАЗ И НЕК ОТ РУСИЯ. И ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН ДА ГО Д*ХА И ДА ПЛАЩА НАЛИ ?!*** !!!
31
1
 
63
 
! Отговори
PF преди 12 години
Американските реактори на General Electrics ги видяхме колко са стока във Фукушима. Моделът на 1-ви е от 1967-***, а нашите 5 и 6 блок в Козлодуй, които са 91-ва се оказаха стари за спиране? ИСторията е жалка и ще има трагични последици в българската история. Аз лично бих се срамувал да съм човека съсипал българската енергетика докрай. Тези хора нямат националност и нямат срам...
30
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха ! От къде на къде Росатом ще предоставя информация на Уестингхаус. Не стига, че се настанили в чужда къща, ами веднага и за хладилника питат.
29
2
 
61
 
! Отговори
ШАХ И МАТ преди 12 години
ПО ПРОСТИ ОТ ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ НЕ БЯХ ВИЖДАЛ НО НАЙ-ПРОСТИ СА ТИЯ БЪЛГАРСКИ ОВЧИЦИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ! ТАЯ ШАМАНДУРА БОЙКО Е МАТИРАХА ОТ ВСЯКЪДЕ ВРЕМЕ Е ДА МУ РЕЗНАТ ТИКВАТА НО ПРЕДИ ТОВА ЩЕ СЕ ГАВРЯТ И ЗАБАВЛЯВАТ С ТОЯ ***! ТОЙ СИ ГО ЗАСЛУЖИ! ЖАЛ МИ Е ЗА ОВЧИЦИТЕ КОИТО ЩЕ МУ ПЛАЩАТ ПРОСТОТИЙТЕ НЕГОВИТЕ И НА НЕГОВИТЕ МИНИСТРИ!ТИКВАТА ТРЯБВА ДА Е В БЕЛЕНСКИЯ ЗАТВОР И ДА СИ ГЛЕДА ГЬОЛА КОЙТО СЪЗДАДЕ! АМИН!
28
0
 
57
 
! Отговори
американски гербер преди 12 години
Целта е да ни направят роби на големите фирми. Българите трябва да са продавачи по моловете, камериерки, сервитьорки и подобни. Да плащат скъпо и прескъпо за ток, вода, а скоро и за въздух ще ви сложим данък.
27
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей за това тая държава никога няма да успее. От Освобождението насам винаги се делите на русофили и русофоби. Никога никой не търси верния дипломатически път с тези, които му предлагат най-изгодни условия за дадено нещо. Винаги деления, винаги едните така, другите на иначе. Толкова поколения минаха, три режима власт се смениха, а вие така и не се научихте на нещо толкова елементарно!
26
1
 
44
 
! Отговори
123 преди 12 години
Накрая ще ни струпат ***, които сме поръчали.. след като ги платим, разбира се и ще си ги бием в главата; нито ще се занимават да ги монтират, нито ще си направят труда да работят по наши бъдещи проекти. Така не се прави политика:(
25
27
 
35
 
! Отговори
tuzarya преди 12 години
Тук наистина има доста национални предатели!! Хей дами и господа, като защитавате "Росатом", защитавате и руските имперски интереси в България! Разберете от 1944 г. сме се навели и задоволяваме Руските (СССР) интереси. Трябва да сложим точка и да се стремим в единствената правилна посока - Европа и да изповядваме единствено европейските ценности! Това което трябва да се направи е да се изловят всички про-руски шпиони в България!! Само САЩ и ЕС!! Долу Русия (СССР)!!
24
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ахахахахахахахааахахахахаххахаха - Дянков, Добрев и Бойко на СЪД !!!!!!!!!!! "Няма да строим АЕЦ "Белене" за да бъдем по-независими !!!!!!" Ето ти сега НЕЗАВИСИМОСТ КАТО ВЛЕЗЕ РУСИЯ В НЕК !!!!!ЧУДНА НЕЗАВИСИМОСТ ЩЕ СИ ИМАМЕ. КОЛКОТО СМЕ НЕЗАВИСИМИ С ГАЗА.ДОЛНИ МЕКОТЕЛИ НЕЩАСТНИ СТЕ ВСИЧКИТЕ !!!!!! РАЗГРАБИХТЕ И УНИЩОЖИХТЕ ЖИВОТА НА 7МЛН ДУШИ. НА БЕСИЛОТО
23
30
 
35
 
! Отговори
Бай Иван преди 12 години
втори мандат за ГЕРБ и да се отдалечаваме колкото се може по-далеч от руснаците
22
0
 
57
 
! Отговори
Винкеланджело преди 12 години
-- Козлодуй!--...*** ...***... -- отговорило ехото.
21
5
 
51
 
! Отговори
ДеББилизъм ...... преди 12 години
С какво сме заслужили.... ББожието наказание .....та начело на древната ни държава да стои един ...дериББей.....