Росатом блокира Уестингхаус за VII блок на "Козлодуй"

Руската страна е потвърдила готовността си да пренасочи оборудването от "Белене“"
18 сеп 2012 14:07, Елка Василева
491
Росатом блокира Уестингхаус за VII блок на "Козлодуй"
командната зала на V блок в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, Булфото

Руската корпорация "Росатом" няма да предостави информация за своето оборудване на американската "Уестингхаус", натоварена с проучването дали е възможно построяването на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" с използването на предназначения за "Белене" реактор, съобщи БНР.

Русия в никакъв случай няма да предаде нито един документ или своя разработка на американската компания "Уестингхаус", на която България поръча да направи техническа и икономическа оценка за възможността руският реактор от "Белене" да се премести в Козлодуй. Това съобщиха днес руски медии, като се позовават на източник от руския ядрен отрасъл.

Още по темата

България разчиташе на бързо решение за строителството на VII блок на АЕЦ "Козлодуй", като използва част от предназначеното за АЕЦ "Белене” оборудване, но това се оказа невъзможно, отчитайки изискванията на ЕС, твърди източникът. Той припомня също така, че американската компания "Уестингхаус", която е подразделение на японската корпорация "Тошиба", също се занимава с разработката на проекти в атомната енергетика и сама строи реактори и централи.

Въпреки това руската страна е потвърдила, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ "Козлодуй" и даже да го остави за съхраняване в Русия, докато започне реализацията на проекта.

Договорите с компанията „Уестингхаус" за предпроектно проучване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй" бяха подписани през август. Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов каза тогава, че се предвижда окончателният доклад на консултанта „Уестингхаус“ да бъде готов до март 2013 г. Българската страна очаква да бъде извършен пълен анализ на проектите на останалите компании, включително на „Атомекспортстрой“, преди да излезе с окончателното предложение, каза Валентин Николов.

В края на март България обяви, че се отказва от строежа на АЕЦ „Белене“. Но тъй като Росатом от подписването на договора през 2006 година изпълняваше задълженията си и един реактор бе практически построен, беше решено той да бъде пренесен в АЕЦ „Козлодуй“.

През юни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че ядреният остров на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да бъде построен единствено от руските компании Атомстройекспорт и Росатом, а неядрената част може да бъде диверсифицирана и за нея може да има друг изпълнител, стратегически инвеститор и партньор.

От своя страна заместник генералният директор на Росатом Кирил Комаров каза, че България предлага на руската държавна корпорация Росатом да участва в изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „От българите имаме предложение да обмислим наше участие в изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Смятам, че въпреки отказа на България да строи АЕЦ „Белене“ нашето сътрудничество ще продължи и за това има перспективи“, каза Комаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


491
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
0
 
33
 
! Отговори
до 324 от славянин преди 12 години
Най-големите крадци и убийци са твоите любими либерасто-толерасто-педерасто ''демократи'' и *** им! Последните 23 години отлично го доказват!
259
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До EU citizen Нито с 1 млрд., нито с 4 ще фалираме, разликата е че в първият случай ще трябва да инвестираме още доста като средства и време, за да имаме нещо реално в крайна сметка, а във вторият, ще е по-кратко времето и съответно ще имаме по-бърза възвращаемост. А третият е нереалистичен, защото руснаците строят достатъчно централи и реакторите ще заминат за някоя от тях, а в най-лошият случай ще си построят тяхна централа.
258
0
 
33
 
! Отговори
??? преди 12 години
До EU citizen не бързай да избираш, питай барозу тоз, оня, кралицата, меркел, обама, къде си тръгнал да избираш. А отговара е логичен- нера,ботет с руснаците, ние ще ви направи белене, козлодуй ще закърпим, не сте казали, що тъй, дай тук един заем ще видадем, че вий сте борд, нали ние ние ви го препоръчхаме, не може всеки да ви дава пара и да ви строи току тъй,
257
0
 
38
 
! Отговори
БАНАНОБУЛГАРИЯ преди 12 години
А ИСКАШ ДА КАЖЕШ ЧЕ МУТРАТА БОЙКО ЗАЩИТАВА ОЛИГАРСИТЕ! ДА ИСТИНА Е РАЗБРАХ ТЕ. АМИ ТО БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ЗАТОВА НЕ Е КОНКУРЕНТНО СПОСОБНА ЗАРАДИ СКЪПИЯ ТОК И СКЪПАТА ПРОДУКЦИА ЗАРАДИ НЕГО. Годишен доход от ВЕИ /топ 3/ : Валентин Златев - 18,0 млн.лв Цветелина Бориславова - 9,5 млн.лв Иво Прокофиев - 9,1 млн.лв ЦЕНА НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА: от Марица изток 1 и 3 /американски/ - 17,5 ст/квтч от вятърни централи - 17,2 - 18,9 ст/квтч от фотоволтаици - 75,5 - 82,3 ст/квтч ОТ КОЗЛОДУЙ - 1,8 ст/квтч Сега ясно ли ви е защо Боко няма да допусне строежа на Белене, а и ще направи и невъзможното да съсипе и Козлодуй и цялата ядрена енергетика? гледам НАЙ-НОВИТЕ СНИМКИ НА ЧОВЕКА АЗ СЛЪНЦЕТО ОГРЯЛО БЪЛГАРИЯ БОЙКО БОРИСОВ. ОТ ДЕН НА ДЕН ПО-СБРЪЧКАНА ФИЗИОНОМИЯ И С ПО КРИВА УСМИВКА КОЯТО ПО СКОРО ПРИЛИЧА НА БОЛКА. ЯВНО ЯНКИТЕ И РУСНАЦИТЕ ЯКО СА ГО ХВАНАЛИ ЗА ТОПКИТЕ И СТИСКАТ ЛИ СТИСКАТ. ХАЙДЕ БОЙКО ПОДАВАЙ ОСТАВКА ЧЕ СУРАТА ТИ СТАВА ВСЕ ПО-КРИВА И СТАВАШ ПО-БОЛЕН. ДА СИ ПРИПОМНИМ КОЙ ИЗГОНИ НЕМСКИЯ ИНВЕСТИТОР ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ-ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ! ЗАПОЧВА ДЕЛОТО В ЕС СРЕЩУ МУТРАТА БОЙКО БОРИСОВ. ОТ МУТРА КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА. ТЕ ЗАТОВА НЕ СА ГО ПРИЕЛИ В СИМЕОНОВО В ДС ИЛИ МИЛИЦИОНЕРСКОТО ЩОТО ОЩЕ ТОГАВА СА РАЗБРАЛИ ЧЕ Е ***.ПО ПРОСТИ ОТ ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ НЕ БЯХ ВИЖДАЛ НО НАЙ-ПРОСТИ СА ТИЯ БЪЛГАРСКИ ОВЧИЦИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ! ТАЯ ШАМАНДУРА БОЙКО Е МАТИРАХА ОТ ВСЯКЪДЕ ВРЕМЕ Е ДА МУ РЕЗНАТ ТИКВАТА НО ПРЕДИ ТОВА ЩЕ СЕ ГАВРЯТ И ЗАБАВЛЯВАТ С ТОЯ ***! ТОЙ СИ ГО ЗАСЛУЖИ! ЖАЛ МИ Е ЗА ОВЧИЦИТЕ КОИТО ЩЕ МУ ПЛАЩАТ ПРОСТОТИЙТЕ НЕГОВИТЕ И НА НЕГОВИТЕ МИНИСТРИ!ТИКВАТА ТРЯБВА ДА Е В БЕЛЕНСКИЯ ЗАТВОР И ДА СИ ГЛЕДА ГЬОЛА КОЙТО СЪЗДАДЕ! АМИН!
256
1
 
33
 
! Отговори
ДО 318 преди 12 години
Има и четвърти вариант - той е най вероятен - обръщаш се с лице на запад,навеждаш се, с две ръце си разтваряш бузите и почваш жално да се молиш на тия дето са зад гърба ти от изток ,поне да ти сложат плюнка
255
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** са поръчали ядрен реактор и оборудване без да имат документация. Много дълновидно и мъдро, но какво може да се очаква от потомци на крадци и убийци.
254
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сте драскали глупости за изгодната електроенергия от АЕЦ. Това е голяма глупост и вече и децата в училищата знаят за Фукушима. Целия свят се насочва към ВЕИ и това е необратимо.
253
0
 
33
 
! Отговори
Запитване преди 12 години
Нима България може да фалира ако направи разход от 1 милиард евро? o.O
252
0
 
32
 
! Отговори
до 314 преди 12 години
"Щеше да стане същото като във Фукушима.Като остане без охлаждане, всеки ректор ще се стопи."Ако остане без охлаждане...Аман от разбирачи!
251
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля, че росатом показва характер на магаре на мост. Така и така ще трябва да предоставят документацията за реактора, но се дърпат и реват неистово.
250
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо спорите за безмислени неща. Докато трае делото за оборудването на АЕЦ Белене всичко е блокирано - гарантирам че това ще продължи поне 3 години. Тука трябва да се изказват колеги юристи специализирали международно право.
249
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долу комунистите! Искаме възмездие за всичките 70 години комунистически терор над българския народ !
248
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Требе кремълските гномове да се съдят за монопол и за газовите доставки и за ядрените такива. Веднага трябва да се сигнализира ОЛАФ за отказа на росатом да предостави документация и бандитите да се гонят до дупка.
247
0
 
36
 
! Отговори
до 298 преди 12 години
"...Кой руски реактор ще издържи на цунами, питам аз?"А да си чул всички експертни мнения по въпроса, преди да се изкажеш?Ако реакторите във Фукушима баха като тези предвидени за АЕЦ Белене или като тези в Козлодуй, случилото се там, нямаше дори да влезе в новините...Аман от неподготвени изказвания!
246
0
 
33
 
! Отговори
Язе преди 12 години
Тия дека пишете тука требе да си направите една сбирка некъде. Че е много интересно да се види и чуе.Политизирате, а требе по тоя въпрос да се говори само с числа. И не само по тоя въпрос.
245
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...някой дава ли ти детайлна информация за чиповете...Да обаче чиповете на моя компютър не могат да направят родината ми пустиня за няколко века напред както железарията на московските пияндури.
244
0
 
37
 
! Отговори
пак кретен преди 12 години
> На момента трябва да дадем росатом под съд с иск стойността на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Трябва да се съдим до дупка - най-добрата защита е нападението.До дупка казваш? Сега сме със свалени *** заради гафовете на правителството - след съда до дупка и без тях оставаме. Само с дупката...
243
0
 
36
 
! Отговори
Росатом преди 12 години
Хорошая работа, ама болгарская...
242
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На момента трябва да дадем росатом под съд с иск стойността на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Трябва да се съдим до дупка - най-добрата защита е нападението.
241
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Демокрацията не може да се издигне по-високо от нивото на този човешки материал, от който са изградени нейните избиратели."Б.Шоу