Първо референдум, а не преговори за АЕЦ „Белене“!

Защо в парламента ще се преговаря с инвеститор, чуди се президентът
Обновена: 1 окт 2012 14:42 | 1 окт 2012 11:55,
274
Първо референдум, а не преговори за АЕЦ „Белене“!
Росен Плевнелиев откри новата академична година в Техническия университет в София. Снимка: БТА

Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене", заяви президентът Росен Плевнелиев.

„Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например, имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно  трябва да направим референдум. Иначе ще нанесем удар по демокрацията в България. Вече практически сме в процедура по референдум. Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор“, запита държавният глава.

Според него правителството правилно е поставило куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор без никакъв опит в ядрената енергетика. Плевнелиев е категоричен обаче, че първо трябва да се съобразим с волята на хората, които искат референдум.

Още по темата
„Първият български референдум заслужава истински дебат в парламента, всички съмнения да се разчистят, всички цифри и параметри да се сложат на масата – кой какво е свършил, колко ще струва, откъде ще дойдат парите, кой ще носи рискът, какви са алтернативите, как ще се отрази на следващото поколение“, смята президентът.

Той апелира за пълна прозрачност по енергийните проекти, за да бъде българският народ коректно информиран, преди да направи своя избор.

„Нека никога повече решенията за българската енергетика не се взимат на тъмно и не се стартират милиардни проекти без договор“, каза още държавният глава.

Според него въпросът на референдума трябва да бъде по-общ, по примера на Италия, Австрия и други, а именно – да се развива ли атомна енергетика в България в бъдеще с изграждане на ядрени мощности, да или не?

Ако се търси конкретизиране на площадката, според Плевнелиев тогава въпросът би следвало да бъде – да се развива ли атомна енергетика в България за в бъдеще чрез изграждане на нови ядрени мощности на площадките в Козлодуй или Белене?

Миналата седмица сагата около АЕЦ „Белене“ тръгна с пълна сила, след като мистериозен американски инвеститор прояви интерес да гради централата като частен проект.

Проекторешението за започване на преговори с инвеститора "Глобал Пауър" обаче все още не е гласувано от парламента.

Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че ще разговаря с инвеститора, ако депозира "200 млн. евро или долара", и му постави редица условия. Също така той нареди и на службите да го проучат.

Към края на юли БСП внесе в парламента над 700 хил. подписа на граждани за искане за референдум за АЕЦ „Белене“.

В края на миналата седмица министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че проверката е установила над 500 хил. действителни подписа, които са необходими по закон за стартиране на процедурата.

Предстои парламентът да вземе решение за обявяването на референдума в тримесечен срок и ако подкрепят провеждането на национално допитване, датата ще бъде определена от президента.
От БСП очакват референдумът да бъде насрочен в началото на следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вероятно първият референдум у нас ще пропадне с подобен скандал както румънския, но това е все пак една малка стъпка към бленуваната и непостижима демокрация.
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали не мислите че Бойко ще позволи референдум да се проведе извън парламента? Референдум може да има само сред предварително избрани български граждани, които се помещават в парламента. Всички които се намирате извън тази интитуция се считате за "лош човешки материал" и няма да ви се даде право на глас.
131
0
 
8
 
! Отговори
На кратко преди 11 години
Има ли още някой от тук присъстващите, който да си мисли все още, че ако примерно Мердцедес или Бентли отворят фабрика в България всички българи ще могат да си закупят по една кола на цената на Дачия Логан ... примерно. Този референдум ще определи, колко са "озрели" българите за 23 години да живеят в една истинска европейска демократична държава или още не ?!
130
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам да се развива ВЕИ у нас и съм категорично против опасните АЕЦове.
129
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако отговоря с ДА на предстоящия референдум, това означава, че одобрявам корупцията и кражбите около АЕЦ Белене и желая това да продължава.Ако отговоря с НЕ - това означава, че искам да се търси виновниците за тази мегаглупост.
128
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е Бойко да дръпне президента за ушето. Не го е сложил там за да му се меси в сделките. Как така народа ще решава Бойко какъв бизнес да си върти с държавни предриятия?
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Хутко Мафани насрочи го този референдум !!! Да не би да чаках Тиквата да ти каже какво да правиш ???
126
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кашата която продължава да се забърква около беленския гьол става все по-гнусна и гадна.
125
8
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
хм..клоунчето..да не би да се съмнява че българите не искат Белене? те по скоро не искат теб..но Белене си я искат господинчо..и тъй като него българина никой управляващ не го пита за нищо..а само му налага каквото се сети..а тук нещата са сложни ..ще трябва и да ни чуят господата ..няма мърдане вече
124
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В предстоящият референдум ще имат право на глас хора над 18г които са си плащали електроенергията през последните 12месеца.
123
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Що ли не вземат да национализират пак електродружествата - нали са на печалба. Защо изобщо ги продадох, че и на 3 различни фирми. Като че ли електрическата мрежа в България не е една !!!! Правителството ще печели като притежава електрификацията на страната, фирмата ще е една и няма да се плащат разни преноси, достъпи, добавки и др., а ще си знаем бруто цената и ще си правим сметката лесно.
122
2
 
8
 
! Отговори
до 142 преди 11 години
в-к Монитор/ 16.07.2012г.-----------------------------------...Допълнително подписката се дискредитира от гафове. Например преди няколко дни се появи информация, че в Кюстендил в сградата на кметството в ромската махала хората са привиквани да се подпишат с обещанието, че по този начинще получават по-евтин ток и хляб с по-ниска цена.Подписката е събирана от представители на *** коалиционни партньори на БСП.
121
0
 
15
 
! Отговори
До Заблудените преди 11 години
Никога вече няма да има евтин ток без значение от къде, много са маймуните на клона.
120
1
 
3
 
! Отговори
ЕНЕРГЕТИК преди 11 години
ВЪПРОСА НЕ Е ЗА ИЛИ ПРОТИВ ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА А С ДЪРЖАВНО УЧАСТИЕ 51% ИЛИ ЧАСТНА !!!
119
4
 
9
 
! Отговори
turbosmile преди 11 години
Подписката за референдум е най-голямото национално предателство на Съсела. Само *** *** ще повярва, че токът ще стане по-евтин. А ако инвеститора е от the USA, тогава се знае - там където е минало the USA, трева не никне! Не на втора атомна! България не е помийна яма! Ама на Съсела к`во му пука? Той и без това не е българин. :(
118
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целия 'референдум' е измислен от БСП, като политическа акция.Това е правен абсурд! Ако 'искаме' АЕЦ Белене, кой ще го плаща, колко ще ни струва тока?!Цялото понятие "АЕЦ Белене" не съществува, като завършен технически и финасов проект за да се водят генерални дебати 'за-против'!Това е една PR акция!
117
0
 
15
 
! Отговори
Ето какви глупости преди 11 години
Ето какви глупости плащаме на ЧЕЗДостъп до разпределителната мрежа Достъп до електропреносната мрежа Пренос през разпределителната мрежа Пренос през електропреносната мрежа Добавка за зелена енергия Високоефективно комбинирано производство Невъзстановяеми разходи Стойност за разпределение
116
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се иска референдум за АЕЦ Белене е смешно. Как се очаква да дадем мнение, като основни параметри на операцията липсват? Президента е хомосексуалист и вече започна да се държи точно като такъв!
115
1
 
4
 
! Отговори
До 131 преди 11 години
Не е Овч. този дето е настанил Е.Он и ЧЕЗ и т.н. Това стана по времето на Мадридския мошеник с помощта на Лондонските юпита. Като плямпате поне не говорете такива нагли лъжи. Друг е въпроса че Овч. си е за затвор, но за съвсем други неща. А още по друг е въпроса че имаха три години ГЕРБ да ги свършат тези неща.....
114
1
 
5
 
! Отговори
до 128 преди 11 години
Ами съгласен съм че ЧЕЗ ЕОН и третия не го помня са *** и трябва да бъдат изгонени, за какво са ни енергоразпределителни дружества? да не би да мога да избирам от трите? Да ги махат и Държавен монопол върху всички естествени монополи в БГ -ток, водоснабдяване, топлофикация.