Може ли купеният и контролиран вот да компрометира изборите?

Ако има масово гласуване, този вот ще бъде пренебрежително малък
41
Може ли купеният и контролиран вот да компрометира изборите?

След полицейските операции срещу търговията с гласове, може ли купеният и контролиран вот да компрометира изборите на 27 октомври и как да се преборим с тази порочна практика?

"Силно се надявам избирателите да излязат да гласуват на 27 октомври. При всички положения, ако избирателната активност е по-голяма от тази на последните избори, то тогава процентът на гласовете, за които може да има подозрение, че са купени или има контролиран вот, ще бъде пренебрежително малък. Всеки може да си направи сметката, ако излезем да гласуваме масово, как процентът на корпоративен вот няма да бъде значим", заяви председателят на обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева в "България сутрин".

Огромна част от случаите с купен вот остават неразкрити, допълни от своя страна адвокат Людмил Рангелов.

"Такъв начин за купуване на гласове изглежда страшно примитивно и не ни експонира по добър начин като европейска страна. Купуването на гласове с дърва е по-приложимо към местния вот. Това много трудно се доказва. Зачертаване на кредити, на вересии - ние сме някъде в средновековието. Санкции трябва да има за това. Ако няма санкции в тази наша държава, съвсем ще се делегитимира вотът", допълни адвокатът за Bulgaria ON AIR.

По думите на Пенева обвиненията няма да попречат на кандидат-депутата за изборите.

"Много сериозна трябва да е ситуацията в страната, за да стигнем до отлагане на избори. Сега всички органи на администрацията трябва да си свършат работата. Срещу лицето, за което са повдигнати обвинения, няма пречка да продължи да бъде кандидат-депутат и дори да бъде избран, ако събере необходимия брой гласове на предстоящите избори", поясни гостът.

Според Рангелов полицейски акции за купен вот винаги са там, където не се случват истинските неща и са прах в очите на хората.

"Обвинението срещу г-н Ибрямов не е за купуване на гласове, а за търговия с влияние. Това е едно изключително трудно за доказване престъпление. Не разбирам как Ибрямов, който не разполага с власт, освен законодателна, би могъл да търгува с влияние. Цяла област знае къде точно и кой извършва купуването на гласове, само органите на МВР последни научават", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от Избори 2024
ПП обявиха приоритетите си за тези избори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
До Гербер преди 14 минути
стават първи на избори герберите, защото уреждат машините да не работят (по един или друг начин), купуват гласове (не само те де), администрацията на държавата е герберска и гласува под строй, голям процент невалиден вот (разбирай неудобен)... те така печелят
35
1
 
1
 
! Отговори
До Винету преди 17 минути
даааа строеше се, блок в/у блока в манастирски, завинаги прецакан квартал
34
1
 
5
 
! Отговори
До Винету преди 47 минути
Да,при ГЕРБ беше направо рай.Борисов си пълнеше чекмеджетата, Шиши фалираше всичко което докопа, Доган си живееше бейски в Сараите, Нинова все беше уж опозиция и все си беше в Парламента, а народът вегетираше с 200лв.пенсия и 400 лв.мин заплата.
33
1
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 49 минути
То виждаме как се е строяло. Всичко пада.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 52 минути
Доганците вече поискаха отмяна на изборите. С такова масово купуване няма смисъл да се провеждат избори.
31
4
 
2
 
! Отговори
Винету преди 52 минути
14. Само дето при ГЕРБ в България се строеше навсякъде и имаше пари за всичко? А сега в последните 4 години как е, как е?
30
1
 
0
 
! Отговори
Изнервен преди 55 минути
До 22. А ТИ това как го видя и ДОКАЗА? Нещо да си спомняш едно видео от последните местни избори и чие беше действащото лице?
29
3
 
2
 
! Отговори
Гербер преди 57 минути
До 14. Май и ти си от тези, които дишат единствено благодарение на омразата си към ГЕРБ. И викаш целия народ, а? Ама това е само в твоето болно съзнание. Иначе резултатите от изборите и кой става постоянно първи нищо ли не ти говори?
28
3
 
2
 
! Отговори
Мен преди 59 минути
Когато някой ми докаже,че гласа ми отива и се брои за истински за партита за която съм гласувал,тогава ще отида да гласувам.така да минава гласа ми през 10 чифта ръце,в едни стаички в едни помещения съжалявам но нещо не е окей работата.Ако гласуването беше истинско и нормално ,до сега щяха да са го забранили.
27
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 час
До мислеща. Мислиш с нещо друго, не с главата си. Купеният и контролираният вот въобще не е значима бройка и не оказва почти никакво влияние върху резултатите от изборите.
26
2
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 1 час
НЕ! Колко да купят - 10 000, 20 000, 30 000? Няма да са повече и това няма никакво съществено значение.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Шиши удря Сокола, което като цяло не е лоша новина, лошото е, че се вижда как Шиши си има МВР, прокуратура и съд.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тролейбусният състав цял ден повтаря мантрите "гласувайта да съборим мафията" и "гласувайте да се събори купеният вот" . Ами няма да гласувам бе тролейбуси. Няма за кого. Точка.
23
2
 
3
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 1 час
От много отдавна купеният и корпоративен вот определят изборите, аз затова не гласувам. Освен това избирателните списъци трябва да се изчистат от мъртвите души, да се премахнат фиктивните секции и машинното гласуване, и тогава ще има шанс за по-честни избори. Иначе всичко друго е фарс!
22
1
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 1 час
Мафията са Шиши и Боко, те купуват гласове, затова са уж "първи" на изборите!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Субсидията е основно за купуване на гласове!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
нар. събрание се пълни с паразитиращи криминогенни елементи, в момента единствена партия на която бих гласувал доверие е бюлетина номер 4. И то само временно докато се види какво правят в парламента след влизане -- защото след като влязат много партии вече стават негодни.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Държавата защо не купи вота? По 100 лева на гласувал!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тая уфса да си подаде оставката, щом приема наличието на купен вот, макар и пренебражимо малък при определени условия! В Закона това ли пише?!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
изборите до тук вкл. и предстоящите са фарс -- трябва да се променят изискванията при регистрация за участие на партиите, които да филтрират компрометирани партии или лидерите им -- защото има различни партии -- едни са регистрирани като фирма за усвояване на партийни субсидии, лидерът им е несменяем, дошли на власт и натворили хаос, корупция и т.н. -- на следващите избори -- забанване -- причина конкретни влошени икономически показатели на държавата България, да плуват в канавката.