RWE се отказали от "Белене", защото нямало финансиране

По заръка на Борисов Добрев звънял на компанията, но имали празник
Обновена: 3 окт 2012 18:42 | 3 окт 2012 18:06,
159
RWE се отказали от "Белене", защото нямало финансиране
Добрев изпълнява заръките на Борисов. Снимка: архив Булфото

Германската компания RWE се е оттеглила от проекта АЕЦ „Белене“, тъй като не е имало финансиране и не е подписан договор за проектиране, доставка и изграждане на централата. Документът трябваше да се подпише между българската и руската страна, обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

По време на специална пресконференция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) беше показано официалното уведомление на германската компания, с което тя се оттегля от проекта.

Днес на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов възложи на енергийния министър Делян Добрев да се свърже с RWE и да попита защо не са инвестирали в България. Причина за искането на Борисов станаха изказвания на левицата за работата на правителството. "Обади се в RWE и попитай дали ГЕРБ ги е изгонил", заръча Борисов на Добрев.

На пресконференцията днес енергийният министър обясни, че не могъл да се свърже с компанията, защото “днес те имат празник“.

По тази причина министър Добрев е поканил Михаил Андонов да покаже пред медиите официалното уведомление на RWE за оттеглянето им от проекта.

Още по темата
RWE беше избрана от НЕК за стратегически инвеститор при реализацията на проекта на 19 декември 2008 година. Между двете страни беше сключено стратегическо споразумение. В продължение на 16 месеца обаче не е намерено решение на два основни въпроса – за начина и подхода при финансиране на проекта и липсата на подпис върху договор за строителство с „Атомстройекспорт“, разказа днес Андонов.

Документът с руската страна не е подписан заради липсата на споразумение относно инфлационния индекс при изчисляване на стойността на проекта, както и дяловото участие на страните в проекта.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев посочи, че по време на преговорите германската компания не е правила оценка дали проектът е добър или не, а единствените коментари са били свързани с финансирането.

По договор RWE трябваше да осигури средства, за да финансира 49% от собствеността в централата. Компанията не е успяла да направи това, нито е внесла и бонус от 500 хил. евро, каквито са били изискванията в подписаните документи.

В крайна сметка RWE се оттегли от проекта на 27 октомври 2009 година.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
21
 
! Отговори
ариец преди 11 години
След всяка изцепка на Тиквата, си мисля,че е стигнал дъното, но той не престава да ме удивлява и копае все по-надолу!! Кой нормален човек може да си помисли,че ще успее да въвлече компания като RWE във вътрешнополитически боричкания? Разбира се - никой, но не и Тиквата! Тоя *** си мисли, че в цяла Европа живеят ***, и щом нададе вой като подивял макак, всички ще хукнат да го защитават и да му се връзват на маймунджулъците...
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
герб се обадили на RWE , RWE се обадили на руснаците и Герб пак ще го съдят във франция за 1 милярд
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ВИЦОВЕ ЗА ГЕРБ!Всичко е истина ....
24
1
 
23
 
! Отговори
Българан преди 11 години
""Обади се в RWE и попитай дали ГЕРБ ги е изгонил", заръча Борисов на Добрев."!!! И на кого се обадил Добрев? Това виц ли е? Или е реалност в татковината ни?!
23
2
 
18
 
! Отговори
bolka преди 11 години
"Днес на правителственото заседание премиерът Б. Борисов възложи на енергийния министър Делян Добрев да се свърже с RWE и да попита защо не са инвестирали в България."...днес енергийният министър обясни, че не могъл да се свърже с компанията, защото днес те имат празник.Възможно ли е да се излагат като махленски клюкарки? Ставаме за смях, не мога да го повярвам. Човек на такъв пост да ни излага пред сериозни инвеститори, които с дипломатичен тон са отговорили на наивния и глуповат въпрос.
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В крайна сметка RWE се оттегли от проекта на 27 октомври 2009 година."Да добавим, защото е пропуснато "... с идването на ГЕРБ на власт"
21
1
 
9
 
! Отговори
Аман преди 11 години
Колкото глупости се изприказваха за това "Белене" по медиите, оценено в рекламно време щеше да я изплати.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така става като незнаеш .че България има писани и не писани закони с Русия
19
8
 
5
 
! Отговори
дото преди 11 години
Днес видях по телевизията Йордан Цонев-Ментата.Беше в народното събрание с тъмни очила.Явно крие очите си и лъжите си,както ДПС,БСП,НДСВ.хахахаха,смешни сте другари комунисти.Белене го стройте ,колко петилетки.Къде е Овчаров????
18
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб ще искат обещетение от 1 милярд евро от RWE защото са се отказали . хихихихи
17
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Уважаеми,колеги от Форума,много Ви моля да не плюватв Папагалчето,то така си е научено
16
1
 
20
 
! Отговори
сериал преди 11 години
регб, с любезното съдействие на Маргарини Брадърс, представят новия си сапунен сериал, Нелъжливото пожарникарче. Ще Видите: как Цецо не лъже за апартаментите; как Дянков не лъже за заплатите и за пенсиите; как кметката не лъже за винетките за паркиране; как Добрев не лъже за Белене; как плевела не лъже, че е истински президент; как пожарникарчето не лъже, за каквото си иска; как българите не лъжат, че вярват на пожарникаря.
15
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОСТАВКА .
14
3
 
20
 
! Отговори
нямало ги никакви преди 11 години
RWE се отказали от "Белене", защото "герб" ги нямало никакви!
13
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лъжа след лъжа, оставка за герб!
12
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Имайте малко достойнство и не праветв България за смях,само защото Вожда се е Ядосал,ние всички си го знаем какъв е
11
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
турция строи руски централи че пушек се вдига.правете си изводите евроглупаци.истината е в русия китай и япония.там отиват световните печалби сега а не в изгнилата и изчерпана европа.
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как мислите може ли RWE да напише в писмото - отказваме се защото не можем да работим с маломници които от първия де обявяват,че проекта спира и,че е гъол .Разбира се ще посочат по-благовиден повод.
9
4
 
12
 
! Отговори
Студент преди 11 години
"бонус от 500 хил. евро".. Ейй, другарите са си изяли цървулите от яд като са изпуснали бонуса..
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дайте я на турците защото те няма да се мотаят а ще я дадат веднага на руснаците.балканските и азиатските ни съседи не са *** като нас.сами си *** клона ние.