Не искаме патриарх с агентурно минало, категорични са от СДС

Само по този начин ще имаме истински духовен водач
13 ное 2012 17:33,
27
Не искаме патриарх с агентурно минало, категорични са от СДС
Снимка: БТА

Новият български патриарх в никакъв случай не трябва да бъде свързан със структурите на Държавна сигурност. Зад тази позиция застанаха от СДС след заседание на Националния изпълнителен съвет на партията.

„Надявам се, че Българската православна църква ще намери сили пред цялото общество, спазвайки законите и устава на БПЦ, да избере нов патриарх и той да не бъде човек, свързан със службите на Държавна сигурност преди 1990 г. или сега. Само по този начин той ще има авторитет и ще бъде припознат от християнската общност като водач.“, каза председателят на партията Емил Кабаиванов.

Според Комисията по досиетата стана ясно, че едва трима митрополити нямат агентурно досие.  Това са Николай, Гавриил и Амвросий.

На въпрос дали ще бъдат изключени Мартин Димитров и Йордан Бакалов от СДС за неизпълнение на решението на Националния съвет на партията да се оттеглят от председателските места в парламентарни комисии, Кабаиванов сподели, че оставят на съвестта на всеки един от тях да изпълни или да се противопостави на решението на висшия орган на СДС.

„Искането на ДСБ за оставка на Бойко Борисов е медиен фойерверк“, коментираоще Емил Кабаиванов по повод осъдителната присъда за България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за смъртта на Тодор Димов, известен като Чакъра.

Още по темата

Припомняме, че вчера заместник-председателят на ДСБ Светослва Малинов поиска премиерът да се оттегли от поста си за това, че Европейският съд по правата на човека осъди България заради случая с Тодор Тодоров-Чакъра.

Миналата седмица съдът в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро обезщетение на роднините на Чакъра, загинал по време на акция на МВР в Харманли, ръководена лично от Бойко Борисов през 2003 г., когато той беше главен секретар на вътрешното министерство. От ДСБ са категорични, че Борисов няма моралното право да участва следващата седмица в заседанието на Европейския съвет, редом до премиерите на останалите страни-членки.

Според лидерът на сините така или иначе изборите са след броени месеци и българските граждани сами ще оценят действията на настоящето управление. На въпрос как СДС ще спечели доверието на избирателя, Кабаиванов акцентира върху това, че в синята партия "няма хора, свързани с приватизационни сделки, със съмнения за корупция." Главна цел на партията ще бъде повишаване стандарта на българина до този на развитие европейски държави, допълни шефът на сините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
36
 
! Отговори
РАБ БОЖИ преди 11 години
До демократДА ТЕ СВЕТНАТ *** ДАНО !!!!!!!!!НЕ НИ ТРЯБВА АГЕНТ НА ЦРУ !!!!!!!!!1ДА БЪДЕ ИЗБРАН ПАТРИАРХ ОТ ТРИМАТА ВЛАДИЦИ КОИТО НЕ СА БИЛИ АГЕНТИ НА ДС НЕЗАВИСИМО ОТ ВЪЗРАСТА ИМ !!!!!!!!!!!!НЕ ИСКАМЕ НИТО АГЕНТИ НА ДС НИТО НА ЦРУ - ИСКАМЕ ВЯРВАЩИ САМО В ГОСПОДА КАКТО БЕШЕ ДЯДО МАКСИМ НЕЗАВИСИМО ОТ ОПЛЮВКИТЕ НА РАЗНИ ДЪЖДОВНИ ЧЕРВЕИ ТУК !!!МИР НА ПРАХА МУ .
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подкрепете тогава Боко и Цеко и ни натресете Николайчо Пловдивски, че е цвете невиждано! Нещастници, продадохте се и вие на Грабаджиите!
20
1
 
34
 
! Отговори
дано да е преди 11 години
гавраиил,че иначе някои хора ще се откажат от православието, ние българите имаме "опит"в това, нали павликяните и богомилите доброволно приеха исляма.А има и наченки пак на алтернативен синод, на Инокентий и доста ще отидат при него.В края на краищата да се запази православието, с ченгета православие добро не става, откажете се "полковници в раса" в името на православието, а Николай хиче не става, той е по часовници и коли.
19
0
 
31
 
! Отговори
дo 19 преди 11 години
навремето Моисей е убивал всеки, който се е молил на Мамона, а сега чакай единайсет добре капсулирани агенти на ДС + трима владици, без досиета ще решават съдбата на БПЦ и да те нахранят с вяра.
18
2
 
34
 
! Отговори
демократ преди 11 години
Прави са от сдс трябва да ги слушаме аз предлагам за патриарх да бъде назначен ФОРИ СВЕТУЛКАТА той е най достоен където и да ходи пътят му ще бъде осветен.
17
1
 
34
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Днес по "Хоризонт" слушах интервю с митрополит Гаврил - впечатли ме приятно. Моментът за БПЦ и Св. синод е решаващ. Те трябва просто да се КАПСУЛИРАТ и да не се поддават на ничие влияние. Сега е миментът да оформят онзи сноп от съчки, който ще ги направи силни и ще ги опази. Защото ние, които все повече заприличваме на братчетата на Гаврош, ще имаме нужда някой да ни нахрани поне с вяра.....
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези има ли ги още, бяха се загубили напоследък.
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ортганите на разузнаването са ви виновни,че сте некадърници.За нищо не ставате вече 25 години.
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДОКАЗАНИ АНТИБЪЛГАРИ ДА НИ ДАВАТ АКЪЛ !
13
0
 
32
 
! Отговори
до 11 Морски преди 11 години
Абсолютно си прав и ти благодаря, че ми припомни името!( вече взех да забравям имена- все още мисля, че е случайно..)Отец Попов беше и все още Е много обичан и уважаван от всички ( не само миряни).Но такъв е живота..Вероятно "далновидно и своевременно" е бил отстранен, за да не може да расте в иерархията.Казва се- "Бог бави, но не забравя."В дългия си живот виждам много доказателства.Никой не може да излъже Бъдещето или кармата си.
12
1
 
33
 
! Отговори
Емо преди 11 години
Кой бяха тези СДС ,а сетих се най-големите дубелизачи и *** слугите на старите *** които не са се докопали тогава до власта.Ако прочетат досиетата сигурно всички от изчезващото от полит картата СДС са доносници
11
2
 
32
 
! Отговори
9689 преди 11 години
И аз не искам участник на кръглата маса със жена партиен секретар,преподавател по политикономия-сапиото ама той не спира да плямпа.А пък се е един от най-големите крадци на прехода.
10
0
 
33
 
! Отговори
Морски преди 11 години
До "Za Kiril"преди 4 минутиКогато защитаваш теза или само своето мнение, трябва да си добре подготвен и запознат / на първо време с имената на хората, които споменаваш/. Иначе тезата ти само олеква!Да наистина отец Попов е смирен, интелигентен, фин, начетен и заслужава признание за своята богоугодна дейност. Само дето името му е Любомир и за съжаление не може да стане патриарх, защото е само Отец и няма как да стигне даже до митрополит. И за мое съжаление също!
9
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искаш ли да цъфнеш като майска роза
8
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЯСЕН Е не ама всички се обаждат що и *** да са изключение, а и да не вземе някой да се сети как се опитаха да всеят разкол в църквата, кето е и нормално за тях, все пак работят за чужди интереси.
7
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СДС----цървулите ,на прехода!
6
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕ ВСИЧКИ ОТ ---СДС, са от----ДС!Не искат Кирил ,защото ще ги разкрие ,....НАЛИ СА РАБОТИЛИ ЗАЕДНО ,И СЕ ПОЗНАВАТ!?
5
1
 
36
 
! Отговори
mery преди 11 години
Патриархът трябва да бъде духовен водач и баща на народа! Лошото е, че между спряганите за нов патриарх няма такъв подходящ! Политическите партии нямат право на глас при избора му!
4
0
 
34
 
! Отговори
za Kiril преди 11 години
Няма никаква смиреност и святост в погледа, физиономията, изражението. Ако облече кожено яке, еле ако си обръсне главата- готов е за "под прикритие".А годините му в "зрелия социализъм'?Ще отблъснат СЪВСЕМ хората от религията: този човек ли ще ми проповядва, изповядва? Ще кажете- няма да е той: такива ще са и подчинените му.Изгони ОТЕЦ ЛЮБЕН- точно той е смирен, интелигентен, фин, начетен и заслужава да бъде ПАТРИАРХ! НО вероятно няма маниери на "борец"( за каквото и да е) и няма необходимата "класа", за да се съзтезава с такива печени"кандидати за Патриарси".Боже, опази ни И от тази несправедливост!
3
5
 
45
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Седераска ***, вие пък къде се обаждате?! ;--0