Борисов и Атанасова вдигнаха червен картон за пушенето на закрито

Пратиха ресторантьорите да търсят лоби сред депутатите, които започнаха да отстъпват
11 дек 2012 18:00,
379
Борисов и Атанасова вдигнаха червен картон за пушенето на закрито
Снимка: БТА

Няма да подкрепим промяна в тоталната забрана за пушене на закрити обществени места. Твърдата си позиция за пореден път заяви здравният министър Десислава Атанасова. Такова обаче било и мнението на министър-председателя.

Днес представители на хотелиерите и ресторантьорите, които настояват за облекчаване на режима, се срещнаха с премиера Бойко Борисов. На разговорите присъства и Атанасова.

В неделя Борисов изненадващо смекчи изказванията си относно тоталната забрана за тютюнопушене и посочи, че тя може да бъде отменена след 22.00 часа.

Атанасова обаче днес заяви, че твърдата позиция на премиера, на МС и на депутатите от ГЕРБ от здравната комисия в парламента е против отмяната на забраната за тютюнопушене.

Още по темата
Помолена за коментар на думите на депутата Емил Димитров от ГЕРБ, че 70% от депутатите подкрепят облекчаване на режима, Десислава Атанасова:

„Аз повече коментари не мога да правя на това какво е казал колега, дали ще падне забраната или не. Казвам нашето становище на Министерския съвет – моето и на г-н Борисов, че няма да отстъпим за отмяна на забраната за пушенето. Не сме обсъждали преди или след 22.00 часа, просто казахме, че ние държим на закона в този му вид, в който е в момента”.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще потърси съдействие от депутати от всички парламентарни групи за промяна в закона, който забранява напълно пушенето на обществени места и в закритите заведения, съобщи пред „Фокус“ Благой Рагин.

По думите му премиерът и Атанасова по време на едночасовата им среща били много учтиви и внимателни, но накрая им показали „червен картон“.

„ Казаха: „Не може да ви помогнем, защото сме изпълнителната власт, а законите прави законодателната, и ни изпратиха в парламента, за да търсим лоби”, каза Благой Рагин.

„Искаме немския и австрийския вариант – да има зали за пушачи и зали за непушачи, за да може да защитим и двата сектора. Тези, които решат да не пушат, да имат проветриви места с климатизация и вентилация, и тези, които искат да се тровят, да им създадем възможност, но да оставят средства, за да може да съществува бизнесът на моите колеги и да плащаме данъци и такси в хазната”, обясни Благой Рагин.

Представителите на БХРА ще потърсят лобисти за исканията си в Народното събрание.

„Обръщаме се и към другите парламентарни групи в парламента – ние няма да се откажем от нито една подкрепа, която парламентарните групи решат да ни дадат. Доколкото разбрах, депутатите от ГЕРБ ще имат пълното право да гласуват по съвест, това означава, че на нас ще ни трябва подкрепа и от другите политически групи в парламента, за да може да спасим 50 000 семейства”, каза Благой Рагин.

В четвъртък ресорната парламентарна комисия ще разгледа законопроекта, който връща стария режим за пушене на закрито.

Ако има промени в закона за отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене, те трябва да бъдат приети с голям консенсус, коментира депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев. Според него трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не се политизира въпросът.

"Има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш. Всичко ще бъде коментирано и може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна”, добави Червенкондев. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
6
 
5
 
! Отговори
ДО 315 преди 11 години
МОМЧЕ , ОДИ ДА СИ ЛЯГАШ И НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ ЧЕ ИЗГЛЕЖДАШ МЕКО КАЗАНО СМЕШЕН. ДА НЕ СИ ПУШИЛ СМЕШНИ ЦИГАРИ С ЛЕКА ДРОГА
279
18
 
8
 
! Отговори
я па я преди 11 години
Абе, смешници... Да, за вас пиша, "непушачи" смотани!!! Как ще обясните на хората, че в САЩ вече е разрешена официално употребата на ЛЕКАТА ДРОГА - МАРИХУАНА да се пуши и да се отглежда у дома????? Нали сега си го мерим по Хамериканците? Значи, Тиквата отново прави всичко възможно да прокара път за узаконяването на ДРОГАТА у нас, а вие си говорете за "здравето" си и за вмирисаните си дрехи колкото си щете!!! Повдига ми се от вас - хората без грам разум, които не се питат защо са тия забрани тук
278
3
 
4
 
! Отговори
istina преди 11 години
PY6ILA SAM CIGARI 27 GOD.PREDI 2 GOD RE6IH I SPRQH DA PY6A .I SEGA OSAZNAVAM KAKVO SAM PRI4INILA PARVO NA SEBE SI I SLED TOVA NA DECATA SI I NE NA POSLEDNO MIASTO NA SEMEINIAT BIYDJET.BRAVO!TAZI ZABRANA E 4YDESNA .V DNE6NIA TRYDEN JIVOT IMA DALE4 PO VAJNI NE6A VARHY ,KOITO TRIABVA DA SE SASREDOTO4IM.NA FONA NA BEZRABOTICA I KRIZA CIGARITE VE4E SA LYKS,ZA6OTO SA SKAPI I ZATOVA NEKA ,KOITO RE6I DA SI PY6I V KA6I KOLKOTO ISKA .NE MISLETE RESTORIANTIORITE .TE NE VI MISLIAT,4E SE TROVITE.
277
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На умния човек една лула му дава стимул за размисъл, а на простия да пъхне нещо в устата си. Го е казал не повня кой. А пък нашите карат само по втората част. Понеже да прости и мислят, че всички са прости кат тях. И тичат да забраняват. Има ена работа : една цигара навънка се пуши 3 пъти по-бързо. Крушката си има опашка.
276
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бат' Бойко малко сгафи. Или не прочете добре статистиката. То верно, че само 40% от населението в България пуши. Ама 40% от цялото население. Като извадиш децата, бабите и разумните/ аз не съм от тях/ се получава съвсеееееееееем друга цифра.Не казвам , че пушенето не е вредно. Лично аз съм пушач но възпитавам детето си в точно обратното.Ама на този стрес и безпаричие да ликвидираш семейния бизнес/в повечето случаи е такъв/....направо си е харакири.
275
12
 
6
 
! Отговори
Депутат преди 11 години
Колеги, не се притеснявайте. Аз и моите колеги, както от партията така и от опозицията, много обичаме лобистите и винаги се радваме на срещи с тях. Така, след като дискутираме темата и определим какво те биха направили за нас за да им помогнем може да стигнем до консенсус и срещу щедро материално възнаграждение бихме гласували всеки закон, нависимо дали морално е правилен или е в разрез с интереса на народа.. Все пак народа ни е избрал и ние трябва да упражним дадените ни права (да се облажним)
274
6
 
20
 
! Отговори
Даси преди 11 години
Преди няколко години на заведение с жената си хапвахме и пийвахме за 10-15 лв. Сега и 40 лв не стигат за същото. А някой ми твърди, че забраната за пушене прогонила клиентите. Да не говорим, че ако видите кухните на повечето кръчми, кракът ви няма да стъпи там никога повече.
273
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пия вино, пия газ , пет пари не давам Аз.Сбъдна се мечтата на ***.
272
3
 
6
 
! Отговори
Ромпомпуй преди 11 години
Тоз пещерняк,що не остана да спи в Осло ,ми пак се върна у тях ,да ръси простотии?
271
13
 
14
 
! Отговори
Радо преди 11 години
Бааа уж се оплават , уж по-малко посещаемост , а в същото време за 8-ми над 100% увеличаване на посещаемостта в Боровец !!!! От както не се пуши на закрити места и аз ходя повече от преди и не само аз ами и много като мене, като ви се пуши, пушете навън никой не ви спира !
270
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха ха ха! Браво 304!
269
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изказале са се дребни пишман-манипулаторчета, които покрай всеобщите истини се опитват на тая база да прекарат идеята, че видите ли пушенето е антидемократично, антицивилизовано и требе по цивилизован начин да им се тресне на пушачите енъ атомна бомбъ.Да зле сме, да невежи сме, да болни сме, да нецивилизовани сме - ама не йе от пушенето ба. И нема нищо общо. Не съ напъвайте да са прайте на умни. Не сте ба. И нема да бъдете. От въздържание не съ получава. От друго е.
268
7
 
7
 
! Отговори
тъпчо до 301 преди 11 години
Не!!! Пръскай си колкото искаш в салона!! Твой проблем! Аз искам само...............салоните ни да са различни. Нищо повече.:))......Абе що се правите на *** бре!!! Не искаме да ви пречим! Искаме си наши заведения където никой не те кара насила да идваш! Толкова ли е сложно!?
267
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
300Е няма да се пуши. Както и няма да се *** на масите.Ако можеш да пушиш без да излиза цигарен дим около тебе, или да сереш в някакви херметически памперси , може и да ти мине номера.А при гейските клубове не знам как е , ти кажи!
266
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
295 , трови си се и си живей живота както си искаш, ама не пречи на другите .Ако аз реша да дишам ацетон в заведенията и пръскам ацетон из целия салон ще ми направиш ли забележка?
265
6
 
7
 
! Отговори
до 299 преди 11 години
Нямам нищо против хетеросексуалните пушачи и гейовете. Просто искам когато дойдат в моя клуб да са наясно, че там се пуши. Както аз съм наясно с правилата на техните клубове ....независимо от какво естество:)
264
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@286моля да бъркаш тровенето на хора с "порядки".Гея също може да иска да дойде в "твоя" клуб да слуша музика, но да не иска да бъде тровен.Не схванах защо си минал на гейски примери , щото и хетеросексуален непушач може да иска да дойде в твоя клуб.
263
5
 
8
 
! Отговори
1 преди 11 години
NE SUM PUSHA4 I NE OBI4AM CIGARITE AMA TOVA SE PAK ZA ZAVEDENIA SEKI E OTISHAL DA SI OTPUSNE DUSHATA CIGARI JENI ALKOHOL TOVA NE E CURKVA
262
7
 
9
 
! Отговори
тъпчо до 291 преди 11 години
И ся кво? Сутрин мляко с овесени ядки. Бягане в парка. На работа. Здравословен обяд/броколи например:)/. Фитнес. Вечеря плодова салата и чаша минерална вода.Лягане в 21.30. Супер! Ха ха ха! Да ама не! .......Две кафета сутрин/ с цигара, разбира се/. Не обядвам. Пуша цял ден/пак с кафета/ . Вечерям пържола:) Спиртосвам се с 200 г уиски. Лягам си когато искам......ако дамите ме оставят да заспя:) Знам, че ще умра по-рано от теб. И какво от това?:)
261
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората не влизат в заведенията ви щото нямат пари, а не заради забраната.Ако има пари , на никой няма да му пречи да излезе навън за цигара или в кабинка.