Хърватският премиер – BG рекламно лице с дънки „Рила“

Борисов разговаря със Зоран Миланович за Македония и туризма
Обновена: 12 фев 2013 16:57 | 12 фев 2013 15:12, Веселина Йорданова
59
Хърватският премиер –  BG рекламно лице с дънки „Рила“
Зоран Миланович и Бойко Борисов. Снимка: БТА

Напредък в „преговорите за добросъседството” с Македония отчете премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с хърватския си колега Зоран Миланович.

След като двамата премиери заявиха категорично, че между България и Хърватия няма отворени въпроси, които да създават проблеми, бе засегната перспективата за европейско членство на Македония.

Снощи Борисов разговарял с македонския си колега Никола Груевски и смята, че „напредваме много” по отношение на добросъседството. Миланович заяви, че Хърватия ще подкрепи Македония по пътя към ЕС, с която също няма нерешени въпроси.

Гостът бе категоричен, че страната му не би създала проблеми за членство на „Босна, Сърбия, Черна гора” и дори има интерес от това. Миланович изтъкна икономическите ползи, тези за туризма и не забрави да покани като туристи и „българите, които могат да си го позволят”.

Борисов веднага поде темата за туризма. „Хърватският премиер е един от първите рекламни лица навремето на нашата продукция в България. Като е бил малък, с майка си е идвал на почивка в България и му купила дънки „Рила”. И е първият хърватин там, в Загреб, с дънки Рила. Рекламно лице”, коментира Борисов полушеговито във видимо отлично настроение.

Хърватският премиер смята, че стокообменът е „нелош”, а според българския му колега, нищо не възпира туризма и инвестициите между двете страни. „Още 12 век търговците от Дубровник са имали възможност да търгуват, да продават, да купуват без мито и такси. Ние сме заедно с Хърватия и Дубровник още от времето на нашите царе”, изтъкна Бойко Борисов.

Борисов заяви, че страната ни винаги се е отнасяла към Сърбия и към Македония като към много приятелски страни, със съзнанието, че колкото по-бързо започват преговорите им за ЕС, „толкова по-добре за съседите им, каквито са Хърватия и България”.

Двамата премиери заявиха, че и българските, и хърватските интереси са били  защитени на Европейския съвет при преговорите за финансовата рамка на ЕС за периода 2014-2020 година по най-добрия начин.

Хърватия също е „умерено доволна” като България от средствата, предвидени за нея, защото ще получи повече, отколкото е имала. Страната ще се присъедини към ЕС на първи юли 2013 г.

„Любовта е двупосочен процес”, заяви Миланович, според когото също двупосочна е и кохезионната политика на ЕС. Според него тя е в интерес на всички държави-членки, включително на богатите. Хърватският премиер призна, че изграждането на инфраструктура със собствени средства е „скъп път”, който не пожелава на никого.

Борисов пък се похвали, че плащаме само 20 % за инфраструктурата, а останалото получаваме по линия на европейските фондове. Може би заради това нашият външен дълг остана толкова нисък, а на Хърватия се качи, предположи той.

Според Борисов именно заради финансовата си дисциплина България ще получи повече пари от ЕС в следващия период. Хърватският премиер също изтъкна, че всички държави трябва да имат фискална отговорност.

Трябва ли й на България атомна енергия, се поинтересуваха хърватските журналисти. „И в момента я произвеждаме в „Козлодуй”, отговори Борисов, който осведоми колегите, че реакторите там са издържали всички стрес-тестове и дават една шеста от произвеждания ток у нас.

Премиерът разказа и за плановете за строителство на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”, произвеждането на референдума за ядрената енергетика и позицията на правителството против строителството на АЕЦ „Белене”. Борисов обаче уточни, че цената на централата и липсата на тези средства е основна причина за тази позиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПростакПростакът си е *** (също като генералчето)... чети малко преди да коментираш - нерде Флоренция, нерде Венеция, ама хайде ;)
45
0
 
2
 
! Отговори
Простак преди 11 години
Тоя *** не знае ли,че нито Хърватия, нито Дубровник са имали царе?Дубровник е бил римска крепост в римска (а по-късно флорентинска) провинция и е имал наместник.
44
1
 
3
 
! Отговори
ORCE преди 11 години
Znaevme deka Milanovic ce go postavi prasanjeto za podobruvanje na odnosite megu Bugarija Makedonija zasto toj a i site pred nego premieri od Hrvatska silno ja posakuvat nasata zemja vo EU .dA VE POTSETAM MOZEBI NE ZNAETE DEKA PRI RASPADOT NA EX JY drzavata imavme najbliski odnosi i razbiranja.A za B.Borisov moze da go kritikuvate kolku sakate no toj vo momentot e isklucitelno pozitivna licost i jas go podrzuvam.So Bojko mozebe vi e loso no bez nego ste katastrofa
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ходат напред и назад и си говорят за туризъмна държавата промишленост и трябва а не туризамбългарите като имат пари сами ще си напълнят черномориетовече никой не помни какво е 14 дневна почивка - е с накои изключения
42
10
 
1
 
! Отговори
SRBOMAN преди 11 години
DUBROWNIK Е РИМСКИ ГРАД...АЗ ЗА ЦАРЕ ХРВАТСКИ НЕ САМ ЧЕЛ ДА ИМА...ЗНАМ СА СРЪБСКИ ЦАРЕ....КОГА *** И ХРВАТИ СА ИМАЛЕ ОБШТА ГРАНИЦА ====НИКОГАШ !!ВИНАГИ ТУКА Е БИЛА СРБИJA - VELIKU SRBIJU
41
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените полуживи мафиоти май се взимат много на сериозно. След изборите пак бойко ще управлява. Кражбите ви няма да се върнат никога другари. След управлението на герб България за първи път има промяна и закони.
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква македония тия са по прости и от коментарите на комунистите тук.
39
3
 
7
 
! Отговори
по-прост преди 11 години
Явно интелектуалното ниво на Българина си е под или на нивото на Буда. Щото си го харесва и пак ще гласува за него. И без това сме задният двор на Европа, ще образоваме санитари и сервитьори за износ.
38
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
поредното бисерно изказване на бб!народа му се вълнува той за дънки и асфалт говори !тъжна констатация че такъв човек управлява БГ
37
2
 
16
 
! Отговори
БиволЪ преди 11 години
А наш Буда рекламира СИК!!В учебника на Милен М. Иванов Оперативно-издирвателна дейност. Изкуството на криминалното разузнаване на стр. 179-180 пише: Дело за оперативно наблюдение (ДОН )- образува се за контролиране поведението на лица, за които няма данни, че провеждат противодържавна дейност, но поради своя социален произход, служебно и обществено-политическо положение и противоконституционна дейност в миналото или поради наложени наказания за подривно дейност представляват опасност за сигурността, имат негативно отношение към държавата, ползват се с влияние сред противоконституционнит
36
3
 
14
 
! Отговори
Мишока де е неговата преди 11 години
Б.Б. се е покрил като плъхок. Що не излезе сред хората?Или го е страх, че ще го поздравят като Баретата?
35
2
 
8
 
! Отговори
Виденова зима А ? преди 11 години
Който не скача е комунист. Я бреее, ЮНАЦИИИИ, що са бунтувате бряяяя.Хайде скачайте. Опа, по-високо.Царя доведете. Адиии бреее.Нали искахте демокрация - НА ВИ Я !!!!!!!С всичките и прелести.КОЙТО НЕ СКАЧААА Е КОМУНИСТ.ПРИПЕВ: Който не скача е .........
34
2
 
14
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА АТАКА преди 11 години
НАПРАВЕТЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ДРУЖЕСТВА - СЕГА ВИ Е МОМЕНТА - И ЩЕ СПЕЧЕЛИТЕ
33
2
 
9
 
! Отговори
me преди 11 години
Глътни корема ! Изпъчи гърдите !хаха : ) торба с лой
32
2
 
23
 
! Отговори
)) преди 11 години
тия сигурно си умират от смях с тоя *** - най хубавото беше дето набил оня мушморок земеделския в япония -показал му няколко уширо намуширота - а пък японците си глътнали езиците - бай ти *** из света - 21 век - къде те изкопахме бе еволюционен компромис..
31
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Боце рекламно лице на вилнеещата наглост и лъжа в Държавното ръководство на нещастната ни Родина!
30
3
 
13
 
! Отговори
Пфуу преди 11 години
А спри се бе човек , а стига ни излага !Алоо парламента или там някаква комисия , ограничете му тия воаяжи , нека да разговаря по телефона колкото му душа сака/както с Джон Кери/, ади хората го търпят защото там, е за два дни ,ами ние...баси топотията?!
29
5
 
22
 
! Отговори
kapo преди 11 години
Tоя нашия що изглежда като сервитьор?
28
1
 
1
 
! Отговори
ZAR SIMEON преди 11 години
.. Trabva BBoiiko Da Napravi PREVRAT,DA VASTSNOVI TARNOVSKATA KONSTITUZZIA,DA RESSPEKTIRA OMRAZNITE KRADLIVI republikanzzi-NARODA STE MU NAPRAVI PAMETNIK... Neobhodima E SMIANA NA republikata S ZARSTVO BALGARIA... Svalete NEZAKONNATA republika Glupazzi,NIE SME V ROBSTVO ot 1944 godina.. Protestiraite stestu republikata Dupeta tapi... A Vii vii STE *** republikanzzi... KAKVI "kalinki" BALNUVATE skapani *** republikanski PRESTAPNIZZI...ne SSANUVATE LI republikanski BRAMBARI,republikansski
27
5
 
21
 
! Отговори
Пенсия преди 11 години
Просташко изказване на едни ***.Дори казано в нашия си регион- пак си е просташко- също както преди 2 години като гостува там, каза-че в Българияв се живеело по- добре от Хърватия(за сега не зная, но те тогава имаха среден доход от 700 евро на човек)