Франция посреща лидери за Среща на върха на франкофонията

Първа среща в Париж от 33 години насам
3 окт 2024 23:15, Инна Ангелова
3
Франция посреща лидери за Среща на върха на франкофонията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на световните кризи Франция ще бъде домакин на държавни и правителствени ръководители за Среща на върха на франкофонията, съобщава Франс прес. Очаква се около 15 от държавните и правителствени ръководители на 88-те страни членки на Международната организация на франкофонията да присъстват на срещата на върха, заяви на пресконференция Франсоа Вандевил, генерален секретар на Форума на върха.  

Тази среща на върха е първата, провеждаща се от 33 години насам в страната, където се намира централата на организацията. Тя е "едно от четирите големи международни събития, на които Франция е домакин тази година", заедно с 80-годишнината от десанта в Нормандия, Олимпийските игри и повторното откриване на катедралата Нотр Дам в Париж“, която беше опустошена от пожар, подчерта дипломатът.

На 4 октомври президентът Еманюел Макрон ще посрещне гостите си в замъка Вилер-Котре в Североизточна Франция, където миналата година беше открит Международният център на френския език. На 5 октомври работата ще продължи в Париж, в двореца Гран Пале.

Темата на срещата тази година ще бъде "Креативност, иновации и предприемачество на френски език", като тя ще даде възможност на лидерите, които се срещат при закрити врата, да обсъдят и наболели въпроси като кризата в Близкия изток и въоръжените конфликти в Африка.

България също ще има представител в лицето на вицепрезидента Илияна Йотова. Служебният външен министър Иван Кондов пък ръководи българската делегация за участие в 45-ата сесия на Конференцията на министрите на франкофонията, която ще се проведе днес във френската столица Париж.

Очаква се в Париж да пристигне ливанска делегация, която да се срещне с лидерите на Организацията на франкофонията в момент, когато през последната седмица Ливан е подложен на интензивни бомбардировки на фона на военната ескалация между Израел, от една страна, и Иран и ливанската шиитска групировка "Хизбула", от друга.

Много африкански лидери от Сенегал, Бенин, Чад, Централноафриканската република, Руанда, Демократична република Конго и т.н. също потвърдиха присъствието си. Френският президент Еманюел Макрон смята франкофонията за пространство за посредничество и диалог за разрешаване на политически спорове,  като например тези между Демократична република Конго и Руанда", припомня АФП. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от Свят
Пожар в болница в Тайван уби девет души
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 40 минути
Ялaй бaбa, ялa ялa...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 50 минути
A нaш Г'aню, фoнu лu фpaнce, фoнu лu?
1
4
 
0
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 2 часа
тоя па ***, още ли не е Разбрал - Ние Сме БогоИзбраната Раса - а Вие - НЕ Сте, това е, ясно ли е?!